Янаки Стоилов: Трудно Гешев ще остане на своя пост

Според него процесът за искане на оставката на главния прокурор е политически
28 май 2023 21:27, Нели Христова
21
Янаки Стоилов: Трудно Гешев ще остане на своя пост
Снимка: БГНЕС

Според мен процесът с искането на оставката на главния прокурор беше задействано политически.

Това заяви в предаването пред bTV бившият правосъден министър и конституционен съдия проф. Янаки Стоилов. По думите му сега това можело да стане, защото обстановката се променила. Той нямал факти, но не можело да не се забележи, че искането е защото Гешев оронвал престижа на съдебната власт, а такива случаи имало и преди. Това показвало, че обстановката влияе.

„Политическата и съдебната власт са отделни. За съдебната власт е необходимо да е зависима, но да се твърди, че между двете няма взаимодействие и влияние ще е подвеждащо. Тези въпроси обаче трябва да идват по легитимен начин“, заяви Стоилов. Той посочи, че ако Гешев бъде отстранен и ситуацията влезе в КС, съдът няма срок за произнасяне.  

„Понятието съдебна реформа за мен вече изчерпано от съдържание от повечето хора, които го употребяват, защото не чувам кои са основните цели на тази реформа. А те са: справедливост, своевременно и достъпно правосъдие. И как с всяка една промяна било то в КС или закона се доближаваме до тази цел“, категоричен бе Стоилов.

„Новопокръстени политици, които се присъединяват към този процес казват, че ще променят Конституцията. Тя е променяна три или четири пъти“, даде да се разбере конституционният съдия. „Това което се заявява в момента, не е нищо по-различно от това, което е правено в предените около 15 години, а резултатите не са убедителни. Предупреждавам, че конституционните промени не могат да се превърнат в претекст да бъдат изтласкани важните въпроси“, заяви той.

„Сега се предлага, хората и партиите, които имат принос за сегашното състояние на съдебната власт, те да бъдат нейните реконструктури. Нека се решат текущите проблеми, да се сформира правителство“, подчерта Стоилов. „Образно казано бяха изсипани два коша с мръсно бельо. Единият е магистратурата другия политиката. Прането трябва да започне едновременно“, коментира той ситуацията около Иван Гешев.

„След като беше ясно, че двете водещи коалиции нямат съществени различния, то едната, която претендираше, че може да бъде морално по-приемлива, поне в лицето на нейните ръководители, загубиха това превъзходство. Сега ГЕРБ са в по-добра преговорна позиция или в избора на вариант, тъй като вероятно ще се поставят и въпроси за реконструкция. За мен проблемите се увеличават и хората разбират механизма, по който се прави политиката“, подчерта Стоилов.

По думите му ако има правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, то ще бъде на политическото оцеляване и външното приспособяване. „Трудно Гешев ще остане на своя пост, тръгнали си процеси затова някои политици са толкова чувствителни. Разчитаха на, това че ако си отиде главния прокурор те ще останат. Въпросът е много по-сериозна, нуждаем се от оздравяване на политиката, а не преследване“, каза Стоилов.

„Трябва да се търсят конкретните резултати, защото Конституцията е една от малкото опори в България, за да бъде пипана и да си играят партии, които направиха карира с нея да си подават топката с други, които също моделираха част от прокуратурата и съдебната власт и всички те да бъда конституционни реформатори още повече пък за Велико народно събрание“, завърши той.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еееххх Янаки, жалко че си юрист и уж специалист. Обикновените хора пак ще ти го кажем, защото се вижда и от децата. Проблема е в ВСС. Откакто той е на колене пред политиците от тогава нещата излязоха от контрол. Затова в квотата да има и избираеми от обещството членове, несвързани с партии и с добра репутация. Юристи в Бг има стотици хиляди. Дай поне от тук да почнем има и още и още..
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боко излъга ПП, за да намали квотата за уволнение на Гешев от неговата мафия във ВСС, да сложи друг негов човек от мафията като главен прокурор. Предателят на мафията на Боко ще бъде сменен и наказан от останалите, все още верни мафиоти. Така, ще може да отиде на избори спокоен, че държи прокуратурата.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
..долу горе и аз бих казал същите неща без да съм конституционен съдия...въпросът е защо са ни такива съдии и те са политически назначения..
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Янаки, естествено че е политическо искането! Нещо повече, Мара, оше с идването си, поиска главата на Каскета. Това изненада даже боковаците, нямаха представа за това! Явно не е удобен за ЕК, а може и директно за урсулката и широко рекламираната румънка! Че Каскета не цвете - ясно, но от другаде да ни дават наклон... Егати суверенната държава. Един съгласува службите с "посолството", друг смена Гл.Прокурор по чужда поръчка ...
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И не бива да остава! Това " политическо назначение" Лично на Борисов преди 3 години който сега се " озъби" на Борисов ! И когато Будните българи Протестираха срещу назначението му,а ние раята Им се подигравахме,че Ни " пречели сутрин" да ходим на " работа" днес се оказва,че са били прави!!-:( Това мъничко И невзрачно човече,не му е местото,на този Огромен " стол" в държавата! Краката му,никога няма да стигнат земята българска!!!
9
3
 
4
 
! Отговори
Муха преди 3 месеца
Коалицията за 3-4 месеца, която да свали Гешев е под въпрос.
8
1
 
3
 
! Отговори
1111 преди 3 месеца
Пишете правилно!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Той Радев няма да се задържи, ти Гешев
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оронвал?!!!
5
8
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 3 месеца
Стане ли 12 часа полунощ в листата от издирвани ще попаднат още няколко лица набедени за "главен прокурор" и "прокурори" а всъщност оплетени като кълбо от престъпления по служба и извън нея. Тази кеСийка какво си е мислила не знам. Сарафов сам се предаде и се изповяда, не му е до пари, коли, къщи, кпкомпи ще му ги вземе половината но още остане жив и ще работи. Няма да е като Гешев в психиатрията или като кеСийка в килията на Петрова и Иванчева. Гешев е избягал в Израел и повече няма да се върне
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В четвъртък е чао.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този го инсталира Радев, за да има глас като му потрябва.
2
1
 
7
 
! Отговори
Предположение преди 3 месеца
Ще, ще, ако Чайка каже, ще остане и още как...Тъй си мисля.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя па колко говори! Ей, в 21-ви век сме бе, пич! Три-четири изречения с по няколко думи. Кой ще ти чете повече! Глynaв човек.