Гълъб Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза

Състоянието на финансите на държавата е стабилно
Обновена: 18 мар 2023 10:13 | 18 мар 2023 09:30, Нели Христова
97
Гълъб Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза
Снимка: БГНЕС

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите и пенсиите да не се изплащат. Това коментира в интервю за NOVA служебният премиер Гълъб Донев.

„Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над милиард и 300 от тази на редовното правителство”, добави той.

Относно доклада на Финансовото министерство, министър-председателят каза: „Това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година. В него няма нищо притеснително”, уточни Донев.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното - финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев обясни, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. „Тя е един професионалист, компетентен, който много добре води финансите на държавата”, е мнението му.

С предложените от служебното правителство мерки, премиерът прогнозира, че в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, получен от „погрешните политики, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ДОЛУ ШАРЛАТАНИТЕ ПРИ СЛАВИ СТЕ САМО ГЕРБ
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
900 трилиона долара е дупката в бюджета. ФАКТ. Държавата фалира. ФАКТ.
55
0
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
"""И защо не си взехте Грипените тези две години, кое ви попречи?"""" ------- Чичо Сам!!!
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо не си взехте Грипените тези две години, кое ви попречи?
53
2
 
6
 
! Отговори
Просто Жан преди 1 година
И Виденов казваше, че всичко е наред, накрая 5 години бяхме под МВФ.
52
0
 
8
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Многу съ плашъ, когату Властъ започне да нъ успокоявъ и уверявъ, че всичку у държаватъ е О.К.!!!
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Донев се опитва да замаже огромния гаф на Велкова, но би трябвало да осъзнава, че заради Велкова, България сега наистина е в опасност да изпадне във фалит. Нямаше опасност преди Велкова даде изцепи, но тя промени нещата.
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е защото платихме едни милиарди взети на кредит за едни самолети дето ги няма и на чертеж. Да си бяхме взели Грипен-ите и сега хем щеше да е по-малък кредита, хем щяхме да имаме самолети . Ама един гепач го заплашиха с Магнита и той се на...***.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да ни опростят заемите.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата е вече в действие, Високата инфлация означава обесценка на лева в стоки или падане на борда курса. Ако се задържи такъв курс износа става много скъп, а вноса евтин и бг ще тегли заеми за вноса за да оцелее и накрая фалит.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз що ли си мисля, че точно това е сценарият. Няма как всички умни хора в управата на България да проспят такава работа, още повече, че сме съветвани и от външни институции от ЕС и не само, По-скоро идеята е да изпаднем в дълг и да имаме сключени договори с ЕС които не са в наш интерес. Умишлено подчинения на държавата ни към ЕС финансовата система защото сме бедни, нямаме пари и сме в държавна криза. Въпрос е дали е умишлена или защото народа ни е крадлив и сами се подчинихме на Европа?
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи има луд кой пари в банка държи
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъде интересно да наблюдаваме кой всъщност ще рухне повече. Русия или Европа? За САЩ те са си добре там надалече. Отделна територия, трудно достъпни и също имат богата зема на залежи. Като си стеснят малко притенциите ще се оправят сами. Ами ние тук дето сме съседи с Русия да имаме лоши отношения не е в наш интерес. Все едно да изключиш половината Азия с която живеем всъщност и искаме неискаме зависими сме от ресурсите. Америка да беше Европа, същата работа. Не е умно за нас така.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма опасност, защо всеки ден го слушаме по новините. Към какво се опитват да подтикнат народа? Да харчи? Да спестява? Да ходи по селата? Каква е схемата? Нали ни управляват хора на които им се плаща заплати, аз ли трябва да се безпокоя? Ако корупцията сред Българското население е стигнала предела си и всички зделки се сключват на тъмно то има за какво да се безпокоим и вина носят всички ония които не си плащат данъците реално и тия които разбира се са подкупини и продават държавата.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са държавници, а сбирщайн от мафиоти. Не свикнахте ли да ви лъжат и крадат години наред. Слаба държава лесно се манипулира. Който ни хване, той ни такова. Търпеливо бездушно племе сме ние българите.
42
0
 
6
 
! Отговори
Пак фабриката с ... преди 1 година
Пуснаха пак фабриката с ***, защото не им изнасят на ПП-ДБ реалните коментари на хората! И да ви харесват и да не ви харесват коментарите няма какво да направите! Молете се да хванете третото място на изборите на 2-ри април!
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъбче, твойто ято обеща отстъпката за горива да бъде въведена в началото на март. Наближава началото на април. Какви ги мъдрите?
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Тулупа не бърка за да краде от Държавната хазна, положението е под контрол. Мазният крадец трябва бързо да бъде изпратен при бай Ставри.
39
1
 
7
 
! Отговори
Кирчо и Кокорчо преди 1 година
изтеглиха за наша сметка 16 МИЛИАРДА и раздадоха на куцо и сакато! После Гълъба ни обяснява, маже ни очите!!!
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А санкциите действат ли, санкциите действат ли. Рухна ли Русия, рухна ли Русия. Почнаха ли да фалират руските банки, почнаха ли да фалират руските банки?