БПС иска минимална заплата от поне 850 лева от юли

ПП предлага трудовата книжка да стане електронна
65
БПС иска минимална заплата от поне 850 лева от юли
Снимка: Dnes.bg, архив

От 1 юли минималната работна заплата да стане поне 850 лева, предвижда внесен от БСП проект за промени в Кодекса на труда. Той  ще се обсъжда в комисията по трудово законодателство към Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник. На заседанието ще бъде разгледано и предложение за промени в Кодекса, което предвижда трудовата книжка да бъде заменена от електронен регистър. Проектът е внесен от Божидар Божанов от "Продължаваме промяната-Демократична България", предаде БНР.

Предложението на депутати от "БСП за България" предвижда изменение на текстовете от Кодекса на труда, свързани с наскоро приетия от Народното събрание нов механизъм за определяне на минималната работна заплата. Той предвижда тя да е 50 процента от средната за период от 12 месеца.

Социалистите предлагат по изключение за 2023 година размерът на минималната заплата да бъде определен от правителството в срок до 31 май и да се прилага от 1-и юли, като би бил в диапазона 850-890 лева.

В мотивите на законопроекта е посочено, че на фона на инфлацията няма основание да се чака началото на 2024 година. В мотивите за промени в Кодекса на труда, внесени от Божидар Божанов от "Продължаваме промяната-Демократична България" и група депутати, се посочва, че трудовата книжка и съответно служебната книжка за държавните служители, са анахронизъм, и се предлага създаването на електронен регистър на заетостта, в който да се вписват всички данни от книжката.

В комисията по осигурителни отношения към тристранката, също във вторник, ще бъдат обсъдени и два проекта, внесени от БСП, за промени в Кодекса за социално осигуряване. Единият е за преизчисляване на пенсиите, а вторият - за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст с минималната заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: БСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При мен работят 3 млади инженери, вече трета година. Все още са боси в професията, а пазарлъка ни е да получават по 3 мин.заплати месечно възнаграждение. Държавата над 2 години е в криза и приходите на моята,а и не само фирми намаляват. Ако се въведе 850 лв. мрз трябва да плащам 2550 лв. заплати и по 1000 лв. осигуровки на месец. Няма откъде и ще ги съкратя,аз пари си имам,мога и да не работя. Да им търси работа Корнелия,примерно в техноимпекс
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е ми като искат, дайте им я!
38
2
 
10
 
! Отговори
= преди 11 месеца
На 1.7.2018 Гърция фалира заради управляващите комунисти от Сириза,които искаха да си харчат на воля,а бюджета на червено. Бях в Кавала и картинката беше много тъжна. Всички банки затворени,банкоматите празни а пред тях хиляди хора. Но пари нямаше и така до коледа. Който успял да скъта кеш си харчи колкото може,другите кълнат целия свят.Мой приятел,строител с 20 работници си беше изнесъл парите в Сандански и там плащаше заплати.Пенсиите и заплатите ги намалиха на полвина и още не са се оправили
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде, още хора отиват в сивия сектор
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно защо толкова много бсп желае да фалира държавата. Ясно им е че ако работодателите не искат не може да ги принудят да дават такива заплати.Но мрз е репер за заплатите и осигуровките на всички тунеядци в администрациите а за тях са нужни поне 5 млрд. Всички останали разходи автоматично ще се вдигнат и това е още поне 5 млрд.В момента сме на минус 10 млрд при още 10 фалираме. Защо?
35
1
 
5
 
! Отговори
АКО Е ЗОРА ЗА ... преди 11 месеца
"ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО"----ТАКОВА МОЖЕ ДА БЪДЕ И "СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО"---------КВА Е РАЗЛИКАТА ..????!!!/... и без това , никой не иска да носи отговорност от шубе пред електората си ----гласувайте го тогава..ха,ха,хаааа/
34
1
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 11 месеца
КАТО НЕ ТИ Е ПО ДЖОБА , 36--УКРАИНСКОТО ЗЪРНО , РАЗДАЙ ЗЕМЯТА НА БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ ЗА ДА Я ОБРАБОТВАТ БЕ....АМА , 25 ГОДИНИ ЯДЕ КИСЕЛО МЛЯКО ОТ СУХОТО УКРАИНСКО МЛЯКО И ЗЪРНО , НАЛИ...ХА,ХА,ХАААА....Я , ДГД ТАРИКАТ ЧЕРВЕН!
33
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Писна ми .Да въвеждаме президенска република и да плюем само един . Сега всеки дърпа към себе си , всеки прав за себе си и накрая го отнасят хората . Докога ! Ясно е , че един трябва да отстъпи . Разберете се и започвайте да работите вече , защото българите са търпеливи , но падне ли им пердето , ще стоите заключени в парламента .
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да се намалят изкуствено надутите цени в България, които вече надминават тези в Западна Европа.
31
3
 
12
 
! Отговори
коко преди 11 месеца
Всичко хубаво, но кой ще плаща сметката накрая? Нека не забравяме 96-та. Партито на *** свършва, когато приключат с парите на другите. Червени и синдикати неистово искат увеличение на МРЗ, данъци, осигуровки - все действия, които ще принудят истински работещия частен бизнес да премине в сивия сектор. Като резултат - липса на постъпления в бюдежета, вдигане на ДДС и накрая заеми, заеми, заеми!!!Това ли искате, по дяволите?!
30
3
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 11 месеца
Това се равнява на 300 лв преди три години. Хехе голема заплата...
29
1
 
15
 
! Отговори
НЕНОРМАЛНИ...!! преди 11 месеца
АМИ ТОГАВА ОТ ЮЛИ ХЛЯБА ЩЕ СТАНЕ - 3 ЛЕВА, СИРЕНЕТО- 30ЛЕВА.....НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ С ТЕЗИ УЖ ПОВИШАВАНИЯ НА ПЕНСИИ, РЕАЛНО ВИ БЪРКАТ В ДЖОБА И ОБЕДНЯВАНЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ.... ИНАЧЕ ЩЕШЕ ЛИ ХОРАТА ДА УМИРАТ КАТО МУХИ
28
3
 
12
 
! Отговори
Дядо Соци преди 11 месеца
БСП първо да помогне най после да има правителство и после да иска, че ни писна от избори.Дайте и вие нещо на държавата , не само да искате.
27
2
 
15
 
! Отговори
Смехурко преди 11 месеца
Вече сме в предизборен режим и си купуваме гласове.. Интересен ще ми е първия парламент без комунистите, и като гледам въпроса вече не е дали, а кога
26
0
 
11
 
! Отговори
Бинго преди 11 месеца
Партиите май играят за по високи данъци от увеличение на доходите, за да не стигне до съкращение на чиновници. Ако се съкратят чиновници, изборите на следващите избори ще са радикално различни.
25
4
 
19
 
! Отговори
Гост преди 11 месеца
дори да стане 850 парите ще стигнат само за съществуване но не и нормален живот
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Корни , агнешкото месо от община Тервел,вкусно ли е,всеки месец получаваш по едно младо агънце.
23
5
 
8
 
! Отговори
Дааа преди 11 месеца
А ние пенсионерите до кога ще чакаме.само обещания и накрая нищо.
22
9
 
11
 
! Отговори
Илюзии... преди 11 месеца
В Латвия,дето ни я сочат за пример минималната беше около 500 и се радват на рекордна инфлация и тлъст външен дълг.За нашата краварска колония е рано да се каже какви ще са тотал-щетите от влизане в луксозния клуб на богатите... Имам впредвид за българите,а не пр0дажните розови евроатланДици - грантаджии :)
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нинова вижда, че БСП ще последва партии като НДСВ, РЗС и др. и ще остане в историята и сега си мисли, че като иска невъзможни неща ще се задържи още на власт. Как може толкова години от 2003г е в политиката и да държите тази крушовишка *** на депутатски и министерски заплати?