Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция

Няма как да се очаква примирие на ГЕРБ, ПП и ДБ в битката за местната власт
7 юни 2023 09:55, Елка Василева
175
Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция
Снимка: архив, БГНЕС

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

Още по темата
"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение", каза той.

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. "Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната", каза Живков.

Той прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират. "Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се  опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по-сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение", каза социалогът.

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта", смята Живков.

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор", оцени Живков.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
17
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 11 месеца
Да ще преглътне, но да видем кога ще ги повърне!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хората може и да са избрали Борисов и Пеевски, но вие сте хората които официално казахте, че ще ги "изперете". Дори не се отметнахте от думите си. Затова и те решиха да ви върнат услугата. Май нарочно забравяте този момент
38
1
 
16
 
! Отговори
българина преди 11 месеца
Радев го каза, вече изборите са Безмислени в България! сетете се до какво ще доведе това! казва се фашизъм
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей ся вече ББ изпусна местната власт и я даде на ДПС и "Възраждане"!
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българите са затаили дъх и чакат добри новини от фронта за руснаците и тогава ще видите соро.соид как яде камъни и тояги на жълтите павета. Всичко се решава на фронта, както е било и 40-те на миналия век когато разни Богдан филмови са си продавали важност как народът ги преглъща
35
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 11 месеца
Да гълтаме ли вече, че да преглътнем, или да почакаме още?А въжето сами ли да си носим или ще ни дадат?
34
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докога разните му там "видни" АнаЛизатори ще говорят от мое име.При новия Народен съд,който предстои,първите осъдени трябва да са именно те,заедно с продажните ***,а след това да дойде и реда на марионетните управници.
33
8
 
6
 
! Отговори
Пич преди 11 месеца
"А вие ще преглътнете Възраждане. Казвам го не като техен избирател." Ааааа, не, не. Нещо си се объркал. На Възраждане ще го гълтате вие, имбецилитте, които ще продължите да си живукате на Територията. "Ние" сме се спасили в чужбина, или ще се спасим лесно. Вие да му мислите, понеже сте много хитри. Борисов ако не може да ви довърши, "руский мир" ще ви довърши със сигурност.
32
1
 
28
 
! Отговори
До пич преди 11 месеца
Не симпатизирам на партии от Козяк
31
3
 
15
 
! Отговори
тъжно преди 11 месеца
крайно време е да им счупим главите на тия негодници с жълти павета
30
3
 
16
 
! Отговори
На път преди 11 месеца
А вие ще преглътнете Възраждане. Казвам го не като техен избирател.
29
9
 
5
 
! Отговори
Пич преди 11 месеца
"Е, не виждам как това е наш избор, Кирцата си го каза в прав текст, ала-бала са изборите" Не разбирам как Борисов и Пеевски са в парламента с някакво "ала-бала" межсду Кирчо и Зеления Чорап?! Ти нещо май си се объркал? Борисов и Пеевски си ги избират редовно вече повече от 14 години. Какво тук са ви виновни Кирчо, Кокорчо, Ицето, аз не знам?! Искате правителство и стабилност, ама да не е с Борисов, ама гласувате за него. Е как да стане?!
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Костадинов ще ви оправи всичките, барабар със социолозите на щат към Козяк
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лично аз няма да я преглътна
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стига вече с тая мантра, че ако не се вземели герб и пп сме щяли да загинем. След изтеклите записи и външен натиск нямаха какво друго да кажат. Истината е просто, че са се разбрали предварително за подобен сценарий, още преди изборите. Тия неща не се решават ей така. Те знаят, че няма да имат друг шанс. Не втъппявайте едни и същи фрази. Против костя, но и против тия. Нищо от това в парламента НЕ Е ПРОМЯНА към добро. НИТО ЕДНА ПАРТИЯ ТАМ
25
15
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Коалицията е логичен съюз на две политически организации с еднакви ценности. Центости за които около 90% гласуват. Коалицията има почти пълна подкрепа от българите.
24
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако управляващите с железен юмрук натикат новата реалност в гърлото на обществото, без съмнение в един момент то ще я преглътне! Генерал Борисов с Генерал Атанасов могат да направят чудеса!
23
2
 
17
 
! Отговори
До пич преди 11 месеца
Е, не виждам как това е наш избор, Кирцата си го каза в прав текст, ала-бала са изборите
22
11
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Естествено - почти 90% гласуваха за правителството и и подкрепят ценностите и. Българите получиха правителството което заслужават. Факт.
21
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Утре вечер Гешев и Цацаров ще преглътнат семенната течност за друг затворник.