Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда

Тя обаче остава зад Радев, Борисов, Петков и Василев по одобрение
Обновена: 12 май 2023 15:05 | 12 май 2023 14:53, Красимир Ангелов
257
Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел е в "златната среда" по одобрение сред политиците у нас, показва проучване на ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода "лице в лице" с таблети.

Българският еврокомисар се радва на 11% одобрение от анкетираните, срещу 56,2% недоверие. 12,6% от анкетираните пък се колебаят за оценката на Габриел.

Още по темата
Габриел обаче е далеч от предните позиции и отстъпва далеч в рейтингите на президента Румен Радев, на премиера Гълъб Донев и партийните лидери Бойко Борисов, Асен Василев, Кирил Петков, Костадин Костадинов и Корнелия Нинова.

От "Галъп" отчитат, че тези данни отразяват стартовата позиция на Габриел – преди обявяването за кандидат за премиер и в качеството й на българския еврокомисар.
 
Най-популярна политическа фигура в страната остава Румен Радев със сходни дялове доверие и недоверие в последните месеци около четиридесетте процента, а сравнително добро за българските стандарти доверие има и служебният премиер, председателят на Народното събрание, лидерите на основните партии и т.н.

Харесват ли българите Мария Габриел? Рейтингът й е в златната среда

Радев е с 40% одобрение срещу 42,8% неодобрение. Кирил Петков е с 21,5% одобрение и 69,2% неодобрение, а премиерът Гълъб Донев е с 21% одобрение, но далеч по-малкото от Петков 51,1% неодобрение.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е с 18,5% одобрение и 70,5% неодобрение, а съпредседателят на ПП Асен Василев с 20,1% одобрение и 70% неодобрение.

От "Галъп" уточняват, че данните за личното доверие по правило зависят от продължителността на политическия "стаж" на даден политик, "бонифицират" или „наказват“ дадени фигури в зависимост от поста, който заемат и тежестта на задачите, а и връзката на доверието на партиен лидер с партийната подкрепа е противоречива.

Данните за лично доверие показват всъщност какъв е вкусът на обществото, а не как даден политик върши своята работа.
 
Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До Другарю, а защо си мислиш, че една калинка която е завършила френски и стъкмистика ще може да изведе държавата от ямата? Тя тази освен да гради кариера на калинка чрез познанията си по устен френски нещо друго постигнала ли е? Цял живот била партийно жиравче и първа на редицата да прави вувузели на "правилните хора". Мислиш, че ще направи реформа в правосъдието? Или, че ще изправи икономиката? Какво точно ще прави освен да протяга шия за снимки?
141
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЛО, ПЕРКО, ТИ МЪЧИТЕЛЯ НА БГ МЕД СЕСТРИ КАДАФИ СИ ТРЪГНАЛ ДА РЕКЛАМИРАШ БЕ!!! АЛОУ, НА КОЙ СВЯТ СИ БЕ?? ВСЕ ЕДНО СВИНСКО ДА РЕКЛАМИРАШ НА САУДИТСКИ ПАЗАР БЕ ХАХАО!
140
9
 
0
 
! Отговори
Историк Фактолог преди 1 година
ЗАЩИТАВАШ ДИКТАТОРА КАДАФИ??? НЯКОЙ ЩЕ ТИ СИМПАТИЗИРА? Е , ИМА ЕДНИ 3-5% ДЕ БИЛИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ... РАЗРАВЯЙ МИ ТИ КОЛКО Е ХУБАВО ПРИ КАДАФИ И КОЛКО Е ЛОШО НА ЗАПАД. *** ГО КАЖИ НА БЕЖАНЦИТЕ!
139
10
 
3
 
! Отговори
ДРУГАРЮ, преди 1 година
ЗНАЧИ ТИ ХАРЕСВА ФТМАШКАТА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ, ТАКА ЛИ? ДА СИ СЕДИМ В ХАОСА, А?
138
2
 
15
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
Кое правителство ще подкрепят?Та то още не е предложено .Само един жираф стърчи.
137
2
 
17
 
! Отговори
Историк Фактолог преди 1 година
знаете ли, че при Лошиат Кадафи, който Съюзниците от НАТО и най-вече САЩ убиха по-жесток начин: 1. Тока и Водата за Домашни нужди са БезПлатни, 2. на Банките им е ЗаБранено да Дават Заем срещу Лихва, 3. Гражданите Не Плащат Никакви Данъци, също стоките нямат ДДС и т.н. и т.н. сега разбирате ли, защо Кадафи беше лош?!
136
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕТО ТУК ДОКАЗАТЕЛСТВО ОТ РУЗКИЯ Т РОЛ, ЧЕ Е ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ ДА ИМА РЕДОВЕН ПРЕМИЕР И СТАБИЛНО УПРАВЛЕНИЕ В УНИСОН С РУСКИЯ Б *** РАДЕВ! РУСИЯ ИМА ИНТЕРЕС ТУК ДА Е ХАОС! НЕ МУ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ!
135
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас, само тази брюкселска кифла ни липсваше.
134
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще носи на Борисов банички и бакички с кафе.
133
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не знам какво харесват, но русофилите харесват Путин.
132
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво значение има, като е издигната да загуби? И по-добре. Поредният "киро" ама в пола - няма си понятие какво става в българия, ама премиерин ще ми става.
131
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази беше комисар по-цифровизацията, а оня ден, четох новина по западните медии, че ЕС изоставабезднадеждно от Китай и САЩ по отножение на изкуствения интелект, високите технологии и електрокарите.
130
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
123 Мария Габриел е представлявала България през всичките години на работата й в Брюксел. А като комисар, в два мандата, работи с премиерите и президентите на всички европейски страни. Намерил се тук, един похотлив льотчик, путинист, който изнася квалифицирана информация към Русия, който извърши юмручен преврат, финансиран от черепа и доведе шарлатаните ПП в политиката Радев, да критикува европейската комисарка Мария Габриел.
129
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя е никоя, за да попада в подобни таблици. Просто една от многото асистентки на Борисов, извадена на първите редици по нужда, по ПР причини. Трябваше да се жертва, иначе когато дойдат новите евроизбори нямаше да има нова номинация.
128
1
 
21
 
! Отговори
А,ха преди 1 година
11%,ама преди да я предложат за премиер.Срга е под 1%.И то в централата на ГЕРБ.
127
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези Галъп още края на април са знали, че Гейбриъл ще е премиер.
126
3
 
25
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Тая убосница е човек без мнение и ако стане няква ще прави кво и каже кака и Урсула. Даже на Наркоса може да му я уреди .
125
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази какво е направила а Бългаия толкова години на чиновническа заплата в Бюксел? Аз не се сещам за нещо.
124
7
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Кирчо продавач на отвара от кокичета как стана министър председател А Асенчо откъде изникна А Ленчето А Лорери А останалите те откъде изникнаха какви професии имат какво знаят какво могат Кой ни ги пробута и защо
123
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха,ха, зеленият чорап и виден путинист Радев, пожелава на комисарката Мария Габриел, която работи с президенти и премиери от страните, от ЕС, "да узрява"?! Пълен шаш! Но, льотчикът толкова си може. Ние пък, пожелаваме на новия главен прокурор, да обвини Радев и ДС-съветниците му, в държавна измяна. Изнасяне на квалифицирана информация към друга страна, в случая Русия.