Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото

Ще останем в периферията, предупреди той
31 яну 2023 21:28, Нели Христова
176
Пеканов: Възраждане правят България по-слаба с референдума за еврото
Снимка: БГНЕС

Струва ми се, че някои политически сили "продадоха мача" с еврозоната със саботирането на промените в Кодекса за застраховането. Това коментира пред bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. "Както и със закона за контрол над главния прокурор, изведнъж всъщност липсва желание за предприемане на решителната стъпка", добави вицепремиерът.

Заради липса на кворум днес заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации на Народното събрание се провали, припомня БТА. Депутатите трябваше да обсъждат и гласуват промени на Кодекса за застраховането, номер 48-202-01-42, внесен от Министерски съвет на 12 декември 2022 г. за второ гласуване. В петък, на работна група, служебният министър на финансите Росица Велкова подкрепи промените и заяви, че ако те не бъдат приети от Народното събрание, България може да има проблеми за приемането в еврозоната.

"България, за да подаде искане за конвергентен доклад, с който ще ни одобрят дали изпълняваме критериите за влизане в еврозоната, трябва да е спазила всички критерии. В момента България не отговаря на два критерия - за инфлацията, както и нашата правна рамка да отговаря на европейската правна рамка", поясни днес Пеканов. По думите му по линията на европейската правна рамка е имало три закона, които е трябвало да бъдат гласувани - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон. Пеканов припомни, че на 27 октомври 2022 г. парламентът е задължил служебния кабинет да ускори процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. Вицепремиерът посочи, че Министерството на финансите е подготвило тези закони и ги е внесло в парламента. Според Пеканов обаче сега се вижда, че желанието на някои политици е било само на хартия.

"В крайна сметка, когато дойде време за имплементиране на трите закона - за застраховането, за мерките за изпиране на пари и търговският закон - всъщност те не минават", коментира Пеканов. "Нашата позиция е, че когато инфлационният критерий е залаган през 90-те години обстановката е била различна от тази сега, когато инфлацията навсякъде е 10-15 процента. Там можеше да има гъвкавост. Но, ако не отговаряме на два критерия, става много сложно европейските ни партньори да са толкова гъвкави и да си затворят очите", добави още вицепремиерът.

Според Пеканов, след като промените в Кодекса за застраховането не са били приети, влизането на България в еврозоната с целева дата 1 януари 2024 г. става по-трудно. През април ще има парламент, ако тогава по-бързо има движение и се реши този казус, не всичко е загубено, но ще е трудно, добави той.

Според него голяма част от аргументите на "Възраждане", които събират подписи за референдум за националната валута, са неверни. "Смятам, че те правят България по-слаба с тези аргументи. Ние ще останем в периферията. По-хубаво ли е да останем в периферията или искаме да сме част от решенията, които се взимат", попита Пеканов.

"Най-големият риск при влизане в еврозоната е спекулата - в отделни търговски обекти, както и в евентуални координирани действия на търговските вериги за повишаване на цените. Именно тук държавата трябва да е сила, да разясни какво ще се случва, как ще се наказват, какви ще са санкциите, как може да се подаде сигнал. Тук трябва да се поучим от опита на Хърватия", допълни вицепремиерът.

Според него присъединяването към еврозоната не би трябвало да е проблем за доходите на хората. "За доходите влизането в еврозоната ще е допълнителен стимул те да нарастват по-бързо. Неслучайно синдикатите подкрепят еврото, защото те знаят, че след това ще имат механизма, с който да настояват за повишаване на доходите", допълни Пеканов.

Той изтъкна, че сред ползите за България от присъединяването към еврозоната са по-засиленото доверие в страната ни и засиленият контрол и надзор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеканов казва само за хубавата част от еврото, а лошата я спестява.
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патканчо първо да каже къде е анализа на БНБ за еврото??? Защо го скри и не позволява да се публикува? По нищо не се различнава от курулираното алангро, същия предател и мошеник. Че и на всичкото отгоре дал луда пара да изтрие от интернет информацията за дядо си - висша номенклатура на БКП. Ей тоя иска да ви го налузи с еврото.
32
18
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Референдум ??? Представям си как *** ще поставят въпроса в ромските махали...Искате ли цените да скочат двойно? И братята роми ще гласуват "За"?
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ни кара да приемаме рублата.
30
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ на еврото. ДА на РУБЛАТА
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 Няма механизъм за излизане маляките реваха за драхмата ама.
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов."....Много апетитна длъжност е това. Някой да не си помисли, че Пеканов ще иска референдум? Да не луд.!
27
5
 
25
 
! Отговори
до долния преди 1 година
Защо не напускат еврозоната ли? Ами защото като влезеш веднъж в затвора, не можеш да излезеш, ако ти се прииска.
26
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скрий се, Кирчо 2.
25
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният крадец, лъжец и слагач соросогейски. Продажник на България си ти, от котило гнусно. Точно обратното е. Не на еврото! Стига обири от вас и геноцидния ви Евросъюз, който смърди на Лайненки и подобни хомофоби и се разпада .
24
20
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
След като всеки приел еврото е ревал що никой не иска да го напуска?
23
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да набием в тиквите на политиците, че народът ще решава важните въпроси. На тях им плащаме заплати да вършат канцеларската работа, нищо повече не очакваме от едни обикновени чужди марионетки.
22
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които искат еврото са доста малко, никакво евро не трябва да приемаме не и преди да догоним поне Германия.
21
21
 
3
 
! Отговори
Радвам се преди 1 година
Че ще има избори скоро за да се види отново че тези от Възраждане са никой в българското общество . На тези избори те дори няма да влязат в парламента защото на хората им писна експерименти още повече путински с живота им . Про евроатлантическия вот няма да е 90% като на последните избори а 95-96%. След тези избори ненормални прищевки на руски агенти тип референдум за еврото ще са безсмислени
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки приел еврото е ревал. Ако еврото е толкова хубаво, що англичаните не го приеха? Поляците реваха, Хърватите сега реват, Гърция да не говорим - там воя беше до небесата. Италия също взе демидж. Трябва ли и ние? За интересите не шепа богаташи - да приемаме еврото. Същото като с Ченген - ще си продадем държавата, че да вървял бизнеса на тираджиите.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато задминем датските доходи ще сме готови за еврото.
18
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това недоносчче вече ми лази по нервите с лъжите си. Него ли да го питаме за еврото?
17
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте се от майка България ,отивайте си в Америка и Европа .Оставете ни намира с вашите лъжи,за просперитет и светло бъдеще.30 години го гледаме през крив макарон.
16
5
 
30
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Абе ЛА-ЙНО с минимална заплата от 380 евро на тея цени ба всичко равни с тези на Берлин Париж Лондон Амстердам и т.н - КВА ЕВРОЗОНА И КВО ЕВРО ТЕ ГОНИ ТЕБ БЕ ? Народа ще реши за еврото на референдум - ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ
15
3
 
30
 
! Отговори
Трак до 24 преди 1 година
Другарю .. ти знаеш ли що е то еврозона и КВа е целта на еврото ? Приемем ли еврото сме зависими от ЕЦБ и ще плащаме за масрафите на гърчоля и т н . Демек - единия яде и пие а другия плаща сметката . Съгласен съм за еврото при едно условие !!!! ОЩЕ УТРЕ ЗАПЛАТАТА ДА МИ СЕ ИЗРАВНИ С ТАЗИ НА ДАТЧАНИНА НЕМЕЦА ФИНЛАНДЕЦА И ФРАНЦУЗИНА демек поне ШЕСТ пъти повече утре !!!