ПП-ДБ с управленска програма за 18 месеца, залага на пет приоритета

Шенген, Еврозоната, ПВУ, борба с инфлацията...
Обновена: 2 май 2023 10:15 | 2 май 2023 10:12, Камелия Цветанова
131
ПП-ДБ с управленска програма за 18 месеца, залага на пет приоритета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ е готова с управленската си програма, в случай на неуспех на първия мандат.

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти. Това са основните приоритети в управленската програма на коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

Още по темата

Ако получи подкрепа, правителството на ПП-ДБ ще направи всичко необходимо за присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск.

За да успеем да влезем в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и мащабна разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация.

Пряко свързана с влизането в Еврозоната е борбата с инфлацията. Коалиция ПП-ДБ потвърждава ангажимента, поет в предизборната й програма: да въведе реален контрол върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите – за борба срещу картела при горивата и необосновано високия скок в цените на основните хранителни стоки. Ще продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България. Ще се осигури достъпност, прозрачност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане национален приоритет, ще се подкрепя производството на български храни чрез повече целеви субсидии за малки и средни производители. В същото време ще се засили контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби. Ще се работи също за скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение и елиминиране на нуждата от посредници.
ПП-ДБ си поставя за цел България да получи второто плащане по националния План за възстановяване и устойчивост. Както евентуален редовен кабинет на ПП-ДБ, така и парламентарната група на коалицията, ще положат всички усилия за приемане на забавените закони и останалите мерки, свързани с НПВУ.

Подборът и финансирането на регионални проекти ще се извършва по нов начин. Ще се създаде инструмент на стойност над 2 мрлд. лева за общински проекти и ще се приеме предвидима и обективна методика за тяхната оценка. Преди да бъдат отпуснати с постановление на МС, проектите ще трябва да бъдат защитени пред ресорната комисия в парламента. Така ще се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на финансовия ресурс за общините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: мандатправителствоПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 1 година
Тия малко почнаха да звучат като царя, който щеше да ни оправя за 800 дни. Тия само за 18 месеца ще ни оправят. Една година управляваха и за малко да фалират държавата. Още 18 месеца на власт и по-добре да закриваме държавата и да ходим да живеем в Африка при аборигените.
115
0
 
1
 
! Отговори
Васил преди 1 година
Нищо няма да направят, особено и с участието на ДБ!
114
0
 
0
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Тия смешници нямат идея какво ще правят след 5 минути, тръгнали 18 месеца програма да ми правят!
113
0
 
1
 
! Отговори
"Реформа в служ преди 1 година
"Реформа в службите за сигурност" = "овладяваме и малкото неовладяно в службите, за да са на разположение на ... ясно на кой". То бива наглост, бива, ама официално да си кажеш, че искаш службите (то не беше транспортен министър да иска НСО, то не беше киро "вицепремиер по службите" или някаква такава глупост...), да сложиш василев, дето фалира държавата, финансов министър да си покрие следите, тагарев-цру-то на отбраната...абе...погром. Който ги подкрепи, ще е съучастник.
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен ПП-ДБ всички други включително и ГЕРБ работят срещу Шенген и еврозоната.
111
3
 
7
 
! Отговори
Трифон преди 1 година
кви приоритети, кви пет лева, тия са толкова зле и така неподготвени, че няма накъде
110
6
 
3
 
! Отговори
Т.Тагарев преди 1 година
Кабинет ще се сформира в спешен порядък! Асен Василев ще се погрижи за финансовата част, а аз ще подсиля фронта срещу РуZZия на изток. РуZZкото проникване трябва да бъде спряно!
109
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
корупционната програма е готова. добре че никога не гласува за вас
108
3
 
16
 
! Отговори
анономен преди 1 година
Какво управление, какъв кабинет? Тия нямат връзка с реалността
107
2
 
13
 
! Отговори
ха-ха-хи...вЕЕЕрваме преди 1 година
И бензин 3 лева...и газта с 30% по скъп ...и заводи за ел.автомобили и ел батерии...и 4-5 моста на Дунава...и 2 тунела под Шипка и Петрохан и т.н. ...ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ и пици с кристали!!!!
106
2
 
11
 
! Отговори
мдааа...КЛИШЕТА преди 1 година
Шенген, Еврозоната, ПВУ, борба с инфлацията...а народа гладен !!!!!
105
2
 
18
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 1 година
Па и нагли...18 месеца искат да бъркат в кацата с мед !!!!
104
1
 
12
 
! Отговори
СБОГОМ ШЕНГЕН.. преди 1 година
ТЯХНАТА УПРАВЛЕНСКА ПРОГРАМА...
103
1
 
19
 
! Отговори
Препатил преди 1 година
Айде..Нема нужда ! Видяхме вече какво могат, по скоро Не могат ! Две години откакто ГЕРБ не са на власт, освен че съсипаха и това което работеше друго нищо съществено не направиха.
102
3
 
24
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Някои остана ли да вярва на тияПитам сериозно
101
3
 
17
 
! Отговори
Да се омитат от БГ преди 1 година
Провалиха нормалния живот на хората. Натрапват се.. Не са желани... Черни копейки
100
8
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Копейкаджиите като плюят по ПП-тата, сякаш им правят реклама! Че нали точно те напълниха гушите на посредниците на Лукойл и Газпром, за сметка на джоба на обикновеният българин!
99
4
 
9
 
! Отговори
кирчо преди 1 година
забрави да кажеш и за истанбулската конвенция,мишок!
98
7
 
25
 
! Отговори
Лъжат!!! преди 1 година
Точно тия създадоха инфлацията в България, като въведоха санкции срещу Русия и теглиха безумни заеми, а сега щели да се борят с проблемите, които сами създадоха???
97
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро не бях чел такива общи лафове. Да се гаврят с атентата срещу главния прокурор ги бива обаче. Безсрамници.