Дяков, КНСБ: Държавата не може да живее без "Марица изток"

"Не е в нас вината, ако няма второ плащане по ПВУ"
12 яну 2023 09:01, Елка Василева
38
Дяков, КНСБ: Държавата не може да живее без "Марица изток"
Снимка: архив, БГНЕС

Държавата не може да живее без комплекс "Марица изток", няма да има електричество. Това каза пред БНР Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2".

Към този момент държавата не е готова за реформа, смята той.

Още по темата
Дяков поясни, че "докато настъпи моментът за тоталното затваряне на "Марица изток", следва да бъдат изградени нови предприятия и нови базови мощности и професионално обучените кадри да се преместят в нови предприятия в региона.

"Държавата трябва да започне да работи за изграждането на нови базови мощности. Това е единственото спасение и единственият начин някога да се осмелят да ограничат работата на комплекс "Марица изток", каза синдикалистът.

Дяков изрази надежда депутатите да гласуват "за" и максимално бързо да започне предоговарянето на условията за въглищните централи.

"В рамките на 2 години все още имаме време да предоговорим въпросните 40%, които ПП заложиха, и да бъдат премахнати от Плана за възстановяване, защото са вредни за държавата и за нацията ни", коментира синдикалистът.

Дяков посочи още, че са се почувствали "изключително пренебрегнати и обидени" от това, че при залагането на тези стойности в ПВУ не са се допитали до социалните партньори и не са били направени социално-икономически проучвания как това ще се отрази на общините и региона.

Той изтъкна, че от юни миналата година алармират всеки месец за "тези пагубни 40%", а днешната им акция е третата поред.

Следващите плащания по ПВУ ще бъдат спрени не заради отварянето на плана, 13 проектозакона има да се приемат от НС и още 53 изисквания от ЕК, поясни Деян Дяков.

"Не е в нас вината, ако няма второ плащане", категоричен е той.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
10
 
! Отговори
Не може преди 1 година
без "Марица", но може без "Козлодуй", а? Не се чуват тия какви глупости говорят. Освен това марицата, е концесия на САЩ, тъй че - не на нас тия.
7
2
 
7
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 1 година
Не може ама друг път.
6
1
 
15
 
! Отговори
Никола преди 1 година
Искате затваряне на тецовете,а не изграждате нови мощности.Изхарчихте толкова милиарди за глупости, а една атомна централа не построихте.Един ден ще стане така, че от производители ще станем вносители на ток,но на каква цена.Сега имаме мощности и произвеждаме много ток и го изнасяме и пак тока ние много скъп/А ПОСЛЕ/
5
5
 
22
 
! Отговори
М преди 1 година
За 33 години съюзниците ни от САЩ ни накараха Да съсипем оръжейната си промишленост.Да опростим 1 милиард долара дълг на Ирак който те съсипаха. 800 милиона на Либия когато я съсипаха. Да затворим 4 реактора в АЕЦ. Да се откажем от транзитни такси на газопровод през нас защото бил руски. Да платим милиарди за несъществуващи самолети. Сега да затворим 47 % от последните ни електически мощности. Е господа русофоби ... Защо толкова мразите Русия. Това което имате е строено с нейна помощ а от САЩ?
4
3
 
12
 
! Отговори
До gogo преди 1 година
ако пуснат целия Козлодуй, няма смисъл от белене. едно време аеца захранваше цяла българия, отделно изнасяхме за всички около нас...
3
3
 
14
 
! Отговори
gogo преди 1 година
не може, ама друг път...! ;) отваряш си Затворените блокове на АЕЦ Козлодуй и се довършва АЕЦ Белене, след това няма да ни трябва нито Марици,нито пици ;)
2
14
 
2
 
! Отговори
То преди 1 година
И без руски петрол не можехме да живеем,пък то можело!Ду *** знае,две и двеста!
1
11
 
6
 
! Отговори
Големи лъжци преди 1 година
са тия от КНСБ. Може и още как, вървим към нови технологии, и всички убийци на въздуха трябва да спрат. Като не можем да си изградим зелена икономика, ще купуваме ток от съседите.