Провал и за втория мандат, декларацията на ПП не мина в НС

Нито един депутат не се изказа по документа
Обновена: 6 яну 2023 12:00 | 6 яну 2023 11:41, Камелия Цветанова
166
Провал и за втория мандат, декларацията на ПП не мина в НС
Снимка: БГНЕС

Декларацията на ПП не събра нужната подкрепа в парламента. Това означава по заявките на политиците от партията, че те ще върнат неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев в началото на следващата седмица.

Още по темата
Декларацията беше подкрепена само от депутатите от ПП и ДБ. От ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против, а БСП, ДПС, "Български възход" гласуваха с "Въздържал се".

Дебат по декларацията нямаше, като  нито един депутат не взе думата с изключение на номинирания за премиер от ПП Николай Денков, който представи проекта на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане.

Нека да видим първо кой е готов да подкрепи тази декларация, която дефинира националните цели за следващите години, преди да я надграждаме с още цели, призова той при представянето на декларацията, а след като тя не беше приета той коментира, че явно не всички са готови да работят за националните приоритети.

"Не е работа на втората политическа сила да управлява. Втората политическа сила трябва да е силна, конструктивна опозиция по целия свят и това го обявихме още в нощта на изборите", коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

"В момента неспособността на ГЕРБ да сформират кабинет и да предложат управленска визия доведе до това ние да предлагаме кабинет и управленска визия. Това което чухме от вас е – "Не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете", защото това е начинът, по който вие правите политика", обвини той.

"Осигуряването на парламентарно мнозинство при фрагментиран парламент винаги е предизвикателство. Първата сила не успя да реализира своя мандат и заради това избрахме друг подход. Предложихме национални цели, които да надхвърлят живота на това Народно събрание, но към и конкуренти дейности, които да изпълним", посочи Денков при представянето на декларацията.

"Причините да да подходи по този начин са две - първата е, че след приемането на страната в ЕС развитието ни е устойчиво, но в същото време потенциалът е много по-голям като погледнем Хърватия, която достига средните нива на ЕС със скорост два пъти по- висока от тази на България Причините се коренят в натрупани проблеми, забавени реформи и грешния модел на икономика, базиращата се на евтина работна ръка", каза той.

"Втората е свързана с това, че управлението не може да е самоцел, а за да е успешно трябва МС и НС да действат в синхрон, за да решават реалните проблеми, които вълнуват хората и бизнеса. Заради това поканихме политическите сили на среща и искам да благодаря на ДБ, БСП и „Български възход", който участват в дискусиите", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
10
 
! Отговори
Лъжците от ПП преди 1 година
С 63 гласа толкова!
58
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55 България е парламентарна република, по конституция. Това, че някакви случайници и шарлатани обърнаха законите и парламента с главата надолу, не означава, че не трябва да го има. Просто шарлатаните си отиват, където са били, в нищото.
57
5
 
12
 
! Отговори
Мошениците от ПП преди 1 година
ПП = Провал на Прокопиев = Провал на Провала
56
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП са все едно имат магазин, в който клиентът първо дава парите, после му показват стоката. Конституцията и правилата за тях са нищо.
55
2
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
то е подигравка с народа вече, да нямаш програма, да напишеш няколко приоритета в партиина декларация и да се надяваш с това да направиш правитлество
54
2
 
11
 
! Отговори
Ботевъ преди 1 година
заявката "да видим кой ще подкрепи, пък после ще надграждаме цели" ми звучи, като "ей ви един бял лист, подпишете се, пък после ние ще пишем, каквото си искаме"... несериозно е подобно поведение и отношение. Подигравка с народа, институциите и България, като цяло...а ние говорим за Ботев. Горкия, щеше сам да се гръмне, ако знаеше докъде ще я докараме...
53
10
 
4
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 1 година
Нормално, от герП саботират!
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зализания целуниръчко Гйорк изказа ли се по въпроса?
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодаря на ПП и ДиБъ че са толкова безхаберни:))))))))
50
9
 
4
 
! Отговори
Въртиопашки преди 1 година
ГЕРБ-аджиите вече официално харесват ДПС и Слави Трифонов. Месеци и години наред са ги обиждали и квалифицирали като възможно най-злото нещо в българската политика, но вече ги харесват.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега депутати се обединяваха , когато трябваше да се гласува военната помощ за Украйна , за разни други хрумки на амриканския губернтор и за хартиената бюлетина . За 3 месеца - толкова . Тогава се пита , защо изобщо е необходим парламент
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня с не много твърдите китки, пак се е правил на мъж:))))))))
47
8
 
4
 
! Отговори
Е ми преди 1 година
Можем да "благодарим" за това на Лойко и неговата изгора Славена Мис Бикини Трифонова.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички задружно работят в полза на генерала за поддържане на служебното правителство, което дори май е по-добър вариант, за да няма източване на средства и писане на неадекватни закони.
45
3
 
1
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 1 година
До КосмонавтБегай на луната , *** те чека !?
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно очаквано!!!Предсрочните парламентарни измори са в края на мартпри избирателна активност ПОД 35 %след това ще започне същинската Политическа и институционална КРИЗА!!!
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане на България!!
42
2
 
4
 
! Отговори
Декларацията ... фйу преди 1 година
"Вий жертва паднАхте в неравна борба.. " Ха, ха, ха....
41
7
 
3
 
! Отговори
Коста Мутрофанов преди 1 година
Само ДБ!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 Лекар Тия джендаре насила ще ме накарат да харесвам тиквуняка . . . . . . . . Объркал си се този път! Сега са наред Възраждане, за да може наистина действително да кажем опитахме всичко и да теглим кръста на тази територия!