Ето кои са приоритетните цели на ПП и действията за постигането им

Модернизация на армията, скок на пенсии и майчинство...
206
Ето кои са приоритетните цели на ПП и действията за постигането им
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разговорът ни с президента беше изключително съдържателен. Основата беше поставена с този проект за решение, който предложихме, и който поставя въпросите върху какво трябва да се концентрираме като национални цели, които да ни обединят, и като задачи, които да свършим заедно, търсейки мнозинство в НС. Това е и най-трудната част от задачата. За момента имаме 109 народни представители, докато приемането на законите за изпълнение на тези задачи изискват мнозинство. Така че това е истинската дискусия, която предстои. Чувствам се удовлетворен, че разговорът с президента и екипа му беше съсредоточен върху тези задачи, които имаме да решаваме, заяви номинираният от ПП за премиер акад. Николай Денков.

Проект на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане, внесе ПП.

В предложеното проекторешение са посочени четири основни приоритетни национални цели, които са - развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

"Обединението около тези национални цели би ни приближило към постигането на нашата обща цел: развитието на България като справедлива държава с висок жизнен стандарт и иновативна конкурентна икономика, подкрепена от високообразовано, здраво, съзидателно и солидарно общество от свободни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето", посочват от ПП.

Още по темата

От ПП предлагат наваксване на закъснението и ускоряване на работата по приемане на всички законопроекти и мерки, свързани с реформите по националния План за възстановяване и устойчивост.

Сред другите искания са с намаляване на административната тежест при инвестиционни проекти, вкл.чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите, гарантиращи повече гъвкавост в привличането на инвестиции и въвеждащи критерии за производителност и добавена стойност на инвестициите, от чието изпълнение да зависи размерът на държавна подкрепа, запазване на текущите данъчни ставки, но въвеждане на допълнителна солидарна вноска за облагане на свръхпечалбите в сферата на енергетиката ицелевото й преразпределение в помощ на бизнеса и битовите потребители, развитие на „образцови професионални гимназии“ във всички региони – с подходяща материална база, квалифицирани учители и дуално обучение съобразно регионалните потребности от кадри, подобряване на материалната база и на учебните програми във висшите училища в координация с бизнеса за привличане на студенти в специалности с доказан недостиг на кадри на пазара на труда.

От ПП настояват за електронно управление и модернизация на администрацията, дигитализация на системата на здравеопазването чрез въвеждане на националната здравноинформационна система в пълен обхват,  дигитализация на ваучерите за храна, облекчаване на условията за дистанционна работа и регламентиране на правата на работещите дистанционно, намаляване на тежестта върху работодателя при отпуск по болест на работника или служителя: да поема 70% само за първите 2 дни от отпуската при временна неработоспособност.

Приоритет на ПП е и актуализиране на програмите за модернизация на Българската армия и създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване и устойчивост на отбраната с разчет разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП, реформиране на КПКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което се предлага от МС и се избира от НС, с ефективен механизъм за установяване на конфликт на интереси и на корупционни практики, създаване на работещ механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му от независим съдия, както и за подобряване на досъдебното производство съгласно препоръките на Венецианската комисия.

Сред другите дейности в проекта на декларацията са осигуряване на енергийна независимост чрез развитие на разнообразни енергийни източници, вкл. на ВЕИ, осигуряване на допълнителни количества газ, разширяване на хранилището в Чирен, качествен ремонт на ПАВЕЦ „Чаира“ и обсъждане на перспективите за нови ядрени мощности, допълване и прецизиране на регулаторната рамка за приоритетно развитие на възобновяемите енергийни източници – слънце, вода, вятър, хидротермална енергия, водород, биомаса и биогаз, въвеждане на пълна прозрачност и професионализъм в управлението на горите чрез изграждане на единно самостоятелно горско ведомство.

От ПП залагат и на въвеждане на европейските препоръки за минимална работна заплата в страната в размер на 50% от средната работна заплата до края на годината, преодоляване на дефицити в сегашната система за индексиране на пенсиите, въвеждане на модифицираното швейцарско правило: по-високото от ръста на осигурителния доход или от ръста на индекса на потребителските цени, увеличаване на вдовишките пенсии на 30%, приемане на дефиниция за енергийна бедност и въвеждане на таргетирани енергийни помощи и компенсации.

Като част от усилията за преодоляване на демографската криза ПП предлага увеличаванена еднократната помощ при раждане: за първо дете – 500 лв., за второ дете – 1000 лв., за трето дете – 1500 лв., за всяко следващо – 200 лв.; за майки-студентки – 8500 лв., увеличаване на размера на майчинството през втората година до размера на
минималната работна заплата, осъвременяване на учебните програми в училищното образование, промяна в методиката за оценяване на учебниците и обогатяване на образователния „облак” с безплатни електронни уроци, видеоматериали и тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро е класически измамник!
46
0
 
12
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Приоритетите са ясни...Крадене на макс, увътряне с дългове докато може, набутване посредници навсякъде,опоскване на държавата, и лъгане като за последно! Спрат ли да ни минават лъжите, си биеме камшика ..Кой за Канада, кой за Дубай при любовника, и ще доим от разстояние, каквото е останало!
45
1
 
7
 
! Отговори
Turk преди 1 година
бъдещето на българското разцепление между либерали и евреи! хахахаха Путин нямаше да държи 2 месеца либералите казаха! Турците се смеят с дупето, че Турция е готова да продава газ на България с 30% по-високи цени от Русия! хахахахаахах
44
7
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Боко, ще подкрепиш тия?????
43
0
 
17
 
! Отговори
маалата преди 1 година
Всеки, който е гласувал за канадското "меринджей", е враг на Бг! Боба на баба Айше не лъже!
42
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Не виждам какво право и закон ще развива Киро лъжата, неколкократно и документирано излъгал и при това поставил дословно лъжите си над закона. ПП. Защо още Кирил Петков - Ръжата ходи неосъден?!
41
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Конкурентна икономика не става със скъпи горива. Харвардско-евроатлантическа лъжа демек!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хейтърски тепърва предстоят, няма да позволим да ни крадат, с оръжие в ръка, ще трошим крадливите ръце и ще хрущят кости.
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро, Асен, Лена. Тази тройка е за панделата, не да се връщат на власт.
38
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааах! След новоогодишните празници, няма нищо по-хубаво и освежаващо от това да четем хейтърските коментарчета на зле платени тролчета в този сайт :DDDDD
37
3
 
11
 
! Отговори
Ъц преди 1 година
Приоритетите на Кире Т. са да изпълни "плана" на ангосаксонските си куратори, тоест, да превърне Бг в техен Резерват, а населението ни в а.боригени!
36
4
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
*** освен да си пълнят банковите сметки да си назначават любовници да саботират инфраструктурата да си назначава комисионери да лъжат да теглят заеми докараха невиждана инфлация да ходиш в Европа и да клеветиш държавата си върнаха пенсионери комунисти забогатели от държавназаплата репресираха възрастни по селата купуваха депутати арогантно мадуровките превзеха а с тях и парламента
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 2023 може да има въстание както в 1923, ако подобни предатели дойдат на власт.
34
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко, което е изброено в статийката е за заблуда на наивното население, нито дума не е спомената за отношението им към войната в украйна, а то се знае. Целта им е да източват пари от българската хазна за американската война там. А това са някакви откровени лъжи, ако дойдат на власт пак ще си покажат истинските грозни лица на презрение към народа, както се случи преди да бъдат свалени от власт. Това са врагове на България в *** кожи за заблуда. Президентът е също предател, той ги лансира.
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо чудно ГЕРБ да ги подкрепи. Нали Борисов искаше да им дава 10 депутата??
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли ще ви управляват холивудските клоуни Лаурел и Харди?
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъкаа Народе и надежда Няма от никъде ! -тея не стават ,а алтернативата е геП и дпс ...............
30
4
 
9
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Закривай партизаните военно положение и Резидента командва :)))
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказки,приказки... от 1001 нощ! И си мислят сигурно,че някой ще им повярва! Да не забравяме,че точно тези са специалисти по правевне точно обратното на това,което обещават,като автоматично забравят народа!
28
2
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Приоритетите им се свеждат до това да се открадне максимално количество за минимално време. С първото правителство им се получи но кагото отказаха милиарда на Слави и паднаха от власт. Сега ДПС или ГЕРБ ще им искат минимум по 2 милиарда. Тогава ще настане гигантска сеч сред електората.