Кой ще победителят на вота? ПП-ДБ с преднина едва от 0,9% пред ГЕРБ-СДС

БСП губи гласове заради появата на „Левицата“
181
Кой ще победителят на вота? ПП-ДБ с преднина едва от 0,9% пред ГЕРБ-СДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В първата седмица на предизборната кампания, паритетът между първите две формации се запазва.
Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%). Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+.

ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите.
БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%.

Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“.

Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 5.1% посочват „не подкрепям никого“.

Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април.

Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

****
Проучването е направено от агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако отново дойдат на власт тези спуснати от USA мошеници от ПП по добре да я закриваме тая държава.Как може хората да не виждат,че това са изпечени крадци,които обслужват нечии интереси и за народа ама хич не им пука какво ще стане.За година и половина окрадоха милиарди и никой няма да ги види тези пари.Ще ги връщат нашите деца и внуци.Така става като с огромни заеми си покриваме разходите на държавата.Това все едно вкъщи да теглим бързи кредити за да си покриваме сметките.И фалираме!
128
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ унищожиха или присвоиха печелившите бизнеси докато бяха на власт и водеха политика на свръх ниски доходи при наетите. Затова сега всички са против тях.
127
8
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Всеки решава според вижданията си. Който иска България да не участва във войната в Украйна, гласува за Възраждане или БСП. Който иска да участваме във войната гласува за ГЕРБ, ПП или ДБ. Който иска да сме с най-ниски доходи в ЕС, гласува за ГЕРБ. Който иска мутрите и ДПС да ни управляват не гласува за никоя партия и т.н.
126
2
 
13
 
! Отговори
Бизнес преди 1 година
пп и дб нанесоха ужасни щети на средния бизнес. Хората обедняха и се стискат да купуват, само за храна и ток им остават пари. Така ли е?
125
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ДА БЪДЕ ЕДНА СТАТИСТИЧЕСКА ИЗВАДКА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ МИНИМУМ 1:1000 СПРЯМО ИЗСЛЕДВАНАТА СЪВКУПНОСТ. ОТ ТОВА СЛЕДВА, ЧЕ СОЦ.АГЕНЦИИТЕ СА ДАЛЕЧ ОТ ИСТИНАТА, ТАКА ЧЕ ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ТЯХ Е САМО ЗА СВЕДЕНИЕ КАТО ПОКАЗВА САМО ТРЕНДА - ТОЕСТ ТЕНДЕНЦИЯТА. А ТЯ Е ЧЕ ГЕРБ-СДС ПОСТОЯННО ГУБЯТ ПРИВЪРЖЕНИЦИ И НИКАКВИ НАПЪНИ ЗА ПОДКРЕПА НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ!!!
124
1
 
4
 
! Отговори
Василев ококор преди 1 година
как бе няма да гладувате опс гласувате за мен? Нали обясних вчера, че инфлацията не сме я направили ние от ПуПу *** а.
123
0
 
2
 
! Отговори
16 ДНИ преди 1 година
СТАНИ,СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ И БЪЛГАРИТЕ ПОВЕДИ В БОРБА ЗА СЪВЪРШЕНСТВО И СВЕТЛИ БЪДНИНИ!!!
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани и Костовици съсипаха държавата.
121
0
 
7
 
! Отговори
какво преди 1 година
значение има кой ще победи , ако няма кой да управлява? Медиина истерия за *** - ооо тез 22%, ооо тез 21.9 - мислите хората за много глупави ми се струва
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Здравият атлантизъм ТРЯБВА да победи! За да има и ЗДРАВА мобилизация на поне 50000 атлантика. За да се изчисти България и да тръгне нагоре!
119
8
 
3
 
! Отговори
Герберски чиновник преди 1 година
Море войводо,глава си давам,службата си не давам на Кирова вяра...
118
1
 
7
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Само така! Гласувайте протестно, напишете на бюлетината - Ааасен е ***! Хак да им е на ПП!
117
2
 
5
 
! Отговори
Гласевайте преди 1 година
За всеки, само те ППДБ!!
116
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имената на глупците висят на стените.Дежурните плювачи на ПП обрисуват обствените си образи с грозните си коментари..Не можете ли по възпитано и умно да критикувате..Не ви ли се получава.
115
4
 
3
 
! Отговори
1глас преди 1 година
Най правилно в момента е да се гласува извън разума те за възраждане, никой няма да се коалира с тях, хората са им с коефициент на интелигентност клонящ към нула. Но ясно изпращаме сигнал до всички в ЕС и САЩ
114
5
 
9
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Гласувайте, само за да няма ПП мнозинство и са имаме пак служебно! Служебното е по компетентно и краде по малко от ПП!!
113
4
 
13
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Ходите гласувайте! За всеки но не и за ППДБ!!
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес навсякъде в Западните медии се пише за България. Накой си Тиери Бретон от ЕК на ЕС е в България да инспектира заводиза муниции! ЕС смята че България ще спаси Украйна и реши проблема с мунициите на ЕС!!!! Кой им разрешава на тези си правят с България каквото искат?!
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига с тея манипулации бе! Ще гласувам и за една ***, но не и за ПП! Отврат!
110
0
 
2
 
! Отговори
марги преди 1 година
До Сега не гласувам! От фронта ли ще гласуваш...?