Политически престрелки за съдебната реформа или спектакъл?

НС реши Националната следствена служба отново да е независим орган
28 яну 2023 15:11, Елка Василева
10

Народното събрание прие на първо четене дълго чакания механизъм за контрол на главния прокурор. Последваха политически престрелки. Лидерът на ГЕРБ отправи критики към "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за забавянето на окончателното гласуване. Според експерти в последните си дни живот парламентът няма да приеме съдебната реформа на второ четене.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува отсъствието на лидерите на "Продължаваме промяната" и ДБ.

"Когато ще гласуваме съдебната реформа, Христо Иванов има по-важна работа и го няма в залата. Кирил и Асен ги няма в залата", коментира Борисов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

В последните си работни дни парламентът прие промени в Наказателния кодекс и Закона за съдебната власт. Промените трябва да бъдат гласувани и на второ четене до 3 февруари, когато парламентът ще бъде разпуснат от президента.

Още по темата
Народното събрание гласува два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт - на Министерския съвет и на "Възраждане". Според заместник-директора на националното следствие Ясен Тодоров е категорично невярно, че всички магистрати са зависими.

Според юристи обаче Народното събрание едва ли ще приеме окончателно промените за разследването на главния прокурор, тъй като приетите текстове са взаимоизключващи се.

"За пореден път присъстваме на един спектакъл", категоричен е адвокат Димитър Марковски.

Преди два дни депутатите решиха Националната следствена служба отново да бъде независим орган в състава на съдебната власт. За целта тя излиза от "шапката" на Прокуратурата.

"Според мен е заложен капан за следствието", смята Тодоров. По думите му след ликвидирането на специализираното правосъдие следващият орган ще е НСлС. Ако текстовете не минат и на второ четене, следващият 49-и парламент ще трябва да гласува законите отначало.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само две партии предлагат качествена съдебна реформа, другите само си говорят. Имаха 30 години да я направят.
7
0
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
Ако промените не бъдат гласувани на второ четене, значи си остава само спектакълът. Няма да е за пръв път.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов като го пускат да говори трябва да слагат с червени букви едно предупреждение че е рецидивист осъждан няколко пъти за лъжи и клевети.
5
3
 
3
 
! Отговори
Нексо преди 1 година
До истина еА лидерът на ПП той трябва ли да е в затвора след разкритията за Джемкорп и Нексо?
4
5
 
4
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Лидера на ГЕП още от преди 12 год трябваше да е в затвора, защото той затри държава и народ
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетиха се, че си отиват и се правят, че много им се иска да променят нещата към добро, но ще се оправдават, че са нямали време! Този законопроект на Възраждане го държаха с месеци и не го допускаха до разглеждане в зала. Актьори!
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на банкянския тoлyп пrocтотиите
1
2
 
5
 
! Отговори
Капачки за бъдеще преди 1 година
Тука всичко оставете и бъдеще оставете и кувиози и детска болница и капачки на мен дарете да хуквам към Украйна доставки аз да правя !