Държавата плаща близо 3 млн. лв. за изхранване на украинци

Помощта е за хотелиерите, които са приели бежанците
84
Държавата плаща близо 3 млн. лв. за изхранване на украинци
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие Решение за одобряване на помощ на кандидатите по "Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна", приета с решение № 145 от 2022 г.

Крайният резултат от приемането на настоящия акт е изпълняване на плащанията към одобрените за финансиране кандидати за целият период на Програмата в общ размер на 5 711 506,00 лв., съгласно приложен Списък № 13, неразделна част от проекта решението.

С приемането на акта ще изплати помощ по общо 160 подадени заявления от лица предоставили хуманитарна помощ изразяваща се в 133 879 нощувки и изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на бежанци в периода обхващащ времето от 24.02.2022 г. до 31.05.2022 г. по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“.

Правителството одобри също помощ на кандидатите по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, приета с РМС № 317 от 2022 г.

Настоящият акт за одобряване на помощ за кандидатите по Програмата обхваща периода от 01.11.2022 г. до 15.11.2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък № 14, неразделна част от проекта на РМС.

Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 2 807 802,45 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

С друго решение кабинетът одобри помощ на кандидатите по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, приета с РМС № 317 на Министерския съвет от 2022 г. Актът обхваща периода от 16.11.2022 г. до 31.12.2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък № 15, неразделна част от проекта на РМС. Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579,25 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престъпници и кожодери в буквалния смисъл! Не искам да живея под диктатура. Някой от вас иска ли? Искам да ми върнат данъците за 25 години трудов стаж с лихвите и тогава да раздават пари на шмекери. Има ли юрист да каже как се връщат тези пари - аз до пенсия в тая държава няма да доживея.
7
19
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
НИЩО НЕ Е, ДАЙТЕ ИМ ПОВЕЧЕ ДА СА ДОВОЛНИ. ИНАЧЕ УТРЕ НЯМА ДА ПОМОГНАТ КАТО ИМАМЕ НУЖДА.
6
3
 
24
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 година
Плаща ги на лакоми български хотелиери, а не на украинци.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това което разбрах от материала е, че държавата плаща 3 милиона за изхранване на хотелиери. За половин месец, разбира се. Че те колко са 3 милиона, като за българските хотелиери...
4
1
 
29
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
И 9 млрд. лв. за компенсации за "бизнеса" от който получава само схеми, далавери, укриване на доходи, точене на ДДС, сива икономика и много, много други облаги...
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли е трудно да кажете КОЛКО средства са похарчени за издръжката на украинците от 24.02.2022 година досега?
2
0
 
37
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Кокаински има около милиард долара бе той колко е отпуснал !?
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за изхранване на чингойняци и интегриращи се плащачи отиват над шест милиарда лева годишно,без да се броят щетите от престъпните им действия или бездействия.