Симеонов: Борисов сключи сделка "власт срещу неприкосновеност"

Патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден, смята той
13 юни 2023 11:03, Елка Василева
89
Симеонов: Борисов сключи сделка "власт срещу неприкосновеност"
Снимка: архив, БГНЕС

"Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм убеден, че има много ясна идея каква да е тази конституционна реформа. Няма и много нужда да отваряме тази тема. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми". Това коментира пред БНР Първан Симеонов - изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Още по темата
"В последните 3 години изпитвахме остри проблеми в това дори да съставим функционална управленска гарнитура, какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дългосрочно и мъдро да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени назад във времето, при това по конюнктурни съображения, главно свързани с една или друга личност. И ме е страх, че отворим ли Конституцията, мнозина ще опитват да пипат вътре с още по-конюнктурни интереси, различни от съдебна реформа, дано греша. Проблемът е какво ще последва и дали няма да направим от нищо - нещо", каза Симеонов.

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден.

"Протестите през 2020 г. имаха 2 мишени - Борисов и Гешев. Хората, които бяха основна движеща сила на тези протести, синя София, в общи линии прие, че единият от тях е добър, другият - лош. Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази ситуация. Той сключи сделка от типа "власт срещу неприкосновеност" - "Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам, за сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев", смята Симеонов.

Според него това е урок и за прозападните либерали - че бързи решения няма.

"Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. /.../ В България легитиматорите, които казват дали си добър или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това - това е първа стъпка на съдебната реформа, Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл - всички тези неща, които много лесно обясняват света и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, разбира се, ще се гледа прогнозата за времето - кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест", каза Симеонов.

Гешев би имал политическо бъдеще, ако продължи, смята Първан Симеонов. По думите му това е един от шансовете му да продължи да говори. Според него Гешев е напипал един много точен политически сегмент.

Нишата, която има Румен Радев занапред, е нишата, която ще се оголи между това крайно евроатлантическо правителство, което се очертава, и от другата страна - крайно русофилска радикална опозиция в лицето на "Възраждане", коментира социологът.

"Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един умерен, който да изземе част от неговия дневен ред, само че по нормален начин, без да иска България да излиза от НАТО и ЕС", добави Симеонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
МЛАДИТЕ ХОРА ИМАТ 2 ОСНОВНИ ПРИОРИТЕТА: ПРОФЕСИОНАЛНО И ЛИЧНО, СЕМЕЙНО РАЗВИТИЕ. ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ХАОС ПОРАЖДА ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ХАОС. МЛАДИТЕ ХОРА СИ РЕШАВАТ ПРОБЛЕМА ЧРЕЗ ЕМИГРАЦИЯ, А БЪЛГАРИЯ ОБЕДНЯВА. ВРАЖЕСКИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАВИ ПЛАЩАТ НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ПРЕДАТЕЛИ ЗА ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА ! ВСЕКИ, КОЙТО ИСКА ДА СВАЛЯ ЗАКОННО ИЗБРАНО ПРАВИТЕЛСТВО Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
68
0
 
4
 
! Отговори
Срам, срам... преди 10 месеца
Има ли все още нормални хора, които вярват в ГЕРБ, СДС, ПП, ДБ, ДПС, БСП, освен рздутата администрация на хранилка???
67
1
 
7
 
! Отговори
До-75 преди 10 месеца
Абе те -пп са хора на шиши не видя ли
66
7
 
11
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 10 месеца
ППДБ се оказаха големи тЪ пунгери. Трябваше да върнат мандата и да оставят Гешев да арестува Боко. После на изборите щяха да имат 100 дупетата, кметове, общински съвети.. Пусти Козяк.. Прецакаха се сами.
65
1
 
5
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 10 месеца
До 70 А КЪДЕ Е ГЕРБ? И Воля на Марешки!
64
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Такава смрад се носи от Народното събрание, Министерски съвет и президентството, че хората се питат: разлагат ли се вече политическите трупове, които ни управляват?
63
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първане гола вода си брато .Говориш за това което ти плащат ...А това са face информации Защо ако Бойко е виновен първата му работа беше неговия кандидат Габриел да иска оставката на Гешев??? Че той трябва да е ненормален *** Да знае че е правил далавери И да настрои гешев срещу себе си .Мислиш че няма да му мине ум че гешев ще го разследва Ако му иска оставка???? Той нямаше никаква причина да му иска оставка Но го направи . Защо???Защото е сигурен че е чист първане за това .
62
2
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 10 месеца
ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ЛИ БОЙКО? САМО В ПОВТОРЕНИЯТА!
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е най-престъпническата сделка за коалиция.
60
3
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 10 месеца
моеш само да му усмучеш космалците около отходното отверстие на Първан
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гешев се оказа жалък червей. Преди последния му пърформънс в ЕП, някои хора му симпатизираха, сега вече, не. Да позориш държавата си с недомлъвки и предположение, е висша форма на клеветничество и лично отмъщение. Да поставиш собственото си АЗ пред интересите на държавата. Ако не докаже обвиненията си в доклада пред ЕП, Гешев трябва да бъде съден.
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БОРИСОВ ЩЕ ОТИДЕ В ЗАТВОРА ЗАЩОТО СЕ ПОДИГРА СЪС ВЕЛИКИТЕ СИЛИ.
57
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички "улики"срещу Борисов са "фирма близка до Борисов", "има данни за пране на пари", "с тези пари е купена къща и бутик в Испания" и дотук!! Къде са доказателствата, че Борисов е в тази схема? Борисов има много познати и близки, заемал е различни високи позиции в държавата, но те не са доказателство за престъпна дейност. Гешев е жалък милиционер и отмъстителен лъжец, който е задържал псевдо дела, за да изнудва политици. Включително и президента. Позори държавата си и народа й.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първане, щи оскубя брадата. Изчезни!
55
1
 
9
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 10 месеца
Този социолъг умело манипулира аудиторията.Който му плати натам завива.От такива прогнози и всякакви "ози" се докарахме дотук.Няма нито един,който да убеди хората че казва истината.Понятието "истина" отдавна изчезна от обществения живот.Доверието между хората изчезна,всеки гледа на другия като на лъжец.И когато срещнеш любезно отношение и обслужване,се изненадваш,че все още има нормални хора.
54
1
 
7
 
! Отговори
преди 10 месеца
Ал Капоне е арестуван за неплатени данъци. Понякога мафията не ти оставя полезен ход и трябва да се хванеш за каквото може.
53
4
 
6
 
! Отговори
Ерата "Борисов& преди 10 месеца
5 години на върха на мафията, 2 години кмет, 12 години премиер, 2 години върти държавата на пръста си.. Борисов е на върха на държавата от поне 20 години. Легендарен мафиот - чудя се кога ли Netflix ще направят Narcos Eastern Europe и да го овековечат като Пабло и Чапо.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов сключи сделка с дявола и ще си плати като всички, които са го правили.
51
1
 
11
 
! Отговори
Мара преди 10 месеца
Не съм фенка на Гешев, но такъв к..... ски номер, какъвто му скроиха, не съм виждала досега. Гешев е прав за "политическите ***".
50
6
 
7
 
! Отговори
Кей Уай Пи преди 10 месеца
Борисов ги надигра всичките. Закуравял мафьот - нема отърване.