Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин

Разликите в цените са над 30%, посочи Гълъб Донев
Обновена: 7 фев 2023 14:30 | 7 фев 2023 14:30, Красимир Ангелов
348
Кабинетът въвежда контрол на доставките от производител до магазин
Снимка: БГНЕС

Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, като разликите са от 20 до 30% и повече, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина, независимо дали са магазини на големите търговски вериги или малки квартални магазини", добави премиерът и отбеляза, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики.

Ще покажем нелоялните търговски практики, уточни Донев.

Потребителите ще бъдат наясно къде се получават изкривявания на цените при най-необходимите стоки и услуги. Контролът ще се осъществява от всички институции в страната, като Българската агенция по безопасност на храните, а през Агенция Митници и НАП ще се следи дали се спазват законите, как влизат в страната различните стоки и дали се плащат данъците”, заяви още Донев.

Още по темата
Той обеща, че цялата информация от проверките ще бъде налична за гражданите и ще могат да правят сравнение между това какво се произвежда в нашата страна и каква е ситуацията в другите държави в ЕС.

Гълъб Донев посочи още, че държавните институции ще бъдат безкомпромисни в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина.

"Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството", каза още Донев.

Премиерът уточни, че цените на основните хранителни продукти не намаляват, което е накарало и институциите да се задействат, след което обясни, че гражданите могат да подават сигнал до КЗП, а занапред МС ще обмислят направата на постоянен сайт, на който гражданите ще могат да се информират, както и ще бъде налична информация от търговските вериги.

Донев посочи още, че ще бъде направено предложение за усъвършенстване на законодателството и даде за пример липсата на нормативно установено определение за това какво е „нелоялна търговска практика“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
3
 
2
 
! Отговори
Комунисти сър! преди 1 година
Комитета по планиране да.Е внукът му на шефа на този комитет се гласи за кмет на София.Ще спасява София .....
218
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зозо Рундю - руснак, комунист, военен летец. Гълъб - руснак, комунист, военен ЗКПЧ. .......... а Яворчо - син на др.Гечев, които направил 1$=3000 лв !
217
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сдобихме се с "истински комунист"
216
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакам да върнат ергенския данък и задължителния труд и вече ще емигрирам и аз.Тук не става за нищо!За нищо!Как все още седят Макдоналдц и ИКЕА тук?Скоро ще избягат...
215
6
 
6
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Спомням си Соца. Цените се определяха от Комитета за Планиране. Над тоя Комитет стоеше Съветското разузнаване към СИВ Интерпрограма / секретно на 3ет. в сегашната сграда на НОИ/ където и да отидеш в град или село кисело млеко смес е една цена. Качество нула. Липсваха десетки продукти.
214
7
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Рундю - руснак, комунист, военен летец. Гълъб - руснак, комунист, военен ЗКПЧ................. С такива управници толкова. Пък цените никога няма да паднат, да е ясно на всички. Хахааааааа, даже ще вървят нагоре, защото разходите на бизнеса растат - особено новата минимална заплата :)))))))))))))))))))))))))))))))))
213
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще видят,че в магазин Фантастико килограм печено джоланче се продава на цена 28.99 лв.? ЧЕ И ПОЧТИ РАЗВАЛЕНО отгоре на това ! Мирише,цвета на изпеченото месо е странен!
212
3
 
5
 
! Отговори
Шахматиста преди 1 година
Мноо лесно се прави беее! 5% данък оборот. И никво връщане на никой. А купувай през посредник.
211
3
 
8
 
! Отговори
Аноньо преди 1 година
Най-накрая доживях да видя държата да започне да се бори със спекулата. Ти да видиш ама то имало такова чудо и у нас.....
210
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С комунисти на власт капитализъм става ли бе?!Това тук е частен социализъм с феодални владения,не е капитализъм.Монополът едно време беше държавен и социализма беше държавен.Днес е частен,но не е капитализъм,нито е демокрация.Ликвидираха производството,всичко се внася,но пак се търсят ниски цени.Ниски цени от частен монопол няма как да станат.Е ако има конкуренция е друго,но чичко комунист конкуренция не търпи!той си има план как да унищожи конкуренцията и да ви диктува на какви цени ще купувате
209
1
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Това е приложима само за хляба. И да контролират какво зърно се влага.
208
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали е демокрация и капитализъм, ако искат и двойни надценки ще слагат. Иначе отиваме към соца, дето така го плюете.
207
3
 
2
 
! Отговори
Няма преди 1 година
бедни и богати държави..Има самостойни и зависими такива..
206
3
 
2
 
! Отговори
Неравенствата преди 1 година
се регулират чрез експроприация
205
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Цонко Търсенето и предлагането когато на човека му и пълен джоба. Когато намяш пари , а трябва да ядеш за да живееш щеш не щеш скъпо не скъпо пак ще купиш за да живееш. Истинска пазарна икономика може да има само в богати държави с богати хора, но България не сред тях.
204
1
 
7
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Монополи и свободен пазар са несъвместими. В ЕС и страни с Демокрацията има важни закони. Закон за Конкуренцията, Закон за Потребителя, Закон за Задълженията и Договорите,... Нито един от тези е се спазва от Топлофикация АД - Централното Отопление. Спомням си как фирмата на Бил Гейтс я принудиха да се раздели, да не е монопол.
203
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък мисля , че най накрая трябва да си поискаме нормални европейски заплати
202
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените на имотите и на колите са същата работа , надути до беобразие и без покритие
201
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво едно кисело мляко от 1,7 лв ще стане ли пак 1 лев както си беше (70%)
200
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 100 километра всеки има граница, ходете и купувайте качествени храни