Росен Христов: Овладяхме безпрецедентната криза за газа

Вече има стабилност на доставките, посочи енергийният министър
19 яну 2023 11:38, Красимир Ангелов
34
Росен Христов: Овладяхме безпрецедентната криза за газа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Напълно овладяхме безпрецедентната криза, която заварихме в енергетиката с липса на доставчици и договори, заяви министърът на енергетиката Росен Христов на откритото заседание на служебното правителство на премиера Гълъб Донев, на което министрите правят отчет за дейността на кабинета.

Още по темата
По думите на Христов е работено в две основни направления относно доставките на газ.

"Започнахме да купуваме през тръжни процедури, прозрачни и съгласно Закона за енергетиката или чрез процедури на "Газов хъб Балкан", връщайки на масата за преговори най-големите международни доставчици и производители на природен втечнен газ, което доведе до стабилност на доставките, както и до значително понижаване на цената", отбеляза министър Христов.

Министърът посочи като добра и дейността за изграждане на енергийна инфраструктура.

"Важен елемент от работата беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана основният източник за българския пазар", посочи Христов, цитиран от БТА.

Той изтъкна договореното с Гърция двойно увеличение на новостроящия се терминал в Александруполис, осигурявайки от следващата година 1 млрд. куб. м капацитет за доставки и споразумението, чрез което "Булгаргаз" ЕАД получава достъп до газопреносната инфраструктура на турската държавна енергийна компания "Боташ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на газа са много високи и нестабилни вече втора година. Много от познатите ми, които използваха газ за отопление и топла вода се отказаха и минаха на ток. Аз се измърлях, но на лято след преправяне на отоплителната система минавам на ток. Газът е скъп и няма никаква надежда да се върне на старите нива. Не знам дали е заради липсата на руски газ или заради новите европейски формули, но газът стана непосилно скъп.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отоплявам се на газ. Откакто смениха формулата за ценообразуване плащам 3 до 4 пъти по висока цена - от средно 6 до 7 стотинки за киловат час през 2021 до 25 стотинки за киловатчас към настоящия момент. Това е равносметката за бита. За бизнеса е същото. Формулата за ценообразуване предполага огромна волатилност защото е базирана на някакви измислени уж борсови котировки на виртуален сайт в Амстердам. Следващият отоплителен сезон минавам на ток климат. с-***. Цените на газа няма да се нормализират
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво сте овладяли???? За 10 дни -от 22.12.22 до 01.01.23 сметката ни за газ е 404 лв!!!!!!Толкова плащахме за 1 мес.в най-студените дни !!!!!!!!!!!! А Киро нека да се хвали,че е повишил пенсиите на хората....И С КОЛКО ? КОЛКОТО СЕ УВЕЛИЧИХА ЦЕНИТЕ ЛИ?? СРАМ И ПОЗОР! ОБИРДЖИИ!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да гласувам за Луна, а не за мутрата Радев. Никога няма да си го простя.
28
3
 
8
 
! Отговори
#404 преди 1 година
Прах в очите. Бурята е на хоризонта и когато се развихри, всички ние ще пострадаме, а политиците които ни вкараха във войната ще си почиват демократично на запад. Същите престъпници, които подкрепяха третият райх, днес създадоха нов такъв, но до границите на Русия. Ядрена държава не може да бъде победена във война. Помнете това. Обединихте непобедим народ. Кръвта на предците се сля с потомците. Ние отново сме излъгани. Овце.
27
3
 
3
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 21: Нещо не разбираш - овлядяването на кризата с цените на газа е СПИРАНЕ на газа. Понимаеш? И второ - защо цяла Европа се топли на газ? Защото токът е много по-скъп! Това, че си комунистче, дето е свикнало да получава субсидии и да го лъжат, че тока е евтин в БГ и историческа обременелост! Като бойлера!
26
2
 
9
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Росене , не те знам каква криза си преодолял , но такава трагедия забърка с атомните централи че май ще те помним дълго време!
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газовата война с България Путин я изгуби безславно, сега Русия подхвана нова война с пълководеца си в България капитан Копейкин този път срещу еврото.
24
3
 
3
 
! Отговори
Евро преди 1 година
Този проПутинист заслужава да бъде изпратен в Коми до живот, толкова долно комунистическо животно отдавна не е било на министерски пост в България.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не помня да е имало някаква криза...
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин заложи на българските русофили и се прецака.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росен Христов, юнакът що бозал 30 години комисионни от Газпром.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
13, 'Въпросът с банята е решен- баня няма да има' --- купи си бойлер като цяла бг бе, склададжия неграмотен
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не думай бе Росене, да не би най-сетне някой да ти вдигна телефона в Газпром? Или проума с русофилската си глaва че с Русия повече няма да има алъш вериш, каквото било било руската нянка за вас русофилите пресъхна.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Добре, така да е. Но нали, Путин щеше да го спре и да изпукаме от студ?
17
2
 
9
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Представителя на Газпром се изказал. Преодолял е "кризата на газпром", като сключи договор с турция, да може от там да влиза руския газ. Долно жалко същество - национален предател!!!
16
2
 
3
 
! Отговори
А.Е. преди 1 година
Ако зимата досега не беше най-топлата изобщо (с почти 10градуса над нормата), щеше да е овладял един .....
15
0
 
8
 
! Отговори
dimcho преди 1 година
А какво стана с обаждането от Газпром? Дойде ли? Пуснаха ли газа?
14
3
 
6
 
! Отговори
Еврозона 2023 г. преди 1 година
Този е овладял нещата, точно както Бойко Борисов е завладял партията на другаря си от Правец. Тя се казваше преди БКП, а сега пък е БСП. А пък с Корнелия изобщо няма как да се разберат като мъже.
13
1
 
7
 
! Отговори
РЕНЕТА ИНДЖОВА преди 1 година
ТОЗИ ИЗКУККАЛ НАРКОМАНН ''РОСЕН ХРИСТОВ'' ГОВОРЕШЕ ДРУГИ НЕЩА В КРАЯ НА АВГУСТ И ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СЕПТЕМВРИ :: ЧЕ ЦИТИРАМ ::''ТЕЖКО Е, БЕЗ ГАЗПРОМ НЕ МОЖЕ !...Чакам отговора им за спрените газови доставки , и нов договор от 2023 година.'' ??!!?? ---------- А СЕГА, НЕ СЕ СПИРАШ ОТ КРАЯ НА ДЕКЕМРВИ--ДА ПРАВИШ НОВИ ЗАРОБВАЩИ ДОГОВОРИ С МАЗНИТЕ ТУРЦИ, И С ГЪРЦИЯ СЪЩО = още газ. нов нефтова тръба и др.