Рекорден брой "Не подкрепям никого" - пореден шамар за политиците

Това е тревожен сигнал
199
Рекорден брой "Не подкрепям никого" - пореден шамар за политиците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рекордният брой гласове "Не подкрепям никого" на изборите на 2 април 2023 - най-големият от въвеждането на тази опция през 2016 - е тревожен сигнал. Този вот, особено поставен в контекста на "традицията" от последните години 60 процента от избирателите да не гласуват, говори за спадащата легитимност на партийната и политическата система в България, пише Дойче веле.

С "Не подкрепям никого" (НПН) на 2 април са гласували близо 109 хиляди души. Повечето, 74 процента, са предпочели машинния вот. Повечето са от София и областните градове, почти поравно са висшистите/полувисшистите (46 на сто) и тези със средно образование (50 на сто); те са в активната възраст между 18-59 г., главно от българския етнос (94 процента), преобладават жените - 60 процента.

Групата не е хомогенна

Когато се говори за гласувалите с НПН, често се отбелязва, че ако бяха представени в 49-то НС, групата им би имала 11 депутати. Това обобщение почива на чисто механичен сбор и маскира същността. Анализът показва, че не става дума за хомогенна група, която лесно да бъде привлечена, опитомена и вкарана под шапката на една-единствена формация.

Например: най-много от тези, които са отбелязали НПН на 2 април 2023, на предишните избори на 2 октомври 2022 са гласували за ПП (13 процента), други шест на сто са подкрепили ГЕРБ.

По-важните числа са други: по-голям е делът на тези, които и през октомври, и през април са гласували с НПН - 37 процента. И през есента на 2022-а, и през пролетта на 2023-а те показват "червен картон" на политическия елит. За разлика от 60-те процента негласуващи, които можем по-скоро да определим, условно казано, като пасивни, гласувалите с НПН активно и ясно алармират обществото и партиите, че не намират себе си, в това, което им предлагат политиците.

Броят на разочарованите расте все повече

Има отчетлива тенденция към засилване на протестния вот. На изборите през юли 2021-а, когато изглеждаше, че е възможно политическата система да роди някаква работеща алтернатива на 12-годишното управление на ГЕРБ, с НПН са гласували 35 хиляди души, три пъти по-малко в сравнение с 2 април 2023-а.
Ето и какви са данните от ЦИК за гласувалите с "Не подкрепям никого" на парламентарните избори през последните две години:

4 април 2021 - 47 749 души
11 юли 2021 - 35 201 души
14 ноември 2021 - 35 745 души
2 октомври 2022 - 87 635 души
2 април 2023 - 108 970 души

На изборите на 26 април 2017, спечелени от ГЕРБ с 33,54 процента от гласовете, броят на гласувалите с НПН също е висок: 87 850 гласа, но през 2021 спада значително (2,5 пъти по-малко гласували с НПН през лятото на 2021).
Иначе казано: броят на разочарованите от партийната система, след две години търсене на промяната или алтернативата, днес е по-висок от този на изборите, довели до третия управленски мандат на ГЕРБ.

"Вие сте менте"

На широкото ветрило от партии и политически идеи, които се предлагат на пазара, хората гласуващи с НПН, казват: "Вашето многообразие е фалшиво! Всички сте менте. Не ставате. Ние си направихме труда да дойдем до урните, за да ви го кажем.".

С оглед на образоваността на по-голямата част от гласувалите с НПН на 2 април, е, меко казано, несериозно да се твърди, че тези всички тези хора не знаят, че гласът им има значение само за отчитане на активността.
Разбира се, че при президентските избори и референдумите тежестта на НПН е (относително) по-голяма от тази на парламентарен вот, заради законовата уредба на самите процедури. Но политическата класа ще сгреши много, ако игнорира все по-звучната плесница, която се опитват да ѝ ударят все по-голяма част от българските избиратели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: избориДойче веле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Изобщо не им пука те са намерили място от където взимат високи заплати без да работят а се занимават само с клюки,интриги
63
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да- защото изборите се купуват,не се ПЕЧЕЛЯТ тук
62
4
 
3
 
! Отговори
това е показател преди 1 година
че българите затъпяват все повече.кой тъппппакк ще ходи да гласува за никой?ами стойте си в къщи ,бе тъпааации смотани!Или излезте на разходка в парка.
61
1
 
7
 
! Отговори
!!! преди 1 година
НЕЛЕГИТИМНА е политическа "класа-пяна"!!!
60
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна е скъсана връзката между народа и политиците, за това подобен резултат не изненадва никого. И ако продължават да се въртят едни и същи в политическото пространство, както и да правят нови бардаци, този резултат ще продължава да расте, вероятно докато системата не рухне.
59
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От БКП българите сега се прехвърлиха да гласуват за ***... Явно този народ не разбира, че с комунисти няма да стане. Колко години още ще са нужни за да им уврат главите на хората? Всички страни се освободиха от комунистите и тръгнаха напред.
58
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това тъпо квадратче има резон само при едно условие.Ако премине бариерата,да се определи колко депутата печели,съответно толкова празни места в парламента,които по презумция гласуват ПРОТИВ състава на какъвто и да било кабинет и гласуват задължително ЗА при евентуални вотове на недоверие към каквото и да било правителство.Инак файда никаква.В този си вид то обслужва само партиите на статуквото.
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
108970- това някаква шега ли е? Ами 60% негласували са по същество също неподрепям никого. Разликата е, че едните са афиширали вота си, а дригите са отправили по една благословия.
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма умни хора в България така ще е. Няма умни политици и това е факт. Няма умни анализатори. Въобще положението е... С комунисти толкова.
55
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък виждам рекорден брой оглушително мълчане от родните *** за внесената подписка от Възраждане против окупационното евро.590 хиляди подписа.Коментирайте ги,говежди памперси такива.
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам такива шамари - седа си на власт масово неподкрепен и шамаросан и си кютам доволен и дебелея. Такива статии са манипулиращи за да не се задават въпроси.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"богатее и трупа пари за сметка на всеобщата бедност и нещастия на обикновените хора!" Нарича се бизнес и е естествена човешка практика, *** долно ...
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не е никакъв шамар. Иска се масово гласуване за несистемна партия.
51
6
 
8
 
! Отговори
Роза преди 1 година
И аз бях една от тези,които гласуваха с такава бюлетина.Не се гордея с това,но съвестта ми е чиста!Не съм подкрепила никой,който богатее и трупа пари за сметка на всеобщата бедност и нещастия на обикновените хора!
50
2
 
11
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
ТРЯБВА ти президентска република???Ами ти я имаш вече 2 години!!Откак ш,антавелкото размаха юмручето и почна да съботира парламента и партиите,оттогава си имаме президентска власт!!Нещо да ти е помогнала?Май че не?!
49
16
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Шамарът е за този,който гласува по този *** начин!!От толкова партии да не намериш за кого да гласуваш,значи не си добре с акъла!!Тези,които докараха на власт Киро и Кокоро,между които и Резидента си постигнаха целите!Иб,аха м,амицата на България,пратиха я в небитието и изимитираха,че за това състояние бил виновен ГЕРБ?!Трябва или да си т,ъп или от,качен или платен или б,андит да плюеш по ГЕРБ,които бяха стабилизирали държавата и всичко цъкаше като швейцарец!Бойко и ГЕРБ не са удобни на мафията
48
1
 
21
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Цялата държава е голяма, грозна, брутална ПОРНОГРАФИЯ...!
47
0
 
9
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Логично и справедливо е гласовете от "Не подкрепям никого" да бъдат извадени пропорционално и по равно от всички регистрирани партии и коалиции , в случая 22.Задължително е след като има такава опция в бюлетината, тя да бъде зачетена, а не заличена. Този вот означава, че както има гласове ЗА, така има гласове ПРОТИВ, които трябва да се извадят от гласовете ЗА. Това са около 500 гласа, които трябва да се извадят от гласовете на всички партии, а тези, които имат 0 гласове, ще имат минус 500.
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТРЯБВАНе се гласува за няКОГО или някоя партия. Гласува се за КАКВО. Отговора на въпроса е какво искам, а не за кого да гласувам.
45
2
 
13
 
! Отговори
Луна преди 1 година
Пука им на тях, нали се наместиха в парламента