Румен Гечев: Решението за минималната заплата е голям успех

Това е много добра новина, отчете депутатът
30

По предложение на БСП, в последните часове на това Народно събрание, минималната работна заплата става 50% от средната.

"Това е много добра новина, ние я посрещнахме с много емоции, тъй като положихме много усилия в последните години, особено в този парламент. Проверихме - 40 пъти сме го предлагали през различни закони, проектозакони, удължаване на бюджета и накрая успяхме да убедим нашите партньори. Заради това ние го отчитаме като голям успех", каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

От ефира на Bulgaria ON AIR той благодари на всички, които са подкрепили предложението на БСП.

"Постигнахме няколко неща - България е страната с работещи бедни, с минимална работна заплата от 350 евро няма как човек да се издържа сам, да не говорим да гледа деца и семейство. Така всяка година с промяната в средната работна заплата ще се променя и минималната работна заплата. Това е голям успех не толкова за БСП, колкото за над 500 000 българи, които работят на МРЗ", допълни проф. Гечев.

"В последната година инфлацията в България беше по-висока от средната за Европейския съюз. Нашата по-висока инфлация дойде от цената на енергоносителите, ние разчитаме на наши въглища, много малък е вносът. В ТЕЦ-овете няма нови технологии. Ядреното гориво е доставено преди 2-3 години и цената не е променена, но ние се явихме неподготвени, като се включихме в европейския енергиен пазар за електричество. Предното правителство създаде свободна борса за електричество без подготовка и разчети какви ще бъдат резултатите", поясни още проф. Гечев.

И бе категоричен, че ако бяхме завършили АЕЦ "Белене", цените на тока щяха да бъдат различни:

Проф. Гечев попита коя друга партия прави толкова за младите семейства и пенсионерите: "Постигнахме и друго нещо - на всяко дете от 1 до 4 клас по 300 лв.", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Тези, които вземат такива решения си живеят в миналото. Един се мисли за професор, друг за председател на партия, а пък трети за депутат. България вече си няма депутати, а скоро и левчета няма да си има. Те ще останат като минали акитви на вече несъществущата БНБ. Дано поне сградата им се превърне в музей, за да могат обикновените хора да я посещават. Може и билетчета да продават. Както и печатницата им да печата бюлетини на хартия и евра.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението е минималната заплата да се намали и няма нищо общо с директивата на ЕК минималната заплата да не е по-ниска от средната за СЪЩАТА година, а не средната от преди няколко години, каквото е това решение.
16
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Този професор отново е безработен. Както и повечето такива като него от многото университети в България. Че дори и тези от БАН. Специално за Гечев, нека да се сърди на адаша си Радев. Той то направи безработен, а не аз.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това решение е безумие. Минималната заплата трябва да следва равнището и начина на живот,а не нагласени числа от статистиката. Това е поредното противо народно решение на НС.
14
2
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Господин 3000 лв. за долар няма право да се обажда изобщо. Той трябваше да излежи поне 10 годишна присъда за това, което направи през 1997. И да му бъде забранено да се занимава с политика доживот.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смях, това ми прилича на оня лаф, татко ми обеща да ми купи колело, ама друг път. Тук същата работа, увеличаваме ома след 1 година, тази наглост вече е нетърпима.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В директивата на ЕК пише съвсем друго нещо - 50% от средната за същата година, за която се определя минималната заплата, а не някаква средна от преди 100 години. Това, което сега приемат означава да намалят минималната заплата.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алооо свиркаджията,заслугата за новата формула за изчисляване на МРЗ не е ваша,това е евро директива която става закон за всички членове на ЕС,заслугата щеше поне отчасти да бъде ваша ако тая формула беше приета от началото на 2023 година а не удобно да я отложите за догодина както направите вие и всички останали лицемери!
10
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Давате ли си сметка, че тези 50% от средната заплата за минал период означават намаляване на минималната заплата или съвсем леко повишение. Без тази промяна в закона, минималната заплата би била по-висока. Пореден удар срещу доходите на работниците.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този некадърник пак ли се изявява . Помним ти политикономията професоре , ядохме ти попарата през 97. Махай се , че този път може да не спасиш кожата от народната любов. Как да им вярваш на комунистите като продължават да изкарват доказани некъдърници и корумпета
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подиграхте се с хората. При двойно скочили цени, да вдигнете и без това мижавата минимална заплатчица с 10% сте за бой. !
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението за минималната заплата е пълна пародия.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След увеличената минимална колко ще стане и депутатската заплата?
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо на депутатите се дават три средни заплати и то от обществения сектор, не от частния. Техните заплати скочиха с 700 лв. без пазарлъци от следващата година и подобни, до кога ще е това безочие. Вземат над 10 000 лв. без да правят нищо, къде го има това. Парламента е като някакъв селски мегдан.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много са щедри чужди пари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам голяма веселба пада от Орлов мост до Антените е пълно с веселещи се хора
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пич я сподели как така учи във Лондон със Кристалина Георгиева по време на милиционесрският социализъм през 1985 г ?
1
2
 
4
 
! Отговори
Ген .Гурко преди 1 година
Този е много хиперактивен с банките през 90 те години .Днес и той и общество се правят на ощипани моми все едно нищо няма .Общество 0 а той е ясен отвсякъде !