Радев пред Нехамер: Действията на мигрантите стават все по-агресивни

Австрия ще подкрепи България в ЕК за помощ, но позицията за Шенген остава
Обновена: 23 яну 2023 14:41 | 23 яну 2023 14:41, Нели Христова
69
Радев пред Нехамер: Действията на мигрантите стават все по-агресивни
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер посетиха границата край Елхово.

Двамата посетиха Регионалната дирекция "Гранична полиция", където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Радев благодари на Нехамер, че е приел поканата му и се е запознал на място със ситуацията на границата.

"Неговата делегация имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина по който ние я охраняваме. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България, в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство", заяви Радев.

"Както можахте да се убедите днес, ние сме построили, изцяло с наш бюджет, ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени редица мобилни и стационарни камери, системи за видеонаблюдение и друго наблюдение. Цялата информация пристига в щаба тук като интегрирана система за наблюдение в центъра, в който се намираме", обясни президента пред австрийската делегация. "От този център се координира и охраната на границата."

"През изминалата година натискът към нашата граница нарастна рязко и мога да кажа, че действията на мигрантите стават все по-агресивни", заяви Радев. "В рамките само на 4 месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на високо политическо ниво с Турция и Гърция.

Румен Радев увери, че е направила значително подобрение на организацията на охраната на границата, ремонтира се и инфраструктурата. "Предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите гранични полицаи", обясни още той.

Президентът каза още, че България е засилила проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция. "Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти с центрове в различни държави на ЕС", добави Радев.

Страната ни работи активно с МВР и службите за сигурност не само със съседните държави, но вече и с тези от ЕС, като в резултат на това сътрудничество миналата седмица беше организирана мащабна акция.

"Високо оценяваме ангажимента и подкрепата на Австрия за справяне с проблемите в нелегалната миграция. Искам да благодаря на канцлера Нехамер за ползотворното сътрудничество", заяви Радев.

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата, увери Нехамер от своя страна. Позицията на Австрия за Шенген обаче остава същата.

Канцлерът изказа съболезнования на семействана на загиналите полицаи по българската граница.

"Защитата на българско-турската граница реално е защита и на австрийскта граница. Затова сме благодарни за усилията, които българската страна полага, за защита на границата. Но благодарността само не е достатъчна, трябват и действия", каза той.

"Днес имахме възможност по време на обиколката на границата и видяхме какви предизвикателства представляват защитата й. Президентът изложи средствата, които трябва да бъдат положени, за да се засили контролът и ние пред ЕК ще защитим българската позиция и тези 2 млрд. да бъдат предоставени на българската страна. Разбира се, тези средства ще бъдат използвани за закупуване на високопреходими автомобили, за закупуването на технически средства и ние напълно заставаме зад България. Ние заедно работим срещу борбата с каналджийството, на това място е изключително важно да се подчертае, че трябват законодателни промени", уточни още Нехамер.

"На нас са ни необходими нужната законова база, която да даде възможност на защитниците на границата да действат активно, да има обща политика за отблъскване на мигрантите на границата, защото не искаме хората, които се занимават с тази незаконна дейност, да се възползват от нашите социални системи. Цел на моето посещение тук е и да предам на ЕК от каква подкрепа се нуждае България в защитата на този толкова особен участък от българската граница", добави той.

"Трябва да се изправим пред факта, че системата Шенген се намира в голяма криза. Шенгенската система, би трябвало да означава, че вътре в нея не трябва да има граничен контрол, но реалността е различна. От 2015г. Германия въведе отново граничен контрол по границата си с Австрия и Чехия. Чехия за първи път въведе граничен контрол по границата със Словакия, Австрия контролира с гранични служители границата със Словакия, Словения и Унгария. Това очертава именно този голям проблем, който можем да решим единствено заедно. Първото, което трябва да направим е да укрепим границата и да намалеят мигрантите, които преминават през нея. Също така трябва да има ясен сигнал на европейско ниво, че страните, които са на първа линия, не са изправени сами пред този проблем, че не са оставени сами с въпроса за предоставянето на статут на бежанци и това е въпрос от правно ниво", подчерта още канцлерът на Австрия.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
2 млрд: евро за ограда, и други неща за България... Хахахахаха къде ще отидат тези пари, ха познайте.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дарявайте им органите и каквото остане да се изгаря във Стомана Индъстри !
44
0
 
2
 
! Отговори
СЛЕДВАЩИ ИЗБОРИ преди 1 година
Естествено, като виждат насреща си меки китки вместо полиция и войска какво друго да се очаква??? а и хванатите ги хрантутим и пак си вършат престъпната дейност, а стигналите до съд ги пускат безпроблемно.
43
4
 
4
 
! Отговори
в основата на всичко преди 1 година
е...корупцията, създадено от ДС , подхранвана от нашите четирихилядници, разцъфнала при Тиквата и жалкото руско агентче, наречено бг президент. Докато сме с Русия все ще сме на просия. Само за незнаещите--преди войната тристаен апартамент под наем във Франция, газифициран изцяло , със сметка от 17 евро на месец. Заради обвързаността ни с Русия, корупцията и изборът ни на "управленци" като: Доган, Тиквата, Нинова, Копейкин и Янев. Чехия си даде старите самолети на Украйна, получи БЕЗПЛАТНО НОВИ.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е ли по-добре да направиме бойкот на нашите тиквеници, които не си вършат работа и парите потъват безотчетно някъде? Вие ако си купите развалена шунка от билата, кой е виновен, вие че се оплаквате или билата, че продава развалена шунка?
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев Зеления чорап върви по стъпките на Бойко Магистралата. Развежда разни чужденци да ни гледат оградата. Голяма гордост, голямо нещо е тази телена ограда. Очакваме скоро президента ни да инспектира магистралите и да ходи да реже лентички на всеки строителен обект.
40
0
 
1
 
! Отговори
до 43... преди 1 година
До Анонименмъчително е да те чете човек...въпиюща неграмотност..и като так,щом не си грамотен,как па имаш грамотно мнение? я се разкарай и не се показвай..
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нашата граница с наще пари абе ти къде беше като те немаше беше беше недоволен с чужда пита помен
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя май само екскурзия си е направил, не си променя мнението
37
3
 
19
 
! Отговори
Австриеца преди 1 година
да ходи да се жалва в Германия - те ги поканиха, после ние сме им виновни. Ама тук врътката е да ни превърнат в бунище за мигранти. Ако хванат някой регистрина при нас да ни го връщат постоянно. Чисто и просто никога няма да ни приемат в Шенген... и след 100 г да е..
36
1
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Нехамерчо, с какво Визнатия опази по-добре границата си? с НИЩО!!! Всичките ви мигранит идваха от византийските острови ама понеже гърлежите имат голяма уста срещу тях НИЩО!!! Какво направи Италия? Взеха да се вайкат как им препълнили Лампедуза... Проблемът ви е с тях, а не с нас!
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Австрия какво е направила по въпроса с мигрантите?....как Австрия и Холандия помогнаха за опазването на външната граница на ЕС?...
34
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФАКТ.. А Баце на каква софра беше , също и Цвъки който ходеше в щатите на седмична ''РАБОТНА'' закуска !
33
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До от Перник---и КАТО го източилЕ , се видя че не е направен никакъв ''РЕМОНТ'' . Затова ли ревете ?
32
5
 
21
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Жалкия фигурант е цял "живот"на държавната софра!!!
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До от Перник.... еНТЕРЕСНОТО е че , Лилето е ремонтирала И ПРАЗЕН язовир със ''ВОДОЛАЗИ'' ...
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 28.. Разбрахме , че Борисов , Бойко , е много ''добър'' политик , защо не си го вземат в ЕС , ще си паснат по примитивизъм от всякъде !
29
7
 
16
 
! Отговори
До от Перник преди 1 година
Язовира го източиха шарлатаните които жалкия фигурант назначи(кирчу и кукорчо)
28
4
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
А какво ме интересува вожда на герп???
27
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Перник : Кога Лиляна Павлова от герб ще върне парите за язовира в Перник , може и без лихвите !?