Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене, ПП няма много полезни ходове

Третият мандат може да даде формула на равна отдалеченост, смята политологът
28 апр 2023 16:05, Анисия Иванова
46
Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене, ПП няма много полезни ходове
Снимка: БГНЕС

Раздвоение е думата на тези преговори. Със сигурност участниците в тях знаят, че ще търпят негативи от това, но ще търпят негативи и ако се окажат неконструктивния, заяви Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Борисов повече от всичко би желал да се направи някаква формула с ПП-ДБ. За ПП не е много ясно, там мнението не е едно. По всяка вероятност говорим за раздвоение дори при самия Борисов. Той не беше готов да дава гаранция за управление, в което не участва неговата партия. Сега той е готов да преосмисли и това условие. Самият Борисов е наясно, че планът Б би могъл да даде на ПП-ДБ твърде удобната за тях роля на опозиция."

Политологът добави, че коалиция по план Б би направила ГЕРБ много лесна мишена преди местните избори.

Симеонов вижда "двойна хватка": ПП няма особено много полезни ходове – на избори техният резултат ще е още по-нисък, но същевременно те се обезличават, влизайки с ГЕРБ в правителство, защото подкрепата ще бъде обезличаваща.

"Ако някой ще губи електорат, това няма да е в такава степен ГЕРБ. ПП, която е по-скоро мрежа, не толкова партия – мрежите най-лесно изчезват в такива моменти."

Малко по-лесно му е на Борисов, по-лесно е на ГЕРБ, защото имат по-малко за губене. Каквото са имали за губене, те са го загубили и вече са на твърда основа, отчита Първан Симеонов.

Политологът определи като "организиран теч, проверяване на настроенията или партенка, която да осуети нещата" публикуваните в медиите имена за евентуален бъдещ кабинет, сред които влизат тези на Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов. По думите му това би било "рязка провокация спрямо Борисов, на него ще му е трудно да го приеме".

Според Симеонов целта на Бойко Борисов е да излиза от изолацията във вътрешен план и да няма повече стигма върху него във външен план. "Не бих надценявал ролята на външните партньори, но със сигурност има такава роля", каза той.

Той не изключва третия мандат, защото "в тази двуостра ситуация" третият мандат може да даде формула на равна отдалеченост, "можеш по-лесно да се скриеш".

Ръстът на "Възраждане" може да продължи както при бързи нови избори, така и при евроатлантическо правителство, смята изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"А и при друго правителство "Възраждане" ще може да си позволи острота като опозиция, което е много благодатна роля."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората разбраха, че всички български "политици" са маскари. Симеонов хората очевадно ви казаха, няма по-малко или много. Цирковете си ги правете в друга държава! Губещия е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!
41
2
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Герб знае, че вместо 3 процента има 6 дефицит.Тоест бюджета е зле прахосан от ПП и ги бута напред и ще оберат негативите по хи хи хи ...С целувка в канала.
40
0
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Малииии и думата жълто паветник ли цензура бе?Кво толкоз?Едни хора къде се търкалят и реват по жълтите павета на центъра:):):)
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То малко имат за губене, само София на местните избори на 90% двумилионен град и може би и Пловдив от 5 милиона население. То това не е нищо.
38
5
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Аз като им разправях на *** преди година,че Бойко пах ше ги плющи те ми се присмиваха:):):)Ко стана,Ко?:)):)
37
7
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Прав е, но до известна степен. Най-добре за ПП е да са опозиция до местните избори. Нека Боко си извади вариант 2 с парвителство с ДПС и БСП, пък ако искаш и с клоуните и с ***. Спечелвайки местните избори някой друг поне в големите градове Боко на практика губи всичко. Той ще е втори, където реално му е мястото без парите от ремонтите на НДК и жълтите павета за изборите. ПП не биваше да подкрепят Костинбродски за председател на НС. Неопитни са и пенсионерът е възможно пак да ни краде.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква европейска партия са, пеевските им медии са проруски и антиукраински, антиевропейски и антиамерикански.
35
6
 
1
 
! Отговори
пфу преди 1 година
да дадат мандата на ДПС, всички ще се боят, но те са европейска партия. Възраждане трябва да изчезне, такъв таралеж не ни трябва. Станишев да създаде модерно ляво лелките и доносниците да излязат в пенсия.
34
6
 
4
 
! Отговори
Герберска ръченица преди 1 година
Боко каза, Василев и Петков да влязат да си оправят грешките, той нямало да им ги оправя. Който чупи - купи. Днес казва да се дръпнат назад. Който играе "Хорото на Боко", пада в канала и се омазва с герберска мръссоттия. "Напред-назад, моме Гербино". Една напред-една назад. "Герберска ръченица за наивници".
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е къде са му на Буци "полезните ходове"?? Каза че никога повече няма да е премиер... а едва ли го интересува толкова много кой друг ще е .. Къде са му ходовете??
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупост! Единствените, които губят са хората. Ама те си го заслужават. Не си научиха урока как да гласуват.
31
0
 
4
 
! Отговори
И тъй неусетно бавно преди 1 година
и полека, някак ще добутат до изборите местни.
30
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
В шаха положението на ПП се казва цуг-цванг - нямаш полезен ход и бъдещето е с предизвестен край.
29
3
 
5
 
! Отговори
Бацо голям преди 1 година
Захапаха стръвта на бацон сега е време да затегне аванса и да истегли голямата рибаОтказ от правителство с тях те нали са анти герб уж , нови избори и отвратените им избиратели ще гласуват масово за герб
28
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Борисов е поставил ПП в колянно-лакътна опора в очакване на голямата изненада.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко преди 3 дни: "Петков и Василев да се включат в правителството, за да си оправят грешките. Аз няма да оправям техните грешки".
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Hиkakъв npoблeм! Kaтo ce npoвaлят нanълнo, Дъpжaвния Дenapтaмeнт щe rи cмeни c gpyrи rpaнтagжии, copocoиgи бoл...
25
4
 
7
 
! Отговори
Бацо голям преди 1 година
Раскри ги бацо - пп то , че не са никакви борци срешу -герб и борисов а кариеристи дошли под тоя предлог за да влезнат в парламента да правят пари
24
4
 
8
 
! Отговори
Ристу Где си Бе?! преди 1 година
Защо така Мълчиш бе Душа?! Измамата финтирали ви?!
23
5
 
5
 
! Отговори
Нали искаше? преди 1 година
Боко каза, че иска Василев и Петков да си оправят грешките, като се включат в правителството, защото Воко не искал да оправя той техните грешки. Ето, дадоха му това, което желае. Но Боко е политически далавераджия и това беше поредната му измама, която лъсна.