Дяков, КНСБ: Държавата не може да живее без "Марица изток"

"Не е в нас вината, ако няма второ плащане по ПВУ"
12 яну 2023 09:01, Елка Василева
38
Дяков, КНСБ: Държавата не може да живее без "Марица изток"
Снимка: архив, БГНЕС

Държавата не може да живее без комплекс "Марица изток", няма да има електричество. Това каза пред БНР Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2".

Към този момент държавата не е готова за реформа, смята той.

Още по темата
Дяков поясни, че "докато настъпи моментът за тоталното затваряне на "Марица изток", следва да бъдат изградени нови предприятия и нови базови мощности и професионално обучените кадри да се преместят в нови предприятия в региона.

"Държавата трябва да започне да работи за изграждането на нови базови мощности. Това е единственото спасение и единственият начин някога да се осмелят да ограничат работата на комплекс "Марица изток", каза синдикалистът.

Дяков изрази надежда депутатите да гласуват "за" и максимално бързо да започне предоговарянето на условията за въглищните централи.

"В рамките на 2 години все още имаме време да предоговорим въпросните 40%, които ПП заложиха, и да бъдат премахнати от Плана за възстановяване, защото са вредни за държавата и за нацията ни", коментира синдикалистът.

Дяков посочи още, че са се почувствали "изключително пренебрегнати и обидени" от това, че при залагането на тези стойности в ПВУ не са се допитали до социалните партньори и не са били направени социално-икономически проучвания как това ще се отрази на общините и региона.

Той изтъкна, че от юни миналата година алармират всеки месец за "тези пагубни 40%", а днешната им акция е третата поред.

Следващите плащания по ПВУ ще бъдат спрени не заради отварянето на плана, 13 проектозакона има да се приемат от НС и още 53 изисквания от ЕК, поясни Деян Дяков.

"Не е в нас вината, ако няма второ плащане", категоричен е той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Бойко спря АЕЦБелене преди 1 година
До Анонимен 22: Искаш документ? Изнесеното от Уикилийкс за спирането на строителството на АЕЦ "Белене". Достатъчно беше на времето Хилари Клинтън да се отбие за малко при Бойко в България и строителството на АЕЦ Белене беше спряно. Зализаният хитрец Николай Младенов (министър в първото правителство на Бойко) докладва, а Хилари написа "добра новина ". И добре че беше Уикилийкс да изнесе в публичното пространство тази кореспонденция, иначе нямаше и да го научим това, а Бойко нямаше да си признае.
27
0
 
0
 
! Отговори
А АЕЦ кога? преди 1 година
Кога ще строим нова АЕЦ. ТЕЦ-овете на въглища ще трябва да ги затворим, рано или късно. А после? Ще трябва да внасяме ток.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да уточним не държавата, а Ковачки, общо взето същото рИване като навремето с Кремиковци, а истината е че затварянето на Кремиковци беше едно от най-добрите неща които се случиха в София
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До gogo 17. Ние да ги затваряме, а Германия да ги отваря. За това ли си?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19. вместо да плащаме хартиените самолети, за тези пари щяхме да построим АЕЦ Белене.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българския 21. Издържаме американците.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22. Какъв документ ти трябва бе, приятелю? Всичко това са факти. Бойко публично призна, че в угода на САЩ е провалил 4 български енергийни проекта.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До М, покажи поне 1 документ за глуппостите дето си написал. Или то понеже една жена от рушшкото посоство така каза. На бг рушшофила, все някой му е виновен, все враг трябва. Та в тази връзка, лично цар Жуже ни обяви за враг, нещо да кажете копейки?
20
1
 
10
 
! Отговори
Българския преди 1 година
феномен - копаме евтини въглища, плащаме мизерни заплати, правиме евтин ток в Мариците и АЕЦа, правиме бензин от руския петрол дето е на половин цена и пак цените за народа и бизнеса са като в Европата, че и по-високи. Как става това? Къде са парите?
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синдикатите не могат да живеят без пушеците, защото от тецовете им идват главните приходи, а кой иска да живее като в Африка и Индия с пушеците и мръсотия а?Европа не иска, а вие?
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя не можеше да живее и без Белене и без Газпром, а това бяха дупки които изсмукваха милиарди Евро от бедния българин, а какво се оказва че може и дори да е по евтино. Сега е същото, предлагат българина да се треви с пушеците, а гърците и Европа да ни плащат с хартия и да си строят чиста и евтина енергия.
17
5
 
1
 
! Отговори
Цончо Ганев: преди 1 година
От години ви го говоря това и чак сега се сетихте да врякате, платени синдикатчета!
16
6
 
3
 
! Отговори
До gogo преди 1 година
Няма нито една държава в света, която да произвежда енергия само от АЕЦ, за това се казва енергиен микс. За да е стабилна системата, трябва да от различни източници и винаги да има излишък. Енергетиката е стратегически отрасъл, но и аз съм за замяната на тецовете с нещо друго.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То държавата понеже никога не е готова за реформа, за това и стигнахме до тук. Народа намалява със страшни темпове, по добре да се реформира системата. Можем и без тия тецове, сега печелят, ама след 5 години няма да е така. Развития свят върви в друга посока.
14
7
 
1
 
! Отговори
Горките преди 1 година
не разбраха, че и да работят до посиняване, като им сложи ЕК данък върху свръх печалбите всичко дето са изкопали ще им отиде в ЕК. По добре да лежат и да им се плаща.
13
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ренесанс на въглищата. Като гледам Лютцерат не е само България.
12
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До ?!? 12 Не се е сетил да реагира човека.Човешко е .
11
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
И този пеликан е на хранилка в Мариците. Печките, да се затворят веднага, а комунистическите ***, платили на Иванов, за топло място, на улицата.
10
5
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
То се видя и че без Борисов не може.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е че България ще инкасира големи загуби с тия цени на електроенергията ако я затворим,ама чак пък да не може да живее?