Непрекъснато има глад за кадри, не само квалифицирани

Проблемите идват от демографската структура в България
22 май 2023 21:35, Росен Стойчев
60
Непрекъснато има глад за кадри, не само квалифицирани
Снимка: БГНЕС

"В България има изключително много хора, които говорят чужди езици, което беше използвано от икономиката в последните 20 години за развитието в секторите, които се профилират в услугите - IT сектора", заяви в БНТ Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

Още по темата


По думите ѝ много чужди компании са навлезли на българския пазар, като призова за по-голямо развитие в тази посока.

 "Има забавяне на наемането на служители. Непрекъснато има глад за кадри - не само за квалифицирани, а и за неквалифицирани. Проблемите идват от демографската структура в България, няма младо население, което да подмени напускащите пазара на труда пенсионери, няма достатъчно имиграция, която да запълни тези свободни работни места. Застрашени от навлизането на изкуствения интелект са части от професии, задачи и роли, които са свързани с въвеждане и обработка на данни", каза още Надя Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
13
 
8
 
! Отговори
Спиро преди 11 месеца
Няма да можете да направите стаж за пенсия защото изкуствения интелект ще ви открадне работата и ще трябва да оцелявате като ловите жаби на реката. Ха ха.
32
0
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 11 месеца
До мара: независимо колко пари взимаш, при спешен случай има голям шанс да няма кой да оперира, особено извън по-съществен град, а те се броят на пръстите на едната ръка!
31
7
 
33
 
! Отговори
Пешев преди 11 месеца
Средната заплата в Германия е 2000 евро. С тези пари там се живее доста трудно защото наема може да е 1000 евро на месец. Българо-ромските бачкатори получават около 1500 евро с които успяват да не гладуват.
30
5
 
38
 
! Отговори
Мара преди 11 месеца
Ако получавате 1000 лева заплата, вашия работодател плаща още 1000 лева на държавата за пенсионни и здравни осигуровки. Но ако сте на около 30 години вие няма да получите никаква пенсия. Нищо няма да получите и срещу здравните си осигуровки защото ще ви накарат да доплащате хиляди левове за животоспасяваща операция например.
29
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скоро един дойде в Испания и след седмица го взеха на един строеж с 1800 юро над месец.
28
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като почнат съкращенията в държавния сектор, ще има неквалифицирани лелки с кисел поглед колкото щеш.
27
3
 
32
 
! Отговори
(-_-) преди 11 месеца
България буквално умира! С около 30000 човека всяка година. Представете си един организъм, от който всяка година се отделят една значителна част от неговите клетки.. След определен брой години просто ще загине!
26
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това, което пишете за Германия просто не е вярно. Не подвеждайте хората. 6000 евро (бруто!) там е заплата на квалифициран, образован специалист от ниво над средно и към сравнително високо. Има и мениджъри дори с по-ниски заплати. На строеж е изключено да получите толкова, освен като инженер.
25
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Когато завърших География в Софийския университет през 1987 г., от БКП ме разпределиха за учител в едно село до Смолян, там изкарах 3 години, до 90-та година. После ме върнаха в София и така вече 36 години даскалък. Но в онези години, партията, се грижеше за нас, младите.
24
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Непрекъснато има глад за кадри - не само за квалифицирани, а и за неквалифицирани . . . . . . Акде стогажс тези мантри, че се търсят квалифицирани кадри! Търсят се продавачи, телефонисти, склададжии и тем подобни! Зажкакво и за каква индустрия говорим машинистроене, полупроводници, клониране на
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Младите майки раждат, раждат ... Ама индустрията ги поглъща бързо. Като тръгна с колата из страната, навсякъде заводи строят, нови градове никнат.
22
0
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 11 месеца
До Анонимена народс къде беше през тва време бро ?!!?!??
21
3
 
32
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 11 месеца
Гадове мръсни , алчни , заядливи , злобни и " безкрайно " завистливи сте вие господа, защото когато видите бедняци и хора с нулеви доходи , които с желание и удоволствие изпълняват работата си вие ги сплашвате , заплашвате и се саморазправяте с тях . После ги принуждавате да вземат кредити с които вие да разполагате , а те да ги връщат и в замяна ги уволнявате . Това сте вие , които твърдите , че имало глад за работници, а бедняците и хората с нулеви доходи работим съвместно и много упорито .
20
5
 
31
 
! Отговори
Joe преди 11 месеца
Гатанка: какво става когато 2 млади хора с мизерни заплати трябва да издържат 4 пенсионери с огромни пенсии? Никой не знае защо пенсиите са по-високи от заплатите в България. А младите хора плащат осигуровки макар че знаят че за тях в бъдещето пенсии няма да има.
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всяка пролет няма кадри а всяка есен няма работа . Ами кадрите ще отидат там където им лащат повече и пазара ще реши проблема . Тоест това не е ,,проблем,, а разход :) А как върви търсенето на държавни хрантутници ? Там що не липсват ,,кадри,, ? Колко се кандидатираха за дупитати ?
18
3
 
26
 
! Отговори
Гонзо преди 11 месеца
Надя Василева се упражнява в wishfull thinking = пожелателно мислене. Пълна скръб е ситуацията в Бугарско.
17
0
 
36
 
! Отговори
Пена преди 11 месеца
Нямат нужда от работещи, а от плащащи осигуровки. Обаче никой не създава работни места. Освен в държавния сектор където нищо не правят. Така че България се самоубива чрез сбъркана политика.
16
4
 
31
 
! Отговори
Спас преди 11 месеца
В София има икономика но останалата част на България е оставена да умира бавно.
15
2
 
37
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 месеца
А защо работодателите не си поканят специалисти от Германия, Франция, може и от Англияи некавалифицирани работници от Полша, Чехия или пък от която ида е държава в ЕU.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А глад за депутати няма ли, не само квалифицирани? Трябва поне 1000 да ги направят тия депутати, че поне един бюджет да могат да приемат навреме.