Поптодорова: Нямаме позиция за казуса "Грозев"

Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, смята тя
30 дек 2022 16:18, Йоана Цонева
66
Поптодорова: Нямаме позиция за казуса "Грозев"
Снимка: БГНЕС

Имаме две еднакво важни цели и предизвикателства, едното е физическата сигурност, гаранциите за живота на Христо Грозев, другото е политическата част. България не се възползва от този драматичен и добър момент да заяви политическа позиция. Тя отсъства.

Така коментира казусът с издирвания от Русия български журналист Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, пред БНТ.

По думите й Президентството е отправило едно много сдържано и премерено съобщение, в което няма политическа оценка. Едва на четвъртия ден чухме и правителството, когато вече положението стана неудържимо, допълва още тя. Да не се използва възможността България да заяви политическа позиция е един изтърван шанс, убедена е Поптодорова.

Единствено чрез ярки личности като Христо Грозев България може да изпъкне, а ние се отказваме да се ползваме от такава сила на личността, добави вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

Рискът за живота му е реален. Основателно е да се тревожим за него и за здравето му, посочва още тя.

Необходимо е да се свика Консултативен съвет, който да работи и да взима решения само по отношенията с Русия, смята Поптодорова и допълни, че последния път когато български политически институции и партии са се занимавали с въпросите по този начин е било преди 25 години.

Още по темата
Много бавно, като покана за бал бе поканена Елеонора Митрофанова на среща в МВнР. Тя имаше достатъчно време да поиска отговори от своето Външно министерство за въпросите, които тя ще бъде питана, заяви Поптодорова и каза да не чакаме отговори от руска страна по случая Христо Грозев.

Няма причина да бъде отзовавана Митрофанова, изолацията на посолството е много по-ефективна, отколкото отзоваването ѝ в случая, посочи вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България.

По отношение на решението да дадем оръжия на Украйна, Поптодорова заяви, че важни и чувствителни решения като това се взима "твърде малко и твърде късно".

Нашата реакция по въпроса със забраната за изучаване на български език в Русия се залепи за казуса Христо Грозев, посочи Поптодорова, като смята, че те трябва да бъдат отделни.

Темата за езика трябваше да се води от Министерството на образованието много по-рано и да бъдат ангажирани нашите дипломатически представителства. Трябваше да поставят въпроса пред съответното външно министерство. Трябва да се постави тезата, че щом русия забранява изучаването на български език, тогава и ние ще забраним изучаването на руски език в България, допълни още Елена Поптодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Км преди 1 година
Вицепрезидента на атлантическия клуб(Макар,че Атлантика е далеч от България) също я издирваха за едни кремчета във Варшава.
56
0
 
1
 
! Отговори
филип ейджи преди 1 година
До Кой е Христо Грозевслужбите
55
0
 
2
 
! Отговори
За какво го издирват преди 1 година
Освен за фейкове, и за диверсия: През юли руската ФСБ заяви, че Христо Грозев е участвал в осуетена операция на Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на отбраната за отвличане на бойни самолети на руските въздушно-космически сили. Според ведомството Грозев чрез своя координатор е намерил две куриерки. Те се срещнали на гарата в Липецк с куриер, който донесъл авансово плащане от 4000 долара за руския пилот, който уж се е съгласил на отвличането.
54
0
 
3
 
! Отговори
Кой е Христо Грозев преди 1 година
Името на Христо Грозев стана публично известно в България през 2010-а, когато заедно с Любомир Павлов, Огнян Донев и Карл Хабсбург (с пети съдружник германеца Даниел Руц) купиха пресгрупата "24 часа", "168 часа"и "Труд". Неофициалната цена на сделката е 40 млн. евро. Няколко месеца по-късно съдружниците влязоха в остър конфликт като се стигна до издаване на обезпечителна заповед в полза на Христо Грозев, с която бе наложен запор над имуществото на "Труд", "24 часа" и печатната база. Имал е гръб.
53
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
какви прос-таш-ки заключения говорим за терорист планирал заедно с чуждоразузнаване на отвлече руски военен самолет какъв журналист е това това едолно=про-бен цър-вул тези които се изказват така за грозев са като него хорабез шест и достоинство
52
0
 
5
 
! Отговори
Чуч€лото преди 1 година
на снимката предизвиква огромна погнуса и позиви за повръЩЩане!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най вероятно и тая стоножка има дипломка от Хърватско. Некак си не се връзва тия другите с Хърватските дипломи се изясни че имат крайно нескопосан и неграмотен английски език защото са изкарали дистанционнио Загребски институт по схемата 3 в едно. в един плик таксата за три изпита ли е това
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По вида на збръчката и провиснала в крайно захабено състояние на кожата по лицето се доказва че няма пари да си плаща ежеденвните сутрин-обед-вечер мъжко маьонези дози което води до страдало дегенериране на лицето й. Не случайно е започнала да краде химически маьонези. Разкрита от полската тайна служба освен краденото открили в единия аспух обърнат вибратор от чиито изтощени батерии течала киселина и същият, аспуха де, смърдял на засъхнала вагинетка
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По думите им ще ги познаете.Чувството за грандиозност(на тази възраст), наглост и безнаказаност = нарцисист, перверзен психопат и опасен манипулатор.Само си говориме за диагнози.
48
1
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Поптодорова е пример за класическа наглост.Заковаха я на летището във Варшава с краден парфюм,но въпреки това продължава да раздава акъл.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЛЕПТОМАНКАТА
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте бабата с скъпия крем на летищетото в Полша.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както писаха Хр.Грозев си има шеф на фирмата и той се изказа положително за него като сътрудник по договор или на хонорар за неговата работа с оценка за не нарушение международните правила при тяхната дейност иначе цялата отговорност за нарушение на международните правила и изисквания по водене на международна разследваща дейност от фирмата заела се с тая дейност по поръчка на междудържавни разследващи органи и обединени блокови държавни такива пада върху тях за нарушение и невладеене на правото
44
1
 
16
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
В истерията си стигнаха до крадлата!
43
0
 
11
 
! Отговори
това е смехотворно преди 1 година
Стига се величахте
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поптодорова е щатен сътрудник на ЦРУ.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам позиция. Желаем да разменим опозиционера-герой Навални, със страхливеца-беглец Христо Грозев. Нека да се жертваме в името на демокрацията и свободата.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо трябва да имаме позиция за всеки *** и пульо?
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистическата клептоманка Поптодорова изпълзя отново на бял свят, мислейки, чв сме я забравили, но НЕ!
38
1
 
20
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
В качеството на каква се изказва Кремтодорова, за да се публикува мнението й???