Може да приемем еврото и на по-ранна дата

Обяснение от Ганчо Ганчев и Румен Драганов
24 фев 2023 23:05, Росен Стойчев
109

 "Искам да отбележа, че Хърватия също не отговаряше на критериите инфлация, както и на държавния дълг. Проблемът е преди всичко политически и се крие в липсата на ясна политическа воля и визия за влизането в Еврозоната. Ако сравним с Хърватия, те от дълго време се готвят, имаха програма, голяма политическа подкрепа. Самото правителство следваше тази цел, докато при нас с тези служебни правителства и промени, липсва политическа воля", каза проф. Ганчо Ганчев в Bulgaria ON AIR.

Според доц. Румен Драганов въвеждането на еврото е процес, който ще приключи с неговото приемане в страната. "Ако имаме разсъждения по въпроса, то те са кога ще се случи това - дали 2024 - 2025. Става въпрос за политическо решение, то не се взема само у нас.

Още по темата
Ако парламентът е малко по-динамичен през летните месеци, може да се случи и на по-ранната дата", заяви още той.

На въпрос дали ни трябва консервативен бюджет, проф. Ганчев отговори, че изискването до 3% от БВП не е особено консервативно. "Мисля, че е постижимо. Имаме доста големи разходи в бюджета, свързани с компенсацията на високата цена на електроенергията, но тези компенсации не са свързани с определени условия. Проблемът не е в социалната политика, колкото в структурните разходи, трябва да има условия. Компаниите трябва да бъдат компенсирани, ако поемат конкретни ангажименти да не вдигат например цените", призова доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

"Това е сериозен въпрос, по който България няма да е единствената, която ще вземе решение. Въпросът е важен за Европа. Не изключвам от 1 януари 2024 година да влезем в Еврозоната", сподели доц. Драганов.

"Ние сме във валутен борд, с инфлацията се бори централната банка. Нямаме монетарна политика, нямаме инструменти, с които да повлияем на инфлацията и това прекрасно се разбира в ЕЦБ. Инфлацията тук е породена от външни фактори и структури на българския пазар", смята проф. Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейският и американският диктат ме направиха антисемит защото эврэите стоят зад всичко това и както казва един господин по-долу, не след дълго ще ни поробят с цифрово евро и тотален контрол.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, този ояден чичак каъв е бил преди 90-а година та сега раздава комунистически съвети! Какви имоти има, та бърза да ги узакони? Позаинтересувайте се!
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 77 Анонимен ГЛАДНА БЪЛГАРСКА КОКОШКА ЕВРО СЪНУВА. . . . . . . . . . . . . . . . . . . Каква кокошка? Това си истински дебел кокошляк за фурна със зеле! Леле колко сте умилителни към тези които бутат България към пропастта!
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можете да го приемете ама не сега.
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази история с приемането на еврото,съвсем се покрива с историята за истанбулската конвенция - тотален натиск върху нас!А запитали ли сте се защо е така?Защо няма такъв натиск върху другите страни,които не са го приели и особено върху Дания?Когато си отговорите на този въпрос,според мен,неминуемо ще стигнете до отговора,че България е единствената страна с валутен борд и там,заради него има заделена една добра сума в евро,която само чака при влизане в еврозоната,да бъде прелапана безплатно!!!
66
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94 : Държавите, които посочваш , са много по-нормални държави от БГ, с много по-силни икономики и без валутен борд ! Ако БГ не приеме скоро еврото, мафията ще премахне валутния борд и ще ни върне с 30 години назад ! Въпреки всичките си недостатъци еврото е единственото спасение !
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам.повече да ставаме милионери. А с лева няколко пъти станахме милионери.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние искаме да сме като комунистическите унгария, чехия , полша, дания, швеция, дето това евро даже не искат даго помиришат- ама ще е трудно защото одстанаха много малко българи с мозък - след 30 години промивки от вашингтон сме заприличали на укрите - пушечно месо
63
3
 
9
 
! Отговори
БЕЗБОЙКО преди 1 година
Няма да го приемем господине. Вие сте го приели още със създаването на БКП . Комуниста няма род и родина. Ние нормалните хора не искаме еврото. А и от ЕС Ви го казаха - няма да е скоро. Каква е тази психоза за еврото. В момента основния въпрос е за цените и грабежа на хората. За мизерните инвалидни пенсии на хората които масово се спират.За магистралите и онези които трябва да бъдат съдени и да връщат парите на държавата - нашите пари.
62
2
 
15
 
! Отговори
Nora преди 1 година
Кой каза че , искаме Еврото ...не не искаме еврото ,и тъпите продажни медии да спрат да ни насаждат Еврото като нещо велико и спасително....
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и казват- не ставате.Но нашите викат, абе ще го приемем на по- ранна дата.Болни мозъци.
60
1
 
4
 
! Отговори
Може преди 1 година
ама не искате....
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мммда, зорът за е да вземе мамшика и юздите на България ЕС от МВФ. Сега ни контролира и зависим от МВФ с еврото тоталния контрол и зависимост ще е от бюрократите на ЕС. Кажат ли ни хоп и ние веднага ще козируваме и троп, троп към изпълнение на заповедта
58
7
 
22
 
! Отговори
Тези лобиращите преди 1 година
за еврото, осъзнават ли, че подкрепят Новият Цифров ХашИзъм? Готвят ни страшно бъдеще, една шепа, смятащи се за Богоизбрани, същите инициирали ПСВ, ВСВ, и настоящите локални конфликти. В никакъв случай България не трябва да приема Новият Цифров Ред.
57
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкия този зор е за да вземат парите от борда. Нищо повече. На никой не му пука как ще сме след това.
56
3
 
9
 
! Отговори
анти идиоти преди 1 година
"Целта е с едно чипФе да ни маркират, като.... " смЕна8 ви е много
55
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да приемат а и не ни трябва
54
8
 
18
 
! Отговори
Преди 2 години преди 1 година
Франция успешно приключи тестовете с цифрово евро. Целта е с едно чипФе да ни маркират, като ***. Затова въведоха електронни билетчета, валидирания местоположение,ел. рецепти, GPS - на домашни любимци, после на хора. СЗО прие не националните правителства да решават за мерки с пандемия. В Австралиясе строяха бараки извън градовете, в Китай ги тикаха в подобни бараки-неваксинирани и СРейтинг. През ВСВ Германия с помощ на IBM, татуираха хората в гетата. В Гърция ЕЦБ им спря тегленето. Аде чао
53
2
 
27
 
! Отговори
допитване преди 1 година
Да не бързат с въвеждането.Първо референдума на Възраждане за еврото и тогава каквото народа е решил.
52
6
 
23
 
! Отговори
НЕ ИСКАМЕ ЕВРО!!!!!! преди 1 година
Не искаме бе,не искаме! Вие служители на българския народ ли сте или проводник на американското посолство?!!