Бюджетът е безпрецедентен

Анализ на експерти
26 апр 2023 16:52, Росен Стойчев
21
Бюджетът е безпрецедентен
Снимка: БГНЕС

Бюджетът е безпрецедентен. Емитирането на нов дълг за финансиране на дефицит се счита за позволено, когато парите са за капиталови разходи. Всеки производител трябва да е свободен да си организира производството, да оценява риска и да получава приходи и печалба в съотвествие с дейността си. Регулацията не се извършва чрез изземване, а чрез данъци.

Още по темата
Това каза икономистът проф. Гарабед Минасян в ефира на Нова Нюз.

По думите му увеличаването на ДДС на 22% нарушава пропорцията между преки и косвени разходи. "Трябва да се преразгледа системата на плоския данък. Събираемостта на преките данъци от 2008 г. досега не се е подобрила. В последните две години малко превиши постъпленията. Чисти български капитали на стойност 11 млрд. лева са напуснали България. Инвестициите са 13 млрд. Увеличава се и социалното разслоение, което се дължи на системата за данъчно облагане", заяви той.

Икономистът Георги Ангелов определи бюджета като мързелив. "Приходите растат с 1 млрд., а разходите - с 11 млрд. Тази дупка е абсурдна. В приходната част не са положили усилия да се съберат всички приходи, а в разходната - да се видят кои разходи при 77 млрд. бюджет могат да се оберат. Просто всяко министерство, каквото си е поискало, е сложено в бюджета. Ако всеки е доволен, значи не е положено усилие да има за всички в рамките на възможностите", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: анализбюджетрешения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чърчил е казал че Полша се управлява от най гнусните от гнусните поляци...май и в България става така...най гнусните от гнусните българи искат да управляват България. Стоп на тази гадост. Държавата е на българите, а не на продажни политици български. Тези сега ще вкарат България във война, ще изпратят на източният фронт български войници. Ние де факто сме във война с нашата освободителка Русия. Парадокс. Ако не бе Русия да ни освободи от турско робство, сега тези нямаше да съществуват,гадове са
11
5
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
До Държавата Ха ,ха ....И ГЕРБ ли са слуги.Там са бивши БКП-та.
10
2
 
13
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Не разбирам за кой бюджет става въпрос. Този за 2021 г. ли, съставен от Асен Василев, или за 2023 г., който няма нито кой да го предложи, нито пък кои да го приемат. Така са нещата с българските финансисти, иконимисти и техните лидери. те си гледат собствеинте интереси, както и аз моите. Въпреки, че ме принуждават да им гласувам в почивните ми неделни дни.
9
4
 
9
 
! Отговори
Държавата преди 1 година
Държавата да си ореже разходите. Ме издържам да плаща завишените цени който ни донесоха тези хора а сега и искат да ни увеличат и данъците тези са продажни амеркиански слуги. От там им казват кака да ни прецакат колкото се може повече.
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 - Само злобни хейтъри искат това! Трябва да приемеш, че това, че някой е по-работлив, по-можещ, по-знаещ, по-добре генетично надарен, на по-високо еволюционно ниво, по-смислен и повече като човек от теб, не е причина, да го наказваш!!!
7
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНО фалира евроатлантическа българия!
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом българите са съгласни на плосък данък, значи получават много добри заплати. Прогресивния данък удря паралиите, и позволява ниските доходи да са с по-ниска данъчна ставка, но гледам, че никой не иска такова данъчно облагане в България.
5
2
 
9
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Работата се оказа много сериозна, а не няква шегичка:)))
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще издържаме още урките по хотелите!
3
6
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Щом излязоха "експертите", мисля че е време да емигрирам, като Васил Василев Зуека.
2
6
 
21
 
! Отговори
Хъ преди 1 година
Наиграхте ли се на Ковиди и украински войни?А?Сега трябва да се плаща!
1
4
 
29
 
! Отговори
Нема паре преди 1 година
Ами няма как 200 000 реално произвеждащи нещо с ръцете си и правещи продукт да хранят 3 милиона индианец,1 милион чантаджии от местно и национално ниво,2 милиона пенсионери и т.н.!За това паре нема!От години го повтарям това!