Пеканов: Да обясним на хората и бизнеса ползите от еврото

За това можело да се използва забавянето на смяната на лева
80
  Пеканов: Да обясним на хората и бизнеса ползите от еврото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов поздрави всички граждани с Деня на Европа - 9 май. Това е един ден, който става все по-важен в едни бурни времена, в които ни трябват партньорства, за да сме по-силни заедно, отбеляза Пеканов при откриването на дискусия на тема "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната". Събитието е организирано от Икономическия и социален съвет (ИСС) и се провежда в Гранитната зала на Министерския съвет.

"Днес ни събира изключително важна за България  тема - приемането на общата европейска валута. Щастлив съм да видя тук представители на всички ключови институции в страната, по този начин можем да уверим българските граждани, че институциите гледат в една посока", каза още той.

По думите му приемането на еврото има ясни позитиви от икономически и социален характер за всеки български гражданин. Още през 90-те години беше направен осъзнат избор с прикрепянето на едно котва за стабилност, каквато беше валутният борд. Това означава, че от 25 години България не упражнява самостоятелна парична политика и това донесе стабилност и доверие в страната. Макар че миналата година имаше спекулации, че България ще влезе насила в еврозоната, това ще стане, когато свършим работата, която е пред нас, отбеляза вицепремиерът. Уверен съм, че Народното събрание ще гласува нужните законови промени, в същото време сме предприели всички мерки за укротяване на инфлацията, заяви той.

Нека да използваме забавянето на приемането на еврото, което трябваше да стане от началото на 2024 година, но засега е отложено за началото на 2025 година, в позитив и да обясним на хората и на бизнеса какви са ползите и защитните механизми от приемането на еврото. Това е национално значима цел, за която ни е нужна ясна и точна информация, която да стигне до всеки български гражданин, каза той.

В анализ на ИСС се посочва, че приемането на общата европейска валута ще подобри инвестиционната среда и ще увеличи експортната насоченост, и ще има по-голяма ефективност на пазара на труда и високи нива на икономическа активност. Целта от приемането на общата валута е конвергенция, сближаване до най-развитите икономики, по-висока икономическа активност, заетост с устойчиви и добре платени работни места. Това ще спести разходи на страната, ще подобри инвестиционната среда и ще стоим по-силно на картата на света в една силно турбулентна среда, и ще стоим там, където се вземат решения. Подготовката на приемането на еврото не е спряла, увери Пеканов.

Според него това ще е на-големият двигател за сближаването на доходите, но и за реформите. Европа премина през доста турбуленции през последните 10-15 години и бяха взети редица решения, които направиха ЕС по-силен. Еврото е втората по използване валута в света и прави всеки член на еврозоната по-силен. Надявам се, че разбираме, че "съединението прави силата", каза Пеканов. По думите му по време на пандемията бяха взети решения, които позволиха на Европа да се съвземе само в рамките на няколко месеца и показват, че Европа се движи в правилната посока.

В 21-ви век единственият път на България е да има по-тясно сътрудничество и кооперация. Суверенитет в 21-ви век е да вземаш решенията и да си там, където се вземат решенията и където се решава бъдещето ти. По този начин влияеш на решения, които ще влияят на теб, поясни Пеканов. Това е начин да се борим за националния ни интерес, да повишаваме благосъстоянието на българските граждани   и да правим България по-силна, изтъкна вицепремиерът. /БТА, Христо Воденов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: евроПеканов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ето го поредния пишманикономист.Незаная кой ги е учил но май неговата диплома трябва да се вземе и след Това на това недоносниче.
64
1
 
9
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
Нека да го приемем и да станем солидарно задължени с дълговете на тези пишман бюрократи дето загробиха ЕС. Теглят и дават помощи на този и онзи. Съвсем скоро млрд те които сега наливат в Украйна ще са 10 пъти повече за възстановяването й. Нищо че не е член на ЕС. И тогава ние дето имаме села без водопровод и ток ще плащаме на тях да им е добре. Пък ние ще събираме капачкинза лечение на деца и т.н. Неумен народ, слаба държава. Дали ще потулят референдума мн интересно? Гласа на народа май не е важ
63
0
 
7
 
! Отговори
Ламята преди 11 месеца
Много обичам прясно дипломирани експерти,да ми ръсят мозък.При мен ги взимам и започваме да се учим от А и Б.Толкоз.
62
1
 
11
 
! Отговори
Еййй преди 11 месеца
Еййй тарикат обясни на една баба със 300 лева пенсия колко евро ще взема,и колко ще струва един хляб който сега струва около 1,40 до 1,80 лева..Ако не знаеш ще ти кажа,ще струва същата цена само че в евро.От това печелите шепа *** не и ние обикновенните люде затова ревете за това евро.
61
1
 
13
 
! Отговори
Гост преди 11 месеца
Г-н Пеканов обяснихте надълго и на широко ползите от еврото.Сега обяснете на хората ,вредите от това ,че Бг е с най ниският невъзможен за живеене стандарт за 60,70%от населението.Обяснете на масата от хората ,накъде и защо да тръгват с ,,на гол тумбак с чифте пищови,,
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Професор Стив Ханке: Приемането на еврото ще бъде последния гвоздей в ковчега на БЪЛГАРИЯ!!! Повече никакви обяснения от домораслите "експерти" и продажници не са необходими!!! Тези са глсували 10 милиона бюджет за агитация и пропаганда,и промиване на мозъци за супер ползите от приемането на еврото! А в милата ни татковина дечица измират без лечение и лекарства,защото родителите ѝм нямат пари да ги лекуват! Това е престъпление срещу народа ни!!!
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
.... ще подобри инвестиционната среда Няма да я подобри. Дали сме в евро или лева, единствените инвеститори ще бъдат търговци, най-много хотелиери. Нямаме производство, а пък ако искаха инвеститори да произвеждат, щяха да дойдат. Експортната среда няма как да се подобри, и сега би трябвало да е стимул експорта. Ефективност на пазара на труда няма връзка с еврото. Високи нива на икономическа активност това пък какво е? Лева ли пречи? Спъва икономическата активност на някой, така ли?
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Безспорно през 90-те година направиха осъзнат избор прикрепяне на котвата валутен борд. Макар че можеше да се разправят тогава с мафията, вместо да хвърлят котва. Ама си избраха /те/ съвсем демократично да хвърлят котва. Сега искат котвата да стане верига. След евро, още никой не е напуснал ЕС. Напускането е забранена тема, нали? Вече сме с котва на врата.
57
0
 
12
 
! Отговори
МСА преди 11 месеца
Това ако стане сме загубени, особено с въвеждането на CBDC
56
3
 
22
 
! Отговори
Фарс преди 11 месеца
Референдум! Нека народа да си каже. Какво толкова ви плаши? Нали сте там да отстоявате нашите интереси. Ако е пък е рекъл народа евро да е...
55
1
 
23
 
! Отговори
Човек преди 11 месеца
Не съм ти искал обяснението, Пеканов. Ъндърстенд?
54
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На мен не ми трябва Патканов да да дрънка общи приказки, а искам да видя анализа на БНБ за последствията от влизане в Еврозоната. Защо Патканов скри този анализ?
53
2
 
24
 
! Отговори
АЗ преди 11 месеца
Ползите ще са само за някой, къде сте виждали безплатен обяд, "да обясним на хората" сред тези хора ,незабравяйте че има и финансисити и икономисти и т.н. или си мислите че те са само около жълтите павета, а и някой работят за други държави. А и между другото. къде по хай икономисти се изказаха че ако сега приемем еврото значи сме луди.Защо не кажете , колко пари ще "осободите" след приема на еврото и за къде ще ги насочите, магистрали се видя че не може да строите.Абе с тоя отбор ......
52
3
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Големият проблем е еврозоната, а не еврото. Но ние нямаме нужда дори от хартийките Евро, защото нашите хартийки са със същата стойност и са много по-красиви. Вижте, ако бяхме с хилядарки, да ги заменим. Но ние имаме добри хартийки и замяна не им трябва.
51
5
 
25
 
! Отговори
От хората преди 11 месеца
Не искам обяснения. Искам заплатите и пенсиите в България да са минимум средните в ЕС и тогава ще слушам такива като този.Хора,осъзнайте се.Защо в нашата хубава страна жизнено важни решения за всички се вземат на тъмно.РЕФЕРЕНДУМ е необходим.
50
5
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Евро да, щом сте си харесали тия хартийки без ликове на наши и телектуалци, но Еерозона не. Това е проблема. Макар референдума да е за запазване на лева, то той е формулиран така, за да не може да се атакува и извърти след това въпроса.
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Папагал с 400 евро мин. заплата какво евро ?
48
1
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Господа, защо усложливо пропускате факта, че Русия ни е снабдявала с оръжие по време на Балканската и междусъюзническата войни? 1.2 млн армии на комшиите срещу 500к на България. Заобградени отвсякъде. Снабдяване през Черно Море.
47
2
 
8
 
! Отговори
?!? преди 11 месеца
Първо обясни на хората, защо не сме в еврозоната както до скоро обещаваше, че сме готови и ще влезем 01.01.2023г. Ако си лъжец защо някой да ти вярва още Радев министъре.
46
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Час по-скоро да се въведе еврото е гаранция за успешното развитие на държавата!