Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция

Няма как да се очаква примирие на ГЕРБ, ПП и ДБ в битката за местната власт
7 юни 2023 09:55, Елка Василева
175
Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция
Снимка: архив, БГНЕС

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

Още по темата
"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение", каза той.

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. "Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната", каза Живков.

Той прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират. "Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се  опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по-сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение", каза социалогът.

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта", смята Живков.

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор", оцени Живков.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
не няма Маркет линкс нищо да преглътнем ,вие платените социолози на Подмяната, Прокопиев и компания ,знаеме кой ви плаща, отсега до до край изобличения на кражби и, предателства и съпротива
59
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зеления чорап да си пие редовно диазепама за да не стигаме до усмирителна риза, на влака и в Масква!.
58
2
 
14
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 11 месеца
ОСТАФКАА БРЯ ! КОЙ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ВАЗИ,ТА НИ СЪ НАТРЕСОХТЕ ?
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В този контекст звучи цинично...
56
1
 
13
 
! Отговори
Шегобиец преди 11 месеца
Е, щом работата е опряла до преглъщане... Абе да не вземе народът да го преглътне, *** после да се задави? А след задавянето какво следва? С други думи: ще го преглътне, ама не за дълго?
55
1
 
10
 
! Отговори
Приемете фактите преди 11 месеца
всеки пети, дори всеки четвърти, в тази територия е ненаказан мошеник.
54
11
 
2
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
Ха,ха,ха само Костя Копейкин мисли за нас Я се разкарайте бе мошеници,в очите ни бе минават кораби.
53
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Няма да я преглътнем !!! Оставка !!! герб и пп подпечатаха смъртните си свидетелства. Такива партии повече няма да има !!!
52
2
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
59, Радослав е за теб. Не знам какъв ти е проблемът с дясното, но ГЕРБ не са дясна партия. В България НЯМА десни партии. Има проамерикански и проруски настроени.Партиите се делят и по броя на разкритите мошеници.
51
2
 
14
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 11 месеца
Няма,нямааа! По скоро тоягата ша игра !
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е щом ЦРУ натискат за правителство, бг задничето лееко се повдига на горе. И ПП и Герб ще се мляскат страстно, щото натискът отвън не е шега, този път.
49
2
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Тоя со ро сои д тръгнал да дава наклон на народа и президента :) Ей, ей, много ви порасна работата. Не забравяйте, че утре мошениците може и да не са на власт.
48
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам за другите, но аз лично гласувам за ГЕРБ от 2009 г. Това което мога да кажа за себе си е че на следващите избори няма да гласувам за ГЕРБ.За кого ще гласувам вече аз? Чудя се дали вече има смисъл да се гласува.Понеже съм човек с дясно мислене не откривам партии за които вече да гласувам.
47
3
 
5
 
! Отговори
Жана преди 11 месеца
Ами след като такъв избор е направило българското общество,така е подредило партиите ,нищо друго не му остава освен да преглътне.Но то няма да преглътне,защото не осъзнава какви ги върши и за най- лесно обвинява всички политиците Най- грубата грешка на обществото е, слагат всички политиците в един кюп макар,че между тях има и достойни хора.
46
3
 
11
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 11 месеца
Антибългарската коалиция,ще глътне българския народ...
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Общество нямаме... До този извод стигам след вече толкова години.
44
0
 
16
 
! Отговори
HELL преди 11 месеца
Чакайте още 5 Века = 500 Години докато се СЪБУДИТЕ!!! Няма време за кога
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Историята ще ги съди,те ще унищожат България.Дано има възмездие
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Учудващо е колко много случващото се в момента наподобява и случилото се в последната година преди 9-ти септември 1944 г.
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще я преглътне до момента,в който ни вкарат във война.Тогава ще започне войната на народа с политиците.