Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем

71% от работодателите изпитват трудност да попълнят свободните позиции
13 окт 2021 15:35, Анисия Иванова
246
Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем, като тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

Тя посочи, че липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън, или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да има баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии.

Тя посочи, че няма адекватна дигитализация и законодателна рамка, която да помага на работодателите и на търсещите работа да се срещнат и това да направи процеса по-лесен

Работодателите стават все по-изобретателни, вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени. Очакваме да има скок на заплатите от 10-15%. Дори самите хора, които търсят и са станали по-претенциозни изчакващи, не е толкова лесно в момента да сменят работната си среда и компанията. Трябва нов заряд да влезе в пазара от хора, които да позволят на работодателите да вземат нови хора в техните компании.

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите, при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.


246
Още от Общество
За превенция за здраве у нас се харчат €34, средно в Европа - €89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
7
 
! Отговори
Професора преди 5 дни
Никой човек ,уважаващ сам себе си , знанията и уменията няма да работи на долни частници за минимална заплата ,и то на длъжност в която ,в друга държава си имат някакъв минимум за заплащане и не всеки е специалист в това.Ще останат само малцинства в бг ,въпреки че и те вече не са толкова глупави да бачкат за минимално заплащане.
229
0
 
11
 
! Отговори
Г-н Никой преди 5 дни
Такива хора да не могат да си позволят елементарни неща, срам и позор. Също така повечето от специалистите в тези области са в пред пенсионна възраст. Кой ще ги замести, на фона на образователната, демографската и всички други кризи. Никой. Ще го закъсаме много здраво. И всичко това заради шепа алчни крадци, които крадат като за последно от всяка възможна поръчка, проект и т.н. Те ни бъркат в джоба и визмат това, за което работим. Всеки иска парче от баницата, и накрая за тоя, който я меси ***
228
0
 
10
 
! Отговори
Г-н Никой преди 5 дни
Във всяка една цивилизована държава доктори и инженери се издигат на пиадестал. В момента, в който започнеш такава професия си си оправил живота. Тук заплащането е по-малко от на общ работник(говоря за хора със 5+ години стаж) , с цялото ми уважение към тях и с ясната представа, че всеки, който работи е ценен за обществото и заслужава достойно заплащане. Хора дали 6+ години от живота си в яко учене(десетки хиляди часове, пари, лишения и т.н.), преминали през цедка 10 от 100, накрая си е унижение
227
0
 
5
 
! Отговори
УхТи преди 5 дни
Та става омагьосан кръг - тука се пренасят работа свързана я със много съпорт (80% тикети / 20% нов код) я с нещо друго кофти както писах. Това автоматично изисква ниско-платена и не чак толкова квалифицирана работна ръка. И кадърните бягат на запад където се пишат истински важните неща. Липсата на кадърни хора ни създава такъв профил, че работодателите си викат нищо друго освен "мръс.но производство" не може тука и те така омагьосан кръг.Няма място за кадърни - джуниър/регуляр и бригадир тва е!
226
0
 
7
 
! Отговори
Бах Ти преди 5 дни
Защото една от м.р.ъсните тайни на ИТ бизнеса е, че тука се изнася "мръсното производство" - в тукашните private outsource и офисчета се пренася всякаква монотонна, ниско-квалифицирана работа дето на запада не искат да я вършат. Нещо свързано с писане на много документация и т.н. или любимото ми - интеграция. Пишеш лепило код да се опиташ на направиш нещо читаво от лай.няните им компоненти.
225
0
 
7
 
! Отговори
ЕхТи преди 5 дни
АйТи е най-голямата прецаквация на макро-ниво. Индивидуално да - много хора са добре. Единствената надежда е, че тече някакъв трансфер на технологии - тукашните колеги научават нещо, я процеси, я технологии и се докосват до сериозни продукти. И един ден надеждада е да се отцепят и създадат собствена фирма за БГ продукти... ама едва ли. Защото?
224
0
 
7
 
! Отговори
ЕйТи преди 5 дни
И още - много интересно е как точно се движи счетоводството на една локална АйТи фирма. Колко струва това което създават БГ програмистите? Ами точно колкото заплатата, тока, водата и нема на сградата. Значи създава се локална фирма "Е-Бан Софутер България" която е подизпълнител на оригиналната фирма "Е-Бан Софтуер САЩ". Та каквото се произведе тук - наобратно от чужбина текат пари ама точно колко за заплати. Накрая като дръпнем чертата - няма печалба - няма какво да се плаща на държавата.
223
0
 
6
 
! Отговори
АйТи преди 5 дни
И понеже аутсорс стана *** дума и никой не ще да работи в чисто аутсорс "предприятие" - много фирми се изхитриха и се пишат "продуктови". Тези "продуктови" фирми с офиси тук са всъшнност т.нар. private outsource демек наемат 200 човека пул от програмисти тука да им помагат по проекти движени в локации в Германия, САЩ и т.н. Днеска помагаш на едни утре на други вътре в компанията (обикновенно големи компании). Айде да не изброявам кои са такива че ще се шашнете...
222
0
 
8
 
! Отговори
АйТи преди 5 дни
Прав е колегата, че няма АйТи индустрия у нас - всичко е ишлеме. В превод - няма оригинален БГ продукт, с изключение на 1 фирма за която знам, няма нещо което да сме измислили - език, компилатор, платформа, продукт дето да е като Windows примерно и да носи милиарди. Всичко а АУТСОРС.
221
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
205 много си важен и много неосъзнат. Една държава не е ИТ и кол центрове. Достойно заплащане на вкички, защото една стачка на почистващите фирми и ще видиш какво значи криза. Стига с това, че всеки трябва да е шеф на бюро, чистене, майстори, хлебари хора с тежка работа за 500-600 лв.
220
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Глупости на търкалета. Има недостиг на коректни работодатели и на държава, която да въведе минимална ставка на час по браншове и да следи за коректни условия на труд. Хората от чужбина ще се върнат масово, защото те са там само заради работата. В Германия 11.11 Е на час за чистачка, нето ако е с доход до 450 Е, може и като втора работа. Моя позната големи приказки каква заплата дава. Реалността 10 часа на ден и събота 700 лв. със зор в София. База за милиони. И после реве нама кой да и работи.
219
0
 
11
 
! Отговори
Пешев преди 5 дни
и още по-хроничен ще става. българските фирми и институции са трагични... нещо като в "братска" Русия
218
0
 
15
 
! Отговори
Човек преди 5 дни
Аз емигрирах защото за мафиоти и ** не исках да работя.И до ден днешен като ходя по морето,не си взимаме почти хотели.Плащам за стаи на частни къщи.Ако ще и Шератон да мога да си позволя.Предпочитам да ги давам на хора които с честен труд си изкарват хляба.На онези с ланците пари не давам.
217
1
 
9
 
! Отговори
Човек преди 5 дни
Тези с бизнесите ги знам много добре.Колкото аз лично познавам като цяло,един почти не е почнал честно и със заеми .Братчедката са гъбави с пари,ама навремето на мъжа и му помогнаха от София хора от сенчестите среди.Пари праха.Един срещу нас майка му го прати в Москва да учи,той изпадна от ученето и доведе мафиотска дъщеря.После участва в голямата далавера с олиото през 90те.После с бензинджийската мафия.2 покушения преживя.Майка му с 59левки вървеше да раздава за здраве.Параклис щял да дигне..
216
0
 
11
 
! Отговори
Човек преди 5 дни
2000 година в София-цех за ал.дограми,отивам на интервю.И тоя като почна-ама ти сега ще искаш уикенди в провинцията при вашите,после тук се работи със стотна от милиметъра,това не е сирене да то теглиш на кантара.Всяка грешка в троен размер се удържа..слушах го 15 минути..и като го почнах..и още 3ма си тръгнаха с мен,като ги видяха що за стока са.И всичкия за 400 лв заплата.Имало хора,си чакали там заплатите от над година.Двама бяха,скандал им направиха.На гара Искър това.
215
0
 
7
 
! Отговори
Човек преди 5 дни
Навремето моя братовчедка ,бизнесменка сравнявайки цените в бг и тук в Норвегия ми рече-ами като е толкова скъпо,защо не се приберете тук?!Понеже не искам гадни частници да ме шлякат за жълти стотинки и рекох .Да им блъскам за 150-200 лв.Ами ние нашите в склада,толкова даваме.Бях на зор навремето,не ме взе във фирмата си .И по-добре.След 20 години навън-направил съм правилния избор.
214
0
 
11
 
! Отговори
Човек преди 5 дни
Кой е луд да ви бачка за 500-600 лв бе кожодери?Всеки нормален човек си взима куфарчето,събира живота си в него и навън!Чакайте някой тесен специалист да ви стои за 700 лв заплата в бг да речем.Като на запад ще взима 10 пъти повече.Иначе чувам мучене и квичене че на запад нашенеца чистил ***.И миел чинии.Е ми,пред очите са ми.С чистене на *** хората имат къщи,апартаменти,а някои и наематели дори.И с по две коли.Тази с патриотизма и родолюбието свърши.Гладна мечка хоро не играе.
213
0
 
11
 
! Отговори
Споровете са ненужни преди 6 дни
Служителите са повече от работодателите. Служителите намаляват...и определят правилата на играта. Има "работодатели", които твърдят, че имат бизнес 30 години и немогат да плащат заплата повече от 650 лв. При това че се хвали, че без него ще затворят Лукойл. Сега се оплаква, че дошли софийските фирми и давали 3К и нагоре, а той не можел да се вреди за служители....Смешковци!Нищо лично, просто бизнес!
212
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
- Шефе, вдигни ми заплатата, не мога да се оженя.- Няма да ти я вдигна, един ден ще ми бъдеш благодарен.
211
1
 
5
 
! Отговори
driver in UК преди 6 дни
"Хаха, тъпите англичани", каза нашенец, на когото заплатата му ще свърши в сряда!