Непрекъснато има глад за кадри, не само квалифицирани

Проблемите идват от демографската структура в България
22 май 2023 21:35, Росен Стойчев
60
Непрекъснато има глад за кадри, не само квалифицирани
Снимка: БГНЕС

"В България има изключително много хора, които говорят чужди езици, което беше използвано от икономиката в последните 20 години за развитието в секторите, които се профилират в услугите - IT сектора", заяви в БНТ Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

Още по темата


По думите ѝ много чужди компании са навлезли на българския пазар, като призова за по-голямо развитие в тази посока.

 "Има забавяне на наемането на служители. Непрекъснато има глад за кадри - не само за квалифицирани, а и за неквалифицирани. Проблемите идват от демографската структура в България, няма младо население, което да подмени напускащите пазара на труда пенсионери, няма достатъчно имиграция, която да запълни тези свободни работни места. Застрашени от навлизането на изкуствения интелект са части от професии, задачи и роли, които са свързани с въвеждане и обработка на данни", каза още Надя Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
13
 
! Отговори
2023 преди 11 месеца
"Проблемите идват от демографската структура в България, няма младо население, което да подмени напускащите пазара на труда пенсионери, няма достатъчно имиграция, която да запълни тези свободни работни места" Хахахаха!Проблемите не идват от там!А от алчните работодатели, които хвърлят подаяния на работещите, експлоатират силите и способностите им, за собствено облагодетелстване. Нито условия на труд, нито Кодекс на труда, нито достойно заплащане. Все по-богати работодатели, все по-бедни работещи
52
1
 
9
 
! Отговори
Ай сиктир ва преди 11 месеца
Не съм чул до сега българин да не си е намер работа зад граница.Може да е на минимална заплата в ЕС,но работа всеки един българин си намира.От къде идва тоя глад за българи в България,не мога да си го обясня.То не плашеха хората с виетнамци,непалци,украинци,руснаци че напоследък и индийци от Бангладеш.Кого сте тръгнали да плашите те бре другари чорбаджии? Яжте си от краденото,развявайте през деня българското знаме,а като си легнете вечерта,се завивайте със съветското такова.Вашето мина и замина.
51
1
 
13
 
! Отговори
Кадри има, преди 11 месеца
но няма да бачкат за стотинки,каквито и внушения и манипулации да се опитвате да правите :)Бай дъ уей,преди няколко дни писахте,че търсенето в ИТ сектора е силно намаляло,едва ли не се уволняват и съкращават синъри... Което поставя под съмнение истинността на твърденията :)
50
1
 
13
 
! Отговори
Янка Рупкина преди 11 месеца
Който плаща с "фъстъци" ще получи "маймуни" - народна мисъл
49
1
 
19
 
! Отговори
Пена преди 11 месеца
Има глад за хора с 5 езика и 8 висши образования които са готови да работят за 300 лева на месец. БГ шефчетата не са дали една стотинка за обучение на персонала. Очаквайте скоро Пеевски да фалира цялата държава. Той е голям талант.
48
1
 
17
 
! Отговори
Никой преди 11 месеца
Ами дрънкате че Българи не искали да работят!Ми за 4 месеца на морето трудно ще си оставят работата а и който да дойде за 13-15 часови смени 6 дни трябва да давате 3000 ЧИСТО минимум ,иначе наемайте си непалци и индианци който я хванат работа я дойдат на работа ако са се наспали...хората си ценят труда не да се хвалите накрая на сезона че сте отгоре със 5 милиона...ми дайте и на тия дето работят пари и догодина пак ще са при вас ,не от стиснатост да викате няма кадри
47
1
 
13
 
! Отговори
Джеф преди 11 месеца
Има глад за сладки лъжи. Арабите си плащат милиони на Пеевски и се заселват около Женския пазар. Правят някакви бръснарници като параван за пране на мръсни пари от наркотици. ДАНС и другите дремят и се правят че не виждат.
46
2
 
11
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 11 месеца
Спокойно госпожа! От юг идат бежанците > и нека тази територия да заприлича като женския пазар
45
4
 
8
 
! Отговори
Е,хубава работа! преди 11 месеца
Как ще е така?Ето,има статия,че Сашка Братанова търси работа но никой не и предлага.С диплома е,с трудова биография от соц времената.Вземете я на работа бе!Плаче жената.Няма работа и няма.А иска да работи.
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма старо население защото като дигат и пенсионна възраст не могат да доживеят. Младо население пък учи и пак няма. Какво искат точно. Неквалифицирани берат в ЕС
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Постоянно намалят заплатите като слагат нови млади а уволняват старите на по-високи заплати. Това глад ли е.
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе, приятели, какво се хабите да анализирате статия в този сайт?! По време на масовите протести преди няколко години, тук липсваше и дума текст по темата. Получавате някакви мнения на някакви си там хора, които не е ясно по какъв начин изобщо са стигнали до медия, и после седите и пишете впечатленията си за казаното, заедно с армия от рубладжии и всякакви промити мозъци. Не се занимавайте, излишно усилие е.
41
2
 
22
 
! Отговори
До Joe - преди 11 месеца
Никаква гатанка не е, пенсионерите си получават заработените пенсии и не ти определят заплатата. Когато те са работили, са плащали пенсиите на предишните пенсионери, щото такава ни е системата. Че и не живеят толкова, колкото пенсиониралите се по соца. Майка на 50 някъде се пенсионира, на 92 почина. Сега колко получават пенсии почти толкова време, колкото са работили? Та не са виновни пенсионерите, други виновни търси без гатанки.
40
2
 
27
 
! Отговори
Съни преди 11 месеца
Че кой нормален ще иска да дойде да имигрира и живее тук?? Тук от чужденците са само заблудени или такива, които идват да ни вземат лесните жени, защото знаят, че нашенките видят ли чужденец, особено от Запад им светват очичките и стават като писани. Познавам не една такава.
39
1
 
30
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
До Анонимен41 Ами те и мигрантите са също като нас... Неискат да работят без пари и това си е. Да им се чудиш направо! Не им стига удоволствието, че са на работа, ами и заплата искат! Чудни и неблагодарни хора!
38
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кво ми ревете бе ? Приемайте имигранти и толкова ! Така се прави по света .
37
6
 
38
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Работя в ЮК в брокерска компания, реших да си оусна СВ-то към международна компания в България, бях отрязан в рамките на няколко часа!
36
4
 
34
 
! Отговори
Anonymous преди 11 месеца
Ами да си ги квалифицират. До гуша ми дойде само да мрънкат и да се оплакват.
35
1
 
14
 
! Отговори
Спиро 2 преди 11 месеца
Жабите ще са за лична консумация, Уотсън. Елементарни Уотсън.
34
2
 
16
 
! Отговори
Абе Спиро преди 11 месеца
А сигурно ли е, че ще има пазар и за жабите?