Машинен вот, хартиена бюлетина - манипулиран ли ще е вотът?

Калин Славов и Стефан Манов пред Bulgaria ON AIR
25 яну 2023 16:05, Анисия Иванова
39

Парламентарните избори ще се проведат на 2 април, обяви президентът Румен Радев след среща с представители на ЦИК.

"Има резон в тази дата, Великден е съобразен. ЦИК коментира по-добра за тях дата - 26 април, което, по техните думи, ще им даде възможност да подходят по-спокойно към подготовката на изборите. Става въпрос за ръчно-машинното гласуване и новия тип бюлетина, която ще бъде печатана от машините", заяви изп. директор на асоциация "Прозрачност без граници" Калин Славов в "България сутрин".

Той посочи, че е предвидено хартията да бъде с висока степен на защита, а производителите на такива хартии в света са малко и са дългосрочно заети.

"Машините трябва да печатат бюлетини, които да отразяват вота. След като така или иначе СИК ще брои традиционните хартиени бюлетини и отпечатаните от машините, работата на машините малко се обезсмисля. Във всяка секция ще има достатъчно хартиени бюлетини, ако свърши хартията в машината или тя се развали. Въпросът е какво става след гласоподаването. ЦИК отказва достъп до недействителните бюлетини", подчерта Славов.

Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК отчете положителния факт, че ЦИК бързо започна подготовката относно хартията и има технологично решение. Но с това се изчерпват положителните новини.

Още по темата

"Законодателят нарочно остави неяснота относно вида на бюлетината, която ще отпечатва машината. Трябва ли да представи пълния списък от партии и кандидати, или трябва да сме с формат като разписките от 3-те последни избора, на които пише само партията, за която е гласувал избирателят, евентуално и преференциалния избор? Този въпрос е ключов, защото дължината на ролката не е същата", каза Манов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му друг подводен камък е съдбата на информацията, която флашките ще записват.

"Готви се пълно затъмнение на машинния вот. Генерирането на недействителни бюлетини с хартиения вот е основен метод за контролиране на вота за местна власт и оттам на безкрайните обществени поръчки. Трябва да знаем абсолютно как са гласували хората с машините, колко от тях са избрали машинно гласуване. Дори тази статистика няма да я има, ако ЦИК не вземе решение да публикува данните от флашките. Подозирам, че хартиената коалиция ще блокира тази прозрачност на изборния процес", смята Манов.

Славов призна, че е дълбоко скептичен, че ЦИК ще даде възможност да се публикуват резултатите от записания в машините вот.

"Резервният вариант е гласуване само с хартиени бюлетини, което ще доведе до търсения резултат повече бюлетини да бъдат правени недействителни. В протоколите ще трябва да се съвместяват резултатите от двойно преброяване - хартиено и машинно. Хаос ще има, той е очевиден. Хартиената коалиция беше доста въодушевена от това, което прави. Идеята за хаос изобщо не ги притесняваше. Очакват предимства от старата технология на гласуване. Виждали сме безкрайно много филмирани и документирани нарушения, ефектът от това не е голям", каза той.

Стефан Манов беше дори още по-директен:

Отдавна е ясно, че целта беше премахването на тези устройства, които позволиха да спрат безумните вакханалии с хартиените бюлетини. Позволиха точно отчитане на вота и стабилизиране на съставите на СИК. Най-накрая читавите хора да приключат за един час изборния ден. Ние сме първата държава в света, която ще направи принтерно гласуване, което не оставя никакви следи. Нека видим срината тази система, за да си дадем сметка от какво се отказахме и в какво се връщаме. Имаше доста тънки промени, които тепърва ще гърмят в Изборния кодекс.

Според него от ЦИК трябва веднага да публикуват пълното изчисление на мандатите и хората да знаят защо са загубили 1-2 мандата в дадена област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отговора е да ще бъде манипулиран както преди машините.единствено масово гласуване може да намали ефекта от манипулациите.
33
0
 
0
 
! Отговори
gg преди 1 година
а лековерните гайс-чета си мислят, че ще има промяна : )май, май старите-нови пак ще се поздравят след 02 април :/
32
0
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Посочваш страните, които се отказаха и даже забраниха машинното гласуване за избори !В САЩ гласуването е по различен начин и отчитането на гласа става веднага, тоест ти самият може да разбереш дали отчитането на твоя глас е точно!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както винаги, и този вот ще бъде манипулиран. Няма избори след 1996, които да не са управлявани успешно от заинтересованите. Включително и директно купуване на цели изборни комисии. Последната манипулация беше с машините...В свят, в който лъжата е истина, няма невъзможни неща!
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В много страни се гласува и с машини. Например: Франция, Холандия, Дания, САЩ и даже в Гърция има и още страни - питайте или се заинтересувайте за случаите! Но Гай *** е простичък и няма да пита или да гугелва!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да! Ще е!
28
3
 
5
 
! Отговори
Стига сте ревали! преди 1 година
Вотът с хартиена бюлетина се прилага във всички цивилизовани страни! Просто ЦИК трябва да се постараят и да изготвят ясни, точни и ефективни правила за провеждане на изборите, особено за начина на броене на резултатите! А също и конкретно, ясно разписано коя бюлетина е невалидна! Според мен и много мои познати това е бюлетината в която са зачертани 2 и повече партии - само тази!
27
2
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен27 Не може да има чували, привнесени допълнително, ако изборите се контролират правилно - това да не са ти автоматичните машинки, променящи записите си по програмки на хакерите от "образованите" крадци - БСП! Не може да се пишат за гласували хора, които не са в списъците ако това се контролира!Интерсно ми е защо не повикваме международни наблюдатели-всички само пищят, че имало фалшификации, но никой не прави нищо сериозно по въпроса и това ме навежда на мислълта за БСПарски театър
26
2
 
5
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Ако има наказания за приемащите недействителни бюлетини секции /нещо като 2000лв. на глава от секционната комисия/, ще видите как няма да има нито една недействителна бюлетина - всичко ще бъде обяснявано и преобяснявано, показвано, контролирано,разисквано до припадък,значи..Истината е, че формализмът от тоталитаризма продължава да витае навсякъде в политиката - защото за БСПарите важната е властта, а не какво да правят с нея /те най-добре си знаят какво си правят с властта-живот в Комунизъм!/
25
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 100 хиляди гласа ще се "изгубят" обявени за невалидни и ще има чували променящи съдържанието на изборните урни. За платените избиратели с хартиени бюлетини си знаем.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Активираха и Мая Манолова да лае по БТВ за манипулации по изборите, значи нейния приятел президента и едни избори не може да организира! Ех, бай Василе, много плява си събрал около теб, моля те вземи ги при теб на топло, да си отдъхнем малко!
23
7
 
1
 
! Отговори
Пруграмист от малата преди 1 година
Накратко - при хартиена бюлетина далаверата е от ромския платен вот за ГЕРБ, а при машинен вот манипулациите са в полза на ДБ и ПП.
22
3
 
0
 
! Отговори
естествено преди 1 година
нали за тва беше зора
21
1
 
11
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
В Европа се гласува с бюлетини забравихме тук как на Разпети петък обнародваха мадуровските машини през нощта и се започна разрухата краденето саботажите потъването
20
0
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До АНОНИМЕН 141 Да попитаме Путин как гласуват в Логанска и Донецка република.Така ще е най правилно.
19
1
 
11
 
! Отговори
Позитано 20 преди 1 година
Ако спечелим изборите, вота е точен. Ако загубим , вота е манипулиран.Клоним към манипулация.Ха,хааа!
18
0
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 6 За кои деца става въпрос ? Те знаят зайченцето бяло , цял ден си играло...
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отхвърляме простото и лесно нещо: вземаш съответната бюлетина, чиято партия харесваш, сгъваш я и я слагаш в плик, който пред очите на комисията пускаш в процепа на кутията. Този, който отговаря за кутията обявява: "Гласувал" и толкова. След приключването на изборите, комисията брои гласовете, подписва се и праща резултатите по интернет в централната комисия. След часове вече са обявени резултатите. Така се гласува във Франция и в останалите страни на Европа. Защо българите винаги хитруват???
16
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тези неща за вотовете интересуват само политиците, тези от ЦИК и политолозите им. Те така и не искат да разберат, че мнозинството от българите не иска да гласува. Просто защото си имат доста по-важни работи от колкото техните избори. Между впрочем, безработицата ще се увеличи след 3 февруари. Особено сред депутатите. Честита да им Новата със стария бюджет.
15
7
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
С машинки и хартийки Герб отново на първо място.Ние помним месото на цената на кутия цигари и още , и още....