МВР с действия срещу войната на пътя, иска младите шофьори да карат под надзор

Предлага и намаляване на скоростта по магистралите
114
МВР с действия срещу войната на пътя, иска младите шофьори да карат под надзор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи предложенията на МВР за превенция на престъпленията на пътя и домашното насилие, по време на изслушване на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и правни въпроси за необходимите законодателни промени по темите.

Демерджиев отбеляза, че вътрешното ведомство има изготвен проект за промени по въпросите за пътната безопасност, но не е имало време да бъде внесен в предходния парламент. Той отбеляза, че пълното справяне с пътния травматизъм ще изисква дълъг период, като заяви, че на Испания това е отнело 10 години.

От МВР предлагат в Наказателния кодекс да се инкриминира отказът на водачи от извършване на проверка за алкохол и наркотици. Също така при причиняване на смърт или телесна повреда, при катастрофа, да се добави като квалифициращо обстоятелство превишаването на скорост и преминаването на червен светофар. Предлага се и увеличение на долната граница на наказанията при определени престъпления на пътя.

В Закона за движение по пътищата от полицията предлагат максималната скорост по автомагистралите да се намали, както и в определени участъци от градската среда, където тя да стане от 50 км/ч на 30 км/ч. Предлага се още придобилият шофьорска книжка водач да управлява автомобил под надзор, от опитен водач, за определен период от време.

Министърът отбеляза още, че има изготвена статистика, която ще предостави на народните представителите за динамиката на пътните произшествие от 2013 г. до момента, брой на загинали, ранени и нарушения на водачите.
Във връзка с домашното насилие, министър Демерджиев заяви, че „проблемът ескалира“, като според отчетите на областните дирекции има процентно увеличение.

МВР предлага да се създаде допълнителен механизъм за защита, в който да се посочи, че домашното насилие може да се извършва чрез действия или бездействия. Също така да се разшири кръгът от лица, които могат да търсят защита от домашно насилие.

Да се забрани контактът с лицето, претърпяло домашно насилие, в електронна и друга форма, както и да се забрани носенето на оръжие от него. Уличеният в домашното насилие да посещава специализирани програми за справяне с гнева, е друга от идеите на МВР. От ведомството предлага още да се обсъди създаването на Национален съвет за координация по въпросите за домашно насилие. /БТА, Константин Костов/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: МВРмагистралишофьори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоростта да се ограничи на 0 (нула). Ха си потеглил и в кауша! Така ми се струва най-сигурно.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Практиката и теорията НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ за подготовката на младите шофьори , това се вижда на практика , и най-вече ПРОДАЖБАТА НА КНИЖКИТЕ ЗА ШОФИРАНЕ ...ПОЛИГОНЪТ Е ЕДНО ДОБРО ПРАКТИЧЕСКО ПОМАГАЛО !
47
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
То пък щото дъртите "шофьори" са много "готини"??? Яки глоби без право на неплащане, ако не платиш - без книжка! Що не отидат в Испания да карат като хванали Господ "за шлифера"? Щото най-малкия проблем ще им е глобата.....
46
2
 
7
 
! Отговори
Дерменджиев, преди 1 година
До къде стигна разследването на "атентата" срещу Гешев?Нали имаше заподозрян?Нещо май замитате случая?
45
1
 
8
 
! Отговори
Офф преди 1 година
И като ограничи скоростта какво ще стане? Брутални задръствания, огромно повишение на изгорелите газове /ще караш най много на 2ра скорст/, изнервени шофьори. Най важното е че проблема и тогава и сга ще бъде 1 и съм- няма кой да констатира нарушението. Крият се в храстите с камерите. Трябва да има полицейски коли в движението- има и други нарушение освен превишена скорост. Луди карат в насребото в кръговото, по магистралата, изпреварват опасно и тн
44
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Причината за войната по пътищата и за всички други бедствия в държавата е абсолютната липса на съвест, самосъзнание и морал у мнозинството. Т. е. без православна вяра, без християнско възпитание в семейството и училищата всичко е безсмислено и няма да има никакъв ефект дори и да въведат 5 км/ч ограничение. Другото е прах в очите на нивниците и преливане от пусто в празно.
43
0
 
12
 
! Отговори
TPE3BEH преди 1 година
Като начало МВР може да почне да патрулира улиците и да спира/санкционира агресивните шофьори на пътя, а не да кибичи по цял ден на *** места - храниилки, зада дебнат за скорост.
42
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Анонимен39. Ако имаш книжка я хвърли. И сега в жилищните зони е 30 км/ч
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто трябва да се научат как се намалява скоростта и да не се бърка спирачка с газ, скоростта зависи от състояние на път и мн др., както и че /безсмъртие само в метавселената/,животът е най ценното нещо.
40
3
 
0
 
! Отговори
МВР зли хора преди 1 година
МВР е против християни чужди интереси на Израел,Турция,Фаш араби харесват ромки и превземат територии чрез ромки покварени и чрез некои откачени предатели България е по пътя на смъртта вие нация сте по пътя на смъртта ромка грозна ви представлява събудете се за пътя на живот за следване на Бог осъзнайте се смъртни Хахах воюват и искат угасят истинската светлина искат да няма Християнство турци,евреи,ромки мислят за *** ромките *** бананова република кръвосмешение разврат промяна на мислене
39
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Що се отнася до ограничението на скоростта:..-За магистралите нямам мнение,но скоростта В НАСЕЛЕНИТЕ места ТРЯБВА да се ограничи !..Знам,че и сега има некакво ограничение,но то НЕ СЕ СПАЗВА ОТ НИКОГО !..Следователно,както е отбелязал колегата,САМО строгите реакции към нарушенията могат да бъдат ефективни..Навсякъде по света се разчита на НАКАЗАНИЕТО...Само тук,у нас,наказанията са ИНЦИДЕНТНИ и най-лошото-"ДЕЦА НА КОРУПЦИЯТА"..Но такива сме си-Абсолютно безотговорни..КРЪШКАЧИ !
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колата и парите и имотите на убиеца и семейството му се отнемат завинаги. Също и връщане на смъртно наказание.
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 на 30... Най-накрая влизаме в 21ви век. Първата по брой ПТП-та на глава от населението държава в Европа е една от последните, които намаляват скоростта в жилищните зони. Нищо... По-добре късно от колкото никога.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Домашно насилие винаги е имало, но хората вече са по-будни и не си мълчат. За домашни насилници психолог, изолация, групови терапии, абсолютно забрана за оръжие, публично порицание... трябва да има начин.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Време е тези самодръжци да се научат, че ако един извърши престъпление после не трябва да наказват цялото общество, а да вземат специфични мерки спрямо същия вид нарушители" - превенцията е по-разумна от наказанието. Очевидно по-младите шофьори участват по-често в ПТП-та. Възрастните ми роднини дядовци, баби, лели, вуйчовци на по 60-70 всички до един са със златни талони, а младите ми приятели все си броят точките и все разказват на кой колко рушвет броили.
34
2
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 1 година
ЗАБРАНЕТЕ КАМЕРИТЕ.Не разбрахте ли,кухи фуражки,че ползата от стотиците хранилки е само грешни пари(а нали всичко е за безопасност?!).Вижте си статистиката,която самите вие изготвяте-приблизително еднакви жертви и катастрофи всяка година,те продължават камери да искат?!Защото е най-лесно скужбичката и ранното пенсиониране да вървят от храсталаците на сянка,а че хората *** от безхаберието ви,на никой не му пука.ИЗЛЕЗТЕ НА ПЪТЯ,КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО и спрете да бъдете само наказателни бригади!
33
0
 
1
 
! Отговори
баба ебана преди 1 година
Мвр Добринка психира хора турски ромки турски магистрали обслужват тировете на дрога бабата помага поквара на християни браво бабе 6 от дявола с твоите дето те *** и фенове и фенки дето са от гуру и гурувка откачалки езичници баба радка я ***
32
0
 
3
 
! Отговори
Диващина преди 1 година
Дерменджиев спрете унищожаването на хора с честоти, това което прави МВР е диващина и анти хуманно!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ограниченията на скороста са същите и в другите държави, но курсовете са им по качествени и глобите по-солени. Защо родните джигите , когато са в Гърция спазват ограниченията? Защото те спира полиция, сваля номерата и когато платиш 200 евра за превишение от 20 км. ти връща номерата. Тука така се правят нещата, че да се стимулира корупцията и да се правят нещата по-сложни, а не се улесняват.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е тези самодръжци да се научат, че ако един извърши престъпление после не трябва да наказват цялото общество, а да вземат специфични мерки спрямо същия вид нарушители. В случая: ще накажат 50,000 млади шофьори, а джигитите ще продължат да летят и да убиват.