Зарков: Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от политическите партии

Моментът е назрял, на мнение е той
17 апр 2023 09:29, Нели Христова
105
Зарков: Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от политическите партии
Снимка: БГНЕС

Позицията на главния прокурор Иван Гешев по законопроекта, който ще касае евентуалното му разследване, е ясна и беше причина той да не бъде приет в предишното Народно събрание. Надявам се това да се случи този. Ако вярваме на заявките на политическите сили, това ще се случи. Така служебният министър на правосъдието Крум Зарков коментира пред Нова тв готвената промяна в закона относно това кой ще може да разследва главния прокурор у нас.

„За всеки един български гражданин, който не е главен прокурор, предполагам е напълно нормално, ако се наложи да бъде разследван, това да става от човек, който не му е пряко подчинен. Това искаме да стане и за главния прокурор. Защо той намира, че това е трагедия – не знам. Аз мисля, че ние, които живеем с този нормален режим, не го намираме за твърде трагично”. Така Зарков отговори на изказване в интервю на Иван Гешев, в което обвинител номер едно нарече законопроекта „пълна трагедия”.

Правосъдният министър коментира и корупцията у нас. „Мечтая за деня, в който борбата срещу корупцията няма да зависи от договорка между политическите партии. В който, съдебната система ще наказва, независимо от това кой е на власт и кой не. Този ден, струва ми се, приближава, но все още не е дошъл. Ключова стъпка в тази посока може да направи сегашното Народно събрание. Моментът е назрял”, каза Крум Зарков.

Министърът коментира и работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество: „Аз наблюдавам работата на КПКОНПИ и не мисля, че е замръзнала. Политическата криза и невъзможността да се сформира мнозинство направи невъзможно много реформи. Доколкото съм запознат, КПКОНПИ функционира и прави своите реформи. Какво трябва да прави, е въпрос на законодателна инициатива”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
4
 
! Отговори
ЕТО преди 1 година
БИЛ Е ОДОБРЕН И ОТ ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ. И EU ПРОКУРОРИТЕ ИСКАТ НОВ ЗАКОН. И РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЕШОФ И МЕ ТОРИТЕ ИМ. НАВСЯКЪДЕ ВКАРАХА СУМАТИ ПОЛИТИЦИ У ПАНДИЗА САМО ТУК НАЙ КОРУМПИРАНАТА НАЙ БЕДНА И БОЛНА НАЦИЯ НИЩО. ВСИЧКИ ЧЕСТНИ КАЛУТКИ. ПОМИСЛЕТЕ НЕ ГИ ЗАЩИТАВАЙТЕ.
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще спрете да ни натрапвате тези комунистически отрочета, но българите не са в състояние да избират други освен комунисти или бивши комунисти!
57
1
 
8
 
! Отговори
пена преди 1 година
На това му се вика тоталитарен режим / диктатура...
56
10
 
1
 
! Отговори
А ДА СИ ЧУЛ преди 1 година
Че 12 ГОД ТУЛУПА ги обсебваше с 200 тез твои магистрати прокурори?!?. И поне 70% са на хранилката на некои си ГЕШОФ и бибиткащият все още. ТО така се почва с недоносче и после след като ги и духат на чисто. ТО у БГ. КО му е наред. Всичко ТРЕБЕ от нулата. Постепенно.
55
0
 
3
 
! Отговори
До Опетков преди 1 година
Само че, ако законътпредвижда и съседите или други заинтересувани или уж-заинтересувани лица да могат да повлияят на административното решение, знаеш ли какво се получава? И по корем ще се влачи, но ще ти пречи, макар твоето намерение да не го ощетява по никакъв начин. Същото важи и в случаите, при които колеги надушат, че си решил да предприемеш нещо, което ще има положителен ефект. Не знам дали цар Фердинанд е казал нещо по този въпрос, но Елин Пелин има едно много интересно обобщение.
54
12
 
3
 
! Отговори
А ха преди 1 година
Законът на Зарков е ОДОБРЕН И ОТ ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ. Тъй че не се абете в пллллюеннето!
53
1
 
7
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Има един много лесен начин за борба с корупцията, който ще я намали у нас поне наполовина, ако не и повече. Нарича се "принцип на мълчаливото съгласие", вместо "мълчаливия отказ". Касае голяма част от държавната и общинска администрация. Дава се определен срок за административното решение след който се приема, че резултатът е положителен. Край, точка, има го в много страни, за много дейности. Но политиците ни не ги кефи този принцип и продължат като този мало*умник да се "борят" като прасе с ти
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че най-свирепата корупция, вилняла по българските земи, беше основоположена още по времето на соца от кадрите на партията-столетница, на която ти и мaйкa ти вярно служите, г-н Зарков. След така наречените промени тази корупция се развилня още повече.
51
2
 
3
 
! Отговори
Пфу до 52 преди 1 година
ТВОИТЕ ЦИТАТИ СА МНЕНИЕТО НА ЧУЖДИЯ НИ ЦАР ФЕРДИНАНД, КОЙТО СМЯТА, ЧЕ " БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е КРАВА ЗА ДОЕНЕ ДОКРАЙ"! ТАКИВА ВИСОКОМЕРНИ СА И ТВОИТЕ ВЪЗГЛЕДИ. ПФУ!!!
50
2
 
0
 
! Отговори
Празни приказки преди 1 година
....
49
3
 
8
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Зарков, зарков, жалко, че уж си завършил право, а какво недоносче изтърси пред парламента, че и се натискаш да ти го приемат за закон. Казаха ти конституционалисти: не става, не може, тъ*по е недоносчето ти, но ти пак продължаваш да чоплиш, лъжеш и манипулираш. Измисляш си несвойствени длъжности и прерогативи на несбъднатия супе р дупер неглавен прокурор, който ще разследва "главния". Ами закончето ти ще се спука в конституционния съд, бе недоносче.
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ЗАРКОВ! ДАНО УСПЕЕ !
47
0
 
3
 
! Отговори
Ц до 52 преди 1 година
Може ли да поясниш кой го е казал това, доста вярно, всъщност?!
46
2
 
1
 
! Отговори
чети внимателно защо преди 1 година
"Българите, твоите сега възлюблени поданици, не познават що е добродетел. Те крадат от памтивека и го смятат това дори за почтен занаят. Понеже не е срамно да крадеш, прието е това да се върши на открито. Главното правило е, че не може да се краде освен много. Законите не улавят големите кражби..."
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-смешното е, че за някаква съдебна "реформа" говорят само хора, които през живота си в съдебна зала не са влизали. Имат завършено образование на хартия, но никога не са практикували. Уж са юристи, ама не са. То е нещо като архитект с тапия, който и къщичка за птичета не е построил да дава акъл как да се направи небостъргач.
44
5
 
3
 
! Отговори
А ха преди 1 година
Когато има СПРАВЕДЛИВО ОСЪДЕН от високите етажи на властта както стана в Румъния - от този миг ще тръгнем нагоре да растем във Всичко, вкл. и в социално отношение!!! Ама не виждам да е скоро. И ББ, и Кирцата и сие, са дебело корумпирани.
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корумпарата Бойко никога нема да се даде
42
0
 
4
 
! Отговори
отдавна казано преди 1 година
"Българският народ има само един идеал: да се обогати. Заради това, пази се да не му попречиш и затваряй си очите пред кражбите. Помилвай някак си незабелязано крадците, особено тия на държавни суми и дръж списъка им затворен в твоето бюро. Когато тоя списък се увеличи, да бъде в процент 10% от населението, то ти си спасен. Знай, че царете се крепят от разбойниците, но те са жертва често на разбойниците, когато не са ги щедро възнаградили."
41
0
 
5
 
! Отговори
отдавна казано преди 1 година
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя."
40
7
 
3
 
! Отговори
Упс преди 1 година
Браво, Зарков!!! Толкова нормално мисли, че чак не ми се вярва!!! Давай все така!!!