ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха: Без вдигане на данъците

Договориха се и за 3% дефицит
19 апр 2023 15:49, Стела Стоянова
285
ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха: Без вдигане на данъците
Снимка БГНЕС

След като постигнаха съгласие за председател на парламента, днес ГЕРБ и ПП - ДБ се разбраха по няколко основни пункта, свързани с политиките по бюджета и финансите.

Те се обединиха около 3-процентов дефицит, без повишаване на данъците, оптимизиране на публичните разходи. Двете коалиции са се разбрали и за социалните разходи - така, както са записани в програмите им - индексиране на пенсиите с швейцарското правило и поддържане на учителските заплати на 125% от средната работна заплата.

Двете формации обаче все още не могат да се разберат дали ще подкрепят бюджет, ако той се внесе от служебния кабинет.

Хората на Бойко Борисов смятат, че той трябва да се внесе само от следващото редовно правителство. От коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов твърдят, че няма време да се чака и бюджетът трябва да се подготви от служебния кабинет.

Деница Сачева от ГЕРБ коментира, че според нейната формация бюджетът трябва да бъде внесен от редовно правителство. "Всички останали варианти са по-скоро аварийни възможности, които не биха били добре за развитието на държавата", допълни тя.

Бившият финансов министър Асен Василев от ПП-ДБ обаче изтъкна, че до средата на юни трябва да бъде приет бюджет, за да не се създадат проблеми за финансовата система на страната. Това означава, че разглеждането на проектобюджета трябва да започне до една-две седмици, тъй като по неговите сметки приемането му ще отнеме поне пет седмици. Няма техническо време да го внесе който и да било друг, освен служебното правителство, твърди Василев.

Предстои депутатите от двете коалиции да се срещнат с експерти на финансовото министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: ГЕРБПП-ДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако няма стабилно правителство, Русоя ще нахлуе в България! Както направи с Украйна!
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време ли е за Gъзраждане?
164
9
 
2
 
! Отговори
морски преди 1 година
Русия ни освободи през 1878г. и през 1989г. (Горбачов). Окупира ни през 1944г.
163
4
 
2
 
! Отговори
Дааа ммм преди 1 година
Русия ни освободи от собственост и земя! Големи дертове....
162
6
 
6
 
! Отговори
Страх от Русия преди 1 година
Страх ни е от Русия, трябва ни стабилно правителство с мощна подкрепа от евроатлантическите ни партньори.
161
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова са Противни мутри всички -гледайте ги- сачева,асен,деса,лена,томе,кире ....лица на кръвожадни безскруполни нагли с-ва
160
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Каква е тази радост? - главно на посърналия фейс на Варненския Фюрер Копейкин. И на дивите путинофилски крясъци. Петоколонниците се размърдаха! Явно от Пасолството са дали заповед: "Матушка Русь завьиот"!
159
2
 
5
 
! Отговори
Ще се разберат преди 1 година
Не е важно да има правителство, важно е да се приемат законите които кукловодите искат.
158
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъшност като се замислите , народа много много не видя полза от тези 30 години . Половин магистрала и малко стиропор по блоковете .Замислете от ползите за държавата от този преход , но чесно !
157
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ни освободи от комунизма през 1989 година. Русия ни освободи от фашизма. Запада от какво ни е освободил? От 60 хиляди квадратни километра български територии. Половин България ни откраднаха. Горбачов свали режима на Тодор Живков.
156
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до181.Народа се радва че са спряли възхода на Възраждане.Или поне си мисли че са го.Самият факт че повечето гласували за Възраждане са вишисти говори за силата на този проект.Също се радват че цените още ще скочат но и ги е страх от руснаците.За това се радва народа.
155
3
 
5
 
! Отговори
ДА НА ЕВРОТО преди 1 година
НЯМАМ ТЪРПЕНИЕ ДА ПРИЕМЕМ ЕВРОТО
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
герб - ПП се разбраха да вдигат акцизите на народа вместо данъците на чуждите вериги които плащат 10 % даник колкото и българското магазинче което е антиевропейска политика и антинародна . Къде в Европа е 20 ДДС на храните и вдигат акцизи и веригите с големите печалби плащат колкото дребния бизнес ??? Май никъде в Европа . герб и ПП са антиевропейски партии .
153
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ресторанти и хотели остават с 9%ддс -нали сачова ?
152
4
 
7
 
! Отговори
Каква е тази радост? преди 1 година
За какво? Нещо не схващам. Тия дето щяха да махат мафията се съюзиха с нея, а избирателите им се радват... на какво се радвате? Пак ще ни крадат, всичко пак ще поскъпва и т.н. На кое се радвате не разбирам?
151
3
 
3
 
! Отговори
Успех Момчета! преди 1 година
Трябва да отпразнуваме новата коалиция, като взривим ПСА на Гергьовден.
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко ще бъде Доброто ченге, а пеевските медии ще подкопават ПП и ще ги унищожават. Армията от социополитоантрополози ще хвали Боко и ще плюе ПП. Боко е мошеник и винаги ще играе двойна игра. Ще даде заповед на армията си платени социополитолози да нападат ПП. Важно е не какво казва Боко, а какво ще заповяда на социополитолозите си и лобистите си по телевизиите. От тях ще разберем неговото истинско мнение.
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди година и нещо умно красотата от ДБ разказваше как било по-добре Радев отколкото Борисов. Преди месец обясняваха как всичко може, само не Борисов. Днес същите ръкопляскат на коалицията с Борисов. Що за човешки Отп***дaци сте?
148
3
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Избирател - но пък помогна друг един цирк, дето пахне zловонно на Кремълски спарени партенки - Възражданския цирк, да утече. Затова и основния клоун от Варна е доста посърнал напоследък.
147
2
 
5
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Ще се изкефя ако направят общ кабинет.