Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция

Няма как да се очаква примирие на ГЕРБ, ПП и ДБ в битката за местната власт
7 юни 2023 09:55, Елка Василева
175
Социолог: Българското общество ще преглътне създадената коалиция
Снимка: архив, БГНЕС

"Очаквам, че българското общество ще преглътне създадената коалиция. Това е тежък компромис, но той единствен гарантира ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съюзник в НАТО". Това обясни пред БНР Добромир Живков, социолог и управител на агенция “Маркет линкс”.

Още по темата
"Това си е формат на коалиция. Имайки стабилна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го приеме и ще стигне до извода, че е неизбежно решение", каза той.

Живков обаче не се ангажира с прогноза колко точно може да продължи съществуването на новото редовно правителство. "Дори 9 месеца ми се струват трудно достижими. Това е една крехка конструкция, която ще трябва да понася удари от различни посоки, а и вътре в себе си".

Той изрази надежда, че ще се възстанови нормалното функциониране на парламентарната ни република.

"Нашата държава не може да работи добре в състояние на служебни кабинети. Видя се как президентът отказва да се съобразява с решения на НС. Това показва от една страна неговите амбиции, от друга – желание за властова експанзия.

Трябва да се решават и оперативни задачи. Те са свързани с бюджета, но и са определящи стратегическата посока на страната – там отбелязваме отслабване на позициите, особено по пътя ни към еврозоната", каза Живков.

Той прогнозира, че отношенията на новото правителство и президентството ще се нормализират. "Президентът ще трябва да приеме сегашната ситуация, колкото и да се  опитва да въздейства против това политическо движение, на което се решиха ПП, ДБ и ГЕРБ".

Слонът в стаята остава възстановяването на чувството за справедливост у българските граждани, напомни социологът.

"По-голяма част от тях все още очакват ясни отговори от правораздавателната система по отношение на различни обвинения и изтичане на записи и скандали от последните 10 години. Това ще се превърне в основен въпрос, особено като се започне с по-сериозно реформиране на Прокуратурата и съдебната система. Този процес може да предизвика напрежение", каза социалогът.

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото правителство, са местните избори, отбеляза Живков.

"Но там ще се играе на местна почва, ще има обвинения към кандидати за кметове и към настоящи кметове. Няма как да очакваме в битката за местната власт ГЕРБ, ПП и ДБ да сключат примирие. Резултатите от местните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта", смята Живков.

Той не очаква сериозни вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на правителството.

"В партията има едно ядро, което сериозно отстоява евроатлантическата ни ориентация и което беше склонно и дори настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница – дали от ДСБ, дали от СДС. Там има споделяне на обща идеологическа основа. ГЕРБ решиха да тръгнат смело в тази посока. Тази политическа линия се разгърна през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са много склонни да правят отстъпки и компромиси. За момента изглеждат склонни да бъдат по-предвидим партньор", оцени Живков.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Т.Е. Българите, трябва да приемем бъркоча на едно ПОСОЛСТВО... Президента и той да приеме същото...Вече натиснаха бутона на Тагарев и още непрекрачил кабинета си взе да вдига евроатлантическата тупурдия за абсолютна и безрезервна подкрепа с всички средства за Украйна и това е само началото...Ясно е йато бял ден какви са целите на този политически тюрлюгювеч
19
1
 
13
 
! Отговори
Бай Чеп преди 11 месеца
То преглъщане е ясно, но има и така нареченото "рефлекторно изпразване на стомаха", при което съдържанието на стомаха отива в канала.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така си мислиш хрантутнико!! ГЕРБ и ПП ги пишете бегали от политиката при избори. Този Преврат който спретнаха на обществото ни,няма шанс да бъде прието или забравено! Ще си платят сметката споко!!
17
1
 
11
 
! Отговори
Пич преди 11 месеца
"Не е ли смешно това правителство е подкрепено точно от Пеевски и Борисов. Точно тия дето щяха да чегъртат :)" Не, смешното е, че Пеевски и Борисов са в парламента и за фактор, който не може да се пренебрегне. За тях са гасували голям процент от българските гласоподаватели. Това е смешното и тъжното, но това си е изцяло избор на българите. Да са ни живи и здрави, това си избраха.
16
2
 
12
 
! Отговори
До Пич преди 11 месеца
може ли аз да отговоря вместо колегата? искаме народен съд 2.0, всички тия пумяри до стената, след което като в китай - сметката за патрона на семейството. следващите много ще се замислят какво правят и дали да ни продават на американци, германци, французи и кой ли не след това....
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българското общество не е Сорос и отвореното му общество. По някое ереме ще почне да ви трепе като почне от мисирите и "социолозите"
14
2
 
16
 
! Отговори
До 20 преди 11 месеца
Друг ти отговаря. По - добре беше да остане служебното и да се назначат нови избори. Мислиш, че ще дойдат някакви пари от ЕС? Ще дойдат. Но НЕ за хората. А и ПРЕскъпо ще платим за тези пари. Ще платим с Животи!!!
13
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Казана лъжа над 100 пъти, ОСТАВА ЛЪЖА ДО КРАЯ НА ЖИВОТА. Друго правило НЕ СЪЩЕСТВУВА
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-притеснителното е, че тия аматьори и хорица от типа С. Стоев ще пипат конституцията. ДПС много внимателно ще си изиграят картите и ще искат узаконяване на правата им и признаване на малцинства. Затова е този зор. Може да стане наистина опасно в тази държава. Тия са на тежки опиати и дори не разбират какво става. Не е ли смешно това правителство е подкрепено точно от Пеевски и Борисов. Точно тия дето щяха да чегъртат :)
11
2
 
7
 
! Отговори
Пич преди 11 месеца
"Чакай следващите избори и ще видиш колко го преглъща ***" Добре бе, пич, като го напишеш това нещо, хайде сега кажи коя коалиция теб лично би те задоволила, теб и "народа"? Кажи ти какво праитвлство искаш, за какво си гласувал? Дай да видим какво ти е предложението? Защото най-лесното е да лежиш на дивана и да пишеш глупости в Интернет, за това усилие не се иска.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще преглъща докато не му заседне и като излезе и подпука всички тия политици ... тесен ще им се види света.
9
3
 
7
 
! Отговори
Не, не преди 11 месеца
Правителството ще го глътне на народа !
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом е преглъщало лъжите и безобразията на Киро просто, Кокорчо, Радев, Хр.Иванов и сега ще преглътне. Българското общество, изстадало.
7
1
 
14
 
! Отговори
До 3 преди 11 месеца
Само дето НЕ е за Украйна, а за Сащ. " Америка - първа!!!" Ами какво ако Русия беше казала това или Китай??? Щяха да ги обвинят в какво ли не - от егоизъм до сатанизъм! Но за сащ е простено, така ли???
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Коя коледна песен ще слушате на Коледа? Джинг Гьобелс, Джинг Гьобелс!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вижте, тия к.ре.тени са не.годни. Ясно е, че ще омажат всичко. Просто нямат капацитета. Лошото е, че след това вече ако има избори ще ги спечели възраждане. Последния шанс беше преди години за герб и после за пп. Вече е късно, още едно ос.и.ране ще е пагубно. Отиваме към невиждани преди години сценарии за граждански войни
4
1
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
няма да преглъдне това е такова прос-таш-ко правителство че няма накъдепървият сигнал защо псевдоакадемик оставя науката и се занимава с политиказа тагарев се знае че ще започнат проблемите с украина финков го командваиван костов правосъдието също от костов какво очаквате сега само разправии
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Надяват се, че българското общество ще преглътне създадената коалиция, тъй както френското общество преглътна пенсионната реформа на микрон.
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
33 години преглъщаме демокрация.
1
2
 
38
 
! Отговори
Териториален преди 11 месеца
Няма ,кучетата на войната пак се разлаяха... Оставка