Ето кои са приоритетните цели на ПП и действията за постигането им

Модернизация на армията, скок на пенсии и майчинство...
206
Ето кои са приоритетните цели на ПП и действията за постигането им
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разговорът ни с президента беше изключително съдържателен. Основата беше поставена с този проект за решение, който предложихме, и който поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме като национални цели, които да ни обединят, и като задачи, които да свършим заедно, търсейки мнозинство в НС. Това е и най-трудната част от задачата. За момента имаме 109 народни представители, докато приемането на законите за изпълнение на тези задачи изискват мнозинство. Така че това е истинската дискусия, която предстои. Чувствам се удовлетворен, че разговорът с президента и екипа му беше съсредоточен върху тези задачи, които имаме да решаваме, заяви номинираният от ПП за премиер акад. Николай Денков.

Проект на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане, внесе ПП.

В предложеното проекторешение са посочени четири основни приоритетни национални цели, които са - развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

"Обединението около тези национални цели би ни приближило към постигането на нашата обща цел: развитието на България като справедлива държава с висок жизнен стандарт и иновативна конкурентна икономика, подкрепена от високообразовано, здраво, съзидателно и солидарно общество от свободни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето", посочват от ПП.

Още по темата

От ПП предлагат наваксване на закъснението и ускоряване на работата по приемане на всички законопроекти и мерки, свързани с реформите по националния План за възстановяване и устойчивост.

Сред другите искания са с намаляване на административната тежест при инвестиционни проекти, вкл.чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите, гарантиращи повече гъвкавост в привличането на инвестиции и въвеждащи критерии за производителност и добавена стойност на инвестициите, от чието изпълнение да зависи размерът на държавна подкрепа, запазване на текущите данъчни ставки, но въвеждане на допълнителна солидарна вноска за облагане на свръхпечалбите в сферата на енергетиката ицелевото й преразпределение в помощ на бизнеса и битовите потребители, развитие на „образцови професионални гимназии“ във всички региони – с подходяща материална база, квалифицирани учители и дуално обучение съобразно регионалните потребности от кадри, подобряване на материалната база и на учебните програми във висшите училища в координация с бизнеса за привличане на студенти в специалности с доказан недостиг на кадри на пазара на труда.

От ПП настояват за електронно управление и модернизация на администрацията, дигитализация на системата на здравеопазването чрез въвеждане на националната здравноинформационна система в пълен обхват,  дигитализация на ваучерите за храна, облекчаване на условията за дистанционна работа и регламентиране на правата на работещите дистанционно, намаляване на тежестта върху работодателя при отпуск по болест на работника или служителя: да поема 70% само за първите 2 дни от отпуската при временна неработоспособност.

Приоритет на ПП е и актуализиране на програмите за модернизация на Българската армия и създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчивост на отбраната с разчет разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП, реформиране на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС, с ефективен механизъм за установяване на конфликт на интереси и на корупционни практики, създаване на работещ механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му от независим съдия, както и за подобряване на досъдебното производство съгласно препоръките на Венецианската комисия.

Сред другите дейности в проекта на декларацията са осигуряване на енергийна независимост чрез развитие на разнообразни енергийни източници, вкл. на ВЕИ, осигуряване на допълнителни количества газ, разширяване на хранилището в Чирен, качествен ремонт на ПАВЕЦ „Чаира“ и обсъждане на перспективите за нови ядрени мощности, допълване и прецизиране на регулаторната рамка за приоритетно развитие на възобновяемите енергийни източници – слънце, вода, вятър, хидротермална енергия, водород, биомаса и биогаз, въвеждане на пълна прозрачност и професионализъм в управлението на горите чрез изграждане на единно самостоятелно горско ведомство.

От ПП залагат и на въвеждане на европейските препоръки за минимална работна заплата в страната в размер на 50% от средната работна заплата до края на годината, преодоляване на дефицити в сегашната система за индексиране на пенсиите, въвеждане на модифицираното швейцарско правило: по-високото от ръста на осигурителния доход или от ръста на индекса на потребителските цени, увеличаване на вдовишките пенсии на 30%, приемане на дефиниция за енергийна бедност и въвеждане на таргетирани енергийни помощи и компенсации.

Като част от усилията за преодоляване на демографската криза ПП предлага увеличаванена еднократната помощ при раждане: за първо дете – 500 лв., за второ дете – 1000 лв., за трето дете – 1500 лв., за всяко следващо – 200 лв.; за майки-студентки – 8500 лв., увеличаване на размера на майчинството през втората година до размера на
минималната работна заплата, осъвременяване на учебните програми в училищното образование, промяна в методиката за оценяване на учебниците и обогатяване на образователния „облак” с безплатни електронни уроци, видеоматериали и тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо всички говорите в бъдеще време? Кога ще започнете? Трепере ли дъното на потурите? Няма оправия, в България (ударение върху и)!
126
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом мафията свали ПП от власт, ако имате към в главата и ще свържете две и две. Лично Пеевски се появи на задружния митинг на ДПС и Възраждане, а Слави го видяхме как се кланя на Доган, за Бойко пожарникаря шофьора на Пашата няма какво да говоря.
125
6
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Аз ще гласувам за Киро, за да има мобилизация на поне 50000 евроатлантика и затрие евроатлантическа българия!
124
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 164 "... За хората с две молекули мозък обаче не е никакъв стимул." Хората с две молекули мозък гласувайте за ес (киро, гвома и тиквата) да ви даде "европейска МРЗ".
123
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 165 "... от тогава до сега само една декларация ли са произвели нашите избраници - страшна ефективност" - а нещо за помощи за укройна и прочие гласувания не помниш, щото си про'с'т, нали?!
122
1
 
2
 
! Отговори
До 168 преди 1 година
Нищо не разбирате, за това тридесет години ви лъжат и все едни и същи са на власт, а ние копаеме дъното.
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората които разбираме поне малко от живота и се учим от грешките на другите хора много добре знаем, че който изпада в крайности като омраза и лъжи в един момент абсолютно всичко и всеки се обръща срещу него с тройна сила обратно. Та ето сега, нито Радев нито никой, само ДБ подкрепят ПП и то само и единствено от страх, че няма да минат 4% на следващите избори.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корковата тапа от Квартата е фанало и страда от жестока кашлица и дияриен Ковид причинен отКурана вируса
119
0
 
4
 
! Отговори
ППП=ПъПърот Подсказв преди 1 година
До сутринта бяха Кварта каре. Сега Терца тромба. Дано до утре КироПешкиро не изрита Академъро заради лошия имидж на айкъдемър преписвателюхен и че да останат со батьа му и шекер мумътъ а на стената една артия от Хърватскио или Харковскио Унитас докът в калиндору отеква англезечки на укроъсташки диалект, манъфилибето. Кирил Петков знае какво прави, прави го и ще го донаправи. Главната социална програме е: до 31 Дек 23 всеки бълг гражданин в стая, До дец 24 в стая по двама
118
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до колкото помня изборите бяха Октомври - от тогава до сега само една декларация ли са произвели нашите избраници - страшна ефективност
117
1
 
7
 
! Отговори
до Христов преди 1 година
Проблема се състои в това, че 1500лв. за трето дете е бизнес за определени етноси. За хората с две молекули мозък обаче не е никакъв стимул.
116
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 161 " а т.н. "етнически българи" да го духат" - и с право! Защото както ви каза Тиквата - сте про'с'ти!
115
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
"Булгаргаз не каза при какви цени е сключена сделката и имало ли е посредници. Уточниха само, че са продали излишък от общия газов микс."
114
1
 
6
 
! Отговори
Определени етноси преди 1 година
ще се увеличат с х3, други ще бъдат признати за "енергийно бедни", а т.н. "етнически българи" да го духат.
113
3
 
13
 
! Отговори
очааквано преди 1 година
Приоритетите на ПП - Манджа с грозде.
112
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Кирил Петков е патологичен лъжец, който досега не е казал една истина.
111
4
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А газещия закона лъжец Кирил Петков заявява: "За мен истинският отказ от канадското ми гражданство е на 21 април. Оттам нататък са процедури, които не зависят от мен. " ПП. На 21 Април мачкащият закони лъжец Кирил Петков подава документ за отказ от канадско гражданство, който официално е одобрен на 19 Август.
110
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Това е извадка от решение на Конституционния съд на Република Бъргария, което ВСЕКИ ГРАМОТЕН може да намери.
109
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 147Всяка моя дума е базирана на факти. Например "... не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията, поради което е била налице, БЕЗ ДА Е БИЛА декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в ... "!
108
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Путин може спаси нам от мизерията и и немотията и нека бъде вечен комунизъм