Социолог: Ако либералите развихрят дневния си ред, може да им струва изборната победа

БСП може да се окаже диспечерът, който да реши управленския формат
8 мар 2023 08:53, Елка Василева
94
Социолог: Ако либералите развихрят дневния си ред, може да им струва изборната победа
Снимка: архив, БГНЕС

"Либералите в България, особено сега, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло. И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите." Това мнение изрази пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

Още по темата
Той смята, че Паметникът на Съветската армия е "много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката ДБ и ПП", защото за тях е "жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини".

"Ако вместо дневния ред статукво - промяна, наложиш дневния ред изток – запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно. Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно. Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята на тези избори, второ – пускат тебе по пързалката. Кой губи от това?", каза Първанов.

"Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена", коментира още Симеонов.

Според него може да се прави аналогия с кампанията ГЕРБ - БСП от 2017 г., "с ярката поляризация", когато по думите му много хора се уплашиха, че БСП може да победи и гласуваха за ГЕРБ, а други обратно – гласуваха с анти-ГЕРБ добавка.

"Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът, като види везната, излиза и я накланя в едната посока, решава ребуса", заяви политологът.

"Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея", отбеляза още Симеонов.

"Това, което става с БСП, не е най-доброто. Там има почти очевидни процеси. БСП напоследък са специалисти по оцеляване. Те могат да разчитат на важна роля след изборите. Може да се окаже, че БСП са именно онзи диспечер, който може да реши управленския формат", смята Симеонов.

Винаги в ситуация с два коня някой се опитва да играе третия кон и "Възраждане" са в изключително добра хранителна среда в момента, включително с целия сюжет, който ще се предложи около войната, Паметника на Съветската армия и т.н., подчерта в анализа си Първан Симеонов.

"Не е добре за обществото такива сюжети да припламват, но съм сигурен, че главните говорители на тези сюжети ще го предложат за пореден път така, че всъщност да постигнат обратен ефект и да консолидират отсрещния лагер. Откакто се помня, все махат Паметника на Съветската армия. Аз имам известен проблем с едностранчивостта на тълкуванията около този паметник, както и около паметника на американските летци в София. Много повече нюанси трябва да има. Имам и личен проблем с тази битка с паметници", каза Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм либерал,но казвам силно Д0ЛУ M0HУMEНTA HA 0KУПAЦИ0HHATA ЧEPBEHA APMИЯ!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като днес БГ забраняват думата М О Ч А, казвам силно ДОЛУ M0HУMУMEНTA HA 0KУПAЦИ0HHATA ЧEPBEHA APMИЯ!
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бате каквото и да каже го прави с намигване като един цар Борис Трети и е хлъзгав! Киро- напротив праволинеен до глупост иконоборец наистина ще тръгне да се бори с паметници, руснаци и прочие негови детски фетиши и канадски имигрантски кошмари и комплекси. За щастие канадците не си познават народа, а може и да го познават, но не българския...
59
4
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Преди да решим за коя партия да гласуваме трябва да решим какви са приоритетните задачи пред България. А те са: борба с корупцията, овладяване на инфлацията и съдебна реформа, развитие на икономиката. Всичко останало; русофилство/русофобство, за/против ЕС, за/против НАТО, за/против оръжие за Украйна, не че не е важно, но не може да бъде приоритет. Първо трябва да си оправим държавата.
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ е най зле.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харесвам класическия 19 век на западния свят, но днес той буди подозрения за расистко и евроцентристко общества.Изобщо всичко, което харесвахме на западния свят сега е поставено пред критика и преследване.Изхвърлено е всичко негово и културно, за да се настанят ислямисти, хомсексуалисти, чернокожи и третополови.Е аз такъв запад не знам в историята.
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Например, аз се радвам и почитам християнските корени на западния свят и готиката.Но днес джендърите му викат чудовищно варварство.Аз харесвам великите географски открития, но днес на запад като видят статуя на Колумб я събарят.
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този познава колкото и дневния ми хороскоп.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кое е запад днес?Винаги съм се питал.Преди 20 г знаех кое е запад, защото още джендърите не бяха бръкнали в съзнанието на хората.Аз на това , което му викам запад и му се радвам, сега на запад викат, че е империалистко, неололиниално, сексистко, расистко и тн.
53
1
 
7
 
! Отговори
Как преди 1 година
Първане, как ще реши БСП управленския формат с 7%? Дори да сложим и ДПС с техните 13%, общо са около 20%. Слагаме и ГЕРБ с техните около 25%, стават 45%. Т.е. ще са на кантар за 121 гласа в НС, което е супер нестабилно. А отвън ще са Възраждане и ДБ/ПП, които имат доста радикални симпатизанти (те водиха протестите срещу Бойко), т.е. ще има много потенциални поразии. Освен това Борисов не иска да управлява без ДБ/ПП, защото просто от Посолството не му позволяват... Вече го привикваха няколко пъти
52
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първанчо, няма избори, преди които да не си се изложил, ето и сега го правиш. Българското общество е про-западно в мнозинството си, стига лъга платен от изтока!!! Едни жалки 20-тина % са русофилите у нас и на тези избори отново ще се види това.
51
7
 
6
 
! Отговори
Само Възраждане преди 1 година
Да се молим Русия да нападне България, да ни завземе и да станем руснаци. Гласувам за Възраждане.
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за коалиция Русия анти зпаданите неолиберални глупости.БСП,Възраждане, Атака.Да се стягат русофилите , които са 70% от населението и да гони костовистите и мутрите.Стига вече лъжи.
49
2
 
5
 
! Отговори
Към ФАШИЗЪМ преди 1 година
..у България---‐ НИКОГА не е имало такова нещо---САМО НИЕ СИ СПАСИХМЕ ЕВРЕИТЕ!!!!
48
3
 
10
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Който руши паметници изградени в памет за победата на фаши3ма... какъв е?
47
11
 
8
 
! Отговори
до 57 от Свобода преди 1 година
Там е въпроса, че Ираждане, не са никакви патриоти или русофили. Те са жадни за власт, нереализирали се чичковци, които използват вълната.
46
9
 
8
 
! Отговори
Бутай паметника бе преди 1 година
....ЗАПОЧНА МАЙДАН И В ГРУЗИЯ...само ние се шунгьосваме с тия РАШИСТИ..
45
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ разглеждат разполагането на ракети въздух-въздух на украински самолети МиГ. Трябва да се преодолеят някои технически трудности. САЩ преодоляват техническите трудности, украинската армия минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
44
0
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
абе имаше едно викаха България на три морета, както дочувам вече до атлантика сме на път да стигнем
43
15
 
3
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
Аз пък съм Русофил и против еврото и пак ще гласувам за ПП + ДБ. Видях листите на Израздане, не е възможно слески побойници да ме управляват.