БПС иска минимална заплата от поне 850 лева от юли

ПП предлага трудовата книжка да стане електронна
65
БПС иска минимална заплата от поне 850 лева от юли
Снимка: Dnes.bg, архив

От 1 юли минималната работна заплата да стане поне 850 лева, предвижда внесен от БСП проект за промени в Кодекса на труда. Той  ще се обсъжда в комисията по трудово законодателство към Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник. На заседанието ще бъде разгледано и предложение за промени в Кодекса, което предвижда трудовата книжка да бъде заменена от електронен регистър. Проектът е внесен от Божидар Божанов от "Продължаваме промяната-Демократична България", предаде БНР.

Предложението на депутати от "БСП за България" предвижда изменение на текстовете от Кодекса на труда, свързани с наскоро приетия от Народното събрание нов механизъм за определяне на минималната работна заплата. Той предвижда тя да е 50 процента от средната за период от 12 месеца.

Социалистите предлагат по изключение за 2023 година размерът на минималната заплата да бъде определен от правителството в срок до 31 май и да се прилага от 1-и юли, като би бил в диапазона 850-890 лева.

В мотивите на законопроекта е посочено, че на фона на инфлацията няма основание да се чака началото на 2024 година. В мотивите за промени в Кодекса на труда, внесени от Божидар Божанов от "Продължаваме промяната-Демократична България" и група депутати, се посочва, че трудовата книжка и съответно служебната книжка за държавните служители, са анахронизъм, и се предлага създаването на електронен регистър на заетостта, в който да се вписват всички данни от книжката.

В комисията по осигурителни отношения към тристранката, също във вторник, ще бъдат обсъдени и два проекта, внесени от БСП, за промени в Кодекса за социално осигуряване. Единият е за преизчисляване на пенсиите, а вторият - за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст с минималната заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: БСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За високи пенсии и заплати трябва стабилна икономика, а не заеми и крадене от държавата.
19
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фашистите са против.Те искат народа ако може да взима 10 стотинки заплата и казват на всеки демократ,който е на страната на обикновените хора,че е "популист".Вън фашистите от България!Те са кръвопийци!Само кака Корни и Възраждане мислят за хората,а другите гледат как да ги изтискат като лимончета.
18
1
 
13
 
! Отговори
Такааа... преди 11 месеца
До Георги,14.Нашите плочки станаха на 45години откакто са поставени.Нито една не е паднала.Вие през година фаянса ли подменяте?А има и движение,направи си сам!И да знам,че ще пукна до довечера,пак няма да дам на селяка 250лв.Абсурд!
17
0
 
18
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 11 месеца
Това е виц! Партията която свали ризата от гърба на българите иска увеличение на заплатите!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анахромизъм преди 11 месеца
Тия от ПП големи чешити.Вярно,че книжката е старо,но сигурно средство.Ако стане нещо и се загубят данни от регистъра ко прайм?!?Примери за хакнати институции бол.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да събират по-високи осигуровки.
14
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Винаги когато комунисти управляват има инфлация и хипер инфлация. Видяхме за 2 години отрочетата на бивши комунисти - простото Киро и ококорената дебелана Асенка и Корнелия Нинова беше 7 месеца министър на икономиката, съсипаха държавата и ограбиха народа. Бюджетът им се правеше от специалистът по хиперинфлация и фалити другарят Румен Гечев.
13
5
 
6
 
! Отговори
Искали....Лъжа.... преди 11 месеца
Когато дойдат на власт да вдигат заплатите. Сега не може. Радев управлява.
12
3
 
12
 
! Отговори
Георги преди 11 месеца
парите са хартийки, стойността им идва от човешкия фактор, а той се влошава. Вземаш 850лв. заплата, но няма кой да ти налепи плочките.. плочкаджията иска 250лв. надник и какво като вземаш висока заплата :) ?! Зъболекаря и той си вдига цената, ел-аджията също, механика също..
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво е това БПС ве Днес, някаква нова партия ли е.....хахахахаха :)))
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Другарко Нинова, с тоя евтин популизъм и най-дъртитте ви пенсионери няма да се вържат..... Усеща другарката, че това ще е "Последния валс" и се чуди как да закрепи някой и друг глас само и само да минат тия пусти 4% ама край! Лапаницата СВЪРШИ!!! От реална опозиция на Баце станахте треторазредна партийка. Сама се закопа като легна на баце и доганя за хартиената бюлетина, а сега си сърбай попарата.
9
1
 
14
 
! Отговори
та така преди 11 месеца
нинова продължава да иска да се хареса на хората а всъщност знае че вече няма как това да стане :)
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много фирми сега не могат да плащат заплатите и осигуровките на служителите си, а какво остава още да се увеличат. Покупателната способност намалява при инфлация и надутите цени.
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И пари откъде? Пак заеми? Само пенсионерите ли са важни в тая държава? Като няма производство, няма данъци и от там не може да има високи пенсии
6
0
 
9
 
! Отговори
от бузлуджа преди 11 месеца
БПС новото име на бсп ли е ?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз пък искам топъл месец май, ама не би. есср изпива слънчевата топлина с фотоволтаиците да прави електричество и въздуха студен.
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И цените ще се надуят още повече. А не мерси.
3
7
 
16
 
! Отговори
Майора преди 11 месеца
Стига с тоя цинизъм хора от БСП! Заради вас при предното управление се отвори дупка в бюджета на НОИ от 8 млд лв! Докога ще искате увеличения и преизчисления при нисък ръст нс икономиката!Сига с този популизъм , като искате увеличения върнете откраднатите пари и станете пролетарии!
2
2
 
16
 
! Отговори
вижда се преди 11 месеца
Нинова се бори като див звяр за власт и пари !!!
1
1
 
14
 
! Отговори
БСП има експертизата преди 11 месеца
за това заплатите да са високи.Спомням си 1997 г,имахме заплати по 30-40 000 лева.