Димитър Стоянов: Разходите не са важни, важно е да помогнем на нашите съседи

Още един самолет, пълен с помощ, излетя към Турция
8 фев 2023 13:33, Нели Христова
47
Димитър Стоянов: Разходите не са важни, важно е да помогнем на нашите съседи
Снимка: БГНЕС

Има остра нужда от спасителни екипи, които да оказват помощ в Турция. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в авиобаза "Враждебна", откъдето днес самолет „Спартан“ ще превози до Турция, град Адъяман, 20 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“.

Там те ще се включат в спасителните дейности. "След разговор с посланика на Турция, бърза организация и в координация с МВР, Военновъздушните сили осигуриха въздушния транспорт със самолет "Спартан", който днес превозва 20 спасители", каза министър Стоянов.

Очаква се утре да има още един полет с медици, които да бъдат изпратени за Адана, а в събота - още един или два полета. Вероятно тогава ще има смяна на част от екипите – от аварийния отряд на Столична община или от Планинската спасителна служба. "Министерството на отбраната има готовност за двата самолета и очаква заявките от спасителните екипи", посочи министър Стоянов.

Поддържа се постоянна връзка и с посланика на Република България в Турция Ангел Чолаков, от когото се получава информация за това как вървят дейностите по търсене и спасяване.

По думите на министър Стоянов – финансовите средства за спасителните операции ще бъдат възстановени от Европейския съюз, за което са подготвени необходимите документи. "Сега това не е важно. Важно е да помогнем на нашите съседи и да им окажем необходимата помощ. Всеки спасен човешки живот е безценен и в момента не мислим за финансовите средства“, посочи министър Стоянов, съобщават от МО.

Самолетът "Спартан" със спасителите излетя от авиобаза "Враждебна" в 8.30 часа. Това е петият полет, който ВВС осигуряват в помощ на спасителните дейности в Турция. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

"Благодаря на цялото командване на военно-транспортната авиобаза, които осигуряват превоза на спасителните екипи", каза още министър Стоянов и подчерта, че екипажите се справят чудесно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба ми на това викаше:) На гол г З ,чифте пищови
17
0
 
11
 
! Отговори
369 ойро заплата преди 1 година
Е как така да не са важни разходите?!
16
0
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Защо като, те са гьотфе рени
15
0
 
6
 
! Отговори
Съверенчо преди 1 година
ми щом искате давайте, то аз пак ще внеса ако ми остане кът си купя сиренце
14
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ееееее, Доган дава та ние от служебния кабинет ли няма да дадем ( политици престъпни ци сте вия другари и другарки начело с президента
13
0
 
11
 
! Отговори
Български Упе преди 1 година
давец - като горят пожари у нас и македония, пращаме пожарни в македония, кат има наводнение у нас и надругаде, пращаме надругаде, недай Боже да стане земетресение у нас, Dупе да ви е яко
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те военните са така. Цял живот на държавна хранилка и разходите не са им важни. И президента е същия cмeшник!
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вдигане на МРЗ поне малко да компенсира инфлацията на храните не може, нямало бюджет, а за помощ на друга държава може, все едно същият този бюджет е хармоника. Нямат значение разходите ако ги плащаш от джоба си и са доколкото е отделено за съответната дейност. А другото е престараване и подмазване тип с чужда пита - помен.
10
1
 
18
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Разходите не били важни,алоооо другарю ,що не ги дадете на българите с минимални доходи и пенсии,те са 1 500 000 като не са важни,ама важното е да си правим пиар,големи палячовци сте вие от елита.който помага не се изтъква,само че това не е познато на вас политиците
9
0
 
9
 
! Отговори
брей преди 1 година
голямо слагане, аде по-спокойно може ли? Не се дръжте кат гьот ферени. Или то друго не знаете
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето ей така се разпореждат с ВАШИТЕ ПАРИ. Разходите не били важни, ми мноо ясно нали т.пия бг народ плаща. Най-бедния народ в Европа. Бедствието е огромно, но Турция ще получи огромни помощи от държави в Близкия Изток, даже от Израел. Отново няколко въпроса защо държавата не каза това при трагедията в Карлово. Дали ислямска държава би помогнала и казала такова нещо ако се случи на християнска. Оставям ви да помислите.
7
5
 
10
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
До Анонимни 1и2. Дори на вас двамата не пожелавам това което сполетя комшиите. Иска се сърце и душа,за да разберете малко поне от силата на тази човешка трагедия. Знам,че няма да ме разберете.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се помогне на хората. Удари ги природно бедствие, а не глупостта на управниците им. Няма какво да ги сравняваме с България или Украйна.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко самолета с помощи бяха пратени към Карловско по време на наводненията?!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Пратихме оръжия за милиарди за у6иване, сега е време да изкупим греха поне малко!!!
3
3
 
16
 
! Отговори
09 преди 1 година
Ми от утре всеки да спре да плаща данъци като не са важни разходите няма нужда от пари
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите в карловските села със същия ентусиазъм ли помагате? Дали се установиха поне виновните и разчистиха ли горе сечищата, да не се повтори напролет същото? Но за чужда държава, с доста развита икономика и средства, не пестят, все едно сме им провинция.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама като е за нас са важни