Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене, ПП няма много полезни ходове

Третият мандат може да даде формула на равна отдалеченост, смята политологът
28 апр 2023 16:05, Анисия Иванова
46
Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене, ПП няма много полезни ходове
Снимка: БГНЕС

Раздвоение е думата на тези преговори. Със сигурност участниците в тях знаят, че ще търпят негативи от това, но ще търпят негативи и ако се окажат неконструктивния, заяви Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Борисов повече от всичко би желал да се направи някаква формула с ПП-ДБ. За ПП не е много ясно, там мнението не е едно. По всяка вероятност говорим за раздвоение дори при самия Борисов. Той не беше готов да дава гаранция за управление, в което не участва неговата партия. Сега той е готов да преосмисли и това условие. Самият Борисов е наясно, че планът Б би могъл да даде на ПП-ДБ твърде удобната за тях роля на опозиция."

Политологът добави, че коалиция по план Б би направила ГЕРБ много лесна мишена преди местните избори.

Симеонов вижда "двойна хватка": ПП няма особено много полезни ходове – на избори техният резултат ще е още по-нисък, но същевременно те се обезличават, влизайки с ГЕРБ в правителство, защото подкрепата ще бъде обезличаваща.

"Ако някой ще губи електорат, това няма да е в такава степен ГЕРБ. ПП, която е по-скоро мрежа, не толкова партия – мрежите най-лесно изчезват в такива моменти."

Малко по-лесно му е на Борисов, по-лесно е на ГЕРБ, защото имат по-малко за губене. Каквото са имали за губене, те са го загубили и вече са на твърда основа, отчита Първан Симеонов.

Политологът определи като "организиран теч, проверяване на настроенията или партенка, която да осуети нещата" публикуваните в медиите имена за евентуален бъдещ кабинет, сред които влизат тези на Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов. По думите му това би било "рязка провокация спрямо Борисов, на него ще му е трудно да го приеме".

Според Симеонов целта на Бойко Борисов е да излиза от изолацията във вътрешен план и да няма повече стигма върху него във външен план. "Не бих надценявал ролята на външните партньори, но със сигурност има такава роля", каза той.

Той не изключва третия мандат, защото "в тази двуостра ситуация" третият мандат може да даде формула на равна отдалеченост, "можеш по-лесно да се скриеш".

Ръстът на "Възраждане" може да продължи както при бързи нови избори, така и при евроатлантическо правителство, смята изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"А и при друго правителство "Възраждане" ще може да си позволи острота като опозиция, което е много благодатна роля."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
10
 
! Отговори
анонимен до 17 хр. х преди 1 година
Разликата е , че при ГЕРБ прибраха на топло олигарсите, а при ПП ги пуснаха и разбиха разследващите институции . Ха сега се сетете откъде дойде финансирането за дескридитиране на Борисов и Гешев.
21
1
 
4
 
! Отговори
Ааааа преди 1 година
Америка и Европа да ги натискат тия михлюзида редят правителството ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ там по евроатлантическа линия, какво се ошлянкват още? И тия ПП какво се дърпат? Вчерашни дрислювци дошли и се правят на много важни... Сякаш са по различни от гербавите...
20
2
 
11
 
! Отговори
Мда преди 1 година
След отвращението на хората от - пп на нови избори герб вероятно ще е в позиция и сами да сьставят кабинет
19
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Електората на ГЕРБ естествено ще се увеличи при всякакви конфигурации , защото хората са отвратени от ПП.
18
5
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Според мен едната разлика е , че - пп повече работят , работят от гербДруга не виждам
17
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Кажете две разлики бе другари, или се затруднявате и затова ме минвате?! ПП. Той Тиквата още преди 10 години неслучайно ВИ каза, че ете про'с'ти.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 "Такова излагане няма и в ангола" - че кой казва, че в Ангола трябва да са по-зле от евроатлантическа българия?! Не само в Москва и Скопие, а и в Африка знаят, че когато искат да сключват договори с евроатлантичеека българия, трябва да преговарят в Брюксел, а не в София. Отделно, и в Африка вече почнаха да гонят звпврняците, докато тука 90% вее още гласуват да им слугуват. Факти.
15
7
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Другаре, кажете две разлики между пп и герб?!
14
3
 
3
 
! Отговори
До психолог преди 1 година
Те вече се хванаха и му предлагат сьтрудничество - никой повече няма да гласува за тях повечеБацо ги мина като племейтки а уж учили умни момчетаПриключиха с политикатаВлязоха единственно заради вота срещу герб и борисов
13
6
 
2
 
! Отговори
Психолог преди 1 година
Не -знам защо всиочки специалисти предричат провал на ППДБ ито само и защото не играят по свирката на мафията. Не, няма да играят! И ако тиквата си мисли, с неговите номера д0а ги пробута като главни виновнициш за несъставяне на пкабинет, то поне малко мислещите хора ще си дадат сметка, че това е поредната негова лъжа. Ами нали си най- опитния, най- можещия, и т.н, направи си правителство и не се прави на умряла лисица! И ако ППДБ се хванат на неговата въдица, с тях е свършено!
12
7
 
2
 
! Отговори
Лена преди 1 година
Лена поне се отегли с достоинство като видя колко са жалки и ще клекнат пред борисов за да реши дали да останат още малко в политиката
11
3
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Изобщо не е клекнала поза - дават списьк на кабинет който борисов да одобри - борците срещу борисовТакова излагане няма и в ангола
10
4
 
2
 
! Отговори
Anonymous преди 1 година
@9 те всъщност му дават списък на кабинет, който Борисов трябва да одобри и да подкрепи без да участва в него. Никой (освен ГЕРБ) не говори за кабинет на ГЕРБ.Аз поне не виждам клекнала поза тук.
9
5
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Ха ха няма тякова падение борците срещу борисов са в клекнала поза и му предлагат министри за кабинетДаже биков може да се засрами от тях - избирателите им видяха как са ги изльгали - време е баце да откаже кабинет с тея *** и на избори да отиват при патеричките му от - воля и вмро
8
6
 
4
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Помня и биков се пьчеше как вкарва борисов в затвора сега е най верният му слуга - с пп стана сьщото
7
3
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Бойко яко ги финтира! Тези аматьори могат да гледат и да се учат само! Не, че ме кефи Бойко, хич, но ми харесва играта, която предложи на Кирчо и Кокорчо! Сега ще иг плъсне и ще му играят по свирката, защото ако не, следват два варианта - или отиваме на избори, а тогава ПП-тата ще го хапнат голям и немит, или ако сформират кабинет, могат да бъдат свалени по всяко време! *** и Кокорчо, Ленка и Калинка, да гледат и да си водят записки!
6
2
 
8
 
! Отговори
Бацо голям преди 1 година
Смятам , че ако се извинят публично на борисов за ареста и му целунат ръка може да се смили и да направи с тях кабинет , за да не испаднат от политиката на нови избори
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега с Биков идете в тъпоумното предаване Психодрама с Бойко Кирлиев и се и....те и там.
4
4
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Така наречените - Политически Коментатори , са като Лешояди . Това им е поминъка - тоест - изхранват се с политически трупове . Те виждат какво се случва на Арената . Но не могат да предвидят какво ще се случи . Хората в България и Чужбина не са глупави - те просто нямат избор за кого да гласуват - тоест , не гласуват .
3
5
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Много ми хареса как - пп се навежда на герб предлага им министри за кабинет - абе това ли бяха борците срещу корупцията които арестуваха бацо - много жалки парчета