Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!

С промените в ЗОП се връщали 30 г. назад
21 юни 2023 12:33, Стела Стоянова
146
Шефът на БЛС алармира: Ще има болници само за бедни и само за богати!
Снимка БГНЕС

Предложени промени в Закона за обществените поръчки могат да създадат огромен проблем пред здравната система. Става дума за текст, съгласно който НЗОК провежда процедури, свързани с лечението на хората, по ЗОП.

"Ако здравната каса провежда процедурите за избор на личен лекар, специалист, лекарства и всички неща, които се осигуряват от пакета, гарантиран на здравноосигурените лица, по правилата на Закона за обществените поръчки, водещо ще е цената. Ще се класират тези, които гарантират най-ниска цена. А такава могат да дадат тези, които се оценяват най-ниско, купуват най-евтини лекарства и консумативи".

Още по темата

Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, на въпрос могат ли предлаганите промени в Закона за обществените поръчки да ни оставят без здравна помощ и лекарства.

"Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира на територията на София между всички лекари и болници, сега ще трябва да се задоволи с това - НЗОК ще му каже, че му покрива лечението в 3 болници, в останалите са негов проблем", обясни Маджаров, пише "24 часа". 

По думите му, по-скъпите болници няма да се класират в процедурата за обществената поръчка и ще останат извън договорите с НЗОК. Ще има различни плаващи цени, в зависимост от това кой какви цени е записал, когато е кандидатствал в пакета към здравната каса и др.

В момента във всички лечебни заведения цените, които плаща НЗОК, са в пъти по-ниски от разходите, които трябва да се правят. Ще имаме следния ефект - болници за 5 дни, в които ще са бедните, и болници за богатите. Равнопоставеността ще изчезне, коментира шефът на БЛС.

При лекарствата - пациентът вече ще получава по НЗОК само евтините, защото по Закона за обществените поръчки водеща е цената и ще се взима най-евтиното, допълни Маджаров.

Това не е контрол, а връщане 30 г. назад. Слага се кръст на усилията от последните години да се подобри системата, коментира още той.

Другата скрита опасност е български граждани да търсят начин да се лекуват извън България, което НЗОК е длъжна да плаща. И ще стане голям стимул да се лекуваш в чужбина, допълни той.

Според Маджаров законовата промяна е грешка на тези, които са подготвяли законопроекта.

В момента проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още по темата: НЗОКболнициЗОП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
канибал преди 10 месеца
в болниците с лекарствата стават злоупотреби......
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОТНОВО ГЕНОЦИДПАК СЕ ВРЪЩАМЕ В СОЦИАЛИЗМА
104
0
 
8
 
! Отговори
ттт преди 10 месеца
Та на това му се вика ФАШИЗЪМ
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пропаднала държава с още по пропадналаЖендарска столица софия и заспал овпи народ
102
1
 
1
 
! Отговори
Унуфри преди 10 месеца
Така и трябва, все пак трябва студентите да се учат на някого. Адмирирам.
101
1
 
1
 
! Отговори
Охоохо преди 10 месеца
Който има, дава поне 150 кинта дневно, щото ще те изпишат полуумрел, че не искат да дават пари за моргата... и трябва сам да си ги погребваш
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нищо, нищо важното е Тагарев да прати медици в Украйна! То е одобрено от Посолството!!! Здравеопазване за ***??? Че за какво им е? На никой не им пука!!!
99
3
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 10 месеца
Шеф ли си какъв си,такива болници отдавна ги има в нормалните страни и не само и аптеки има защо хора с ниски доходи и без такива,и се финансират от дарения също
98
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В последните 6 години 14 пъти съм лежал в 4 различни болници и в няколко различни отделения и нито веднъж не ми се случи персонала да има лошо отношение към мен. Не знам къде ги намирате тези с лошото отношение.
97
2
 
14
 
! Отговори
Здравно осигурен? преди 10 месеца
Сега болните са равнопоставени в даването на кожа.В която и болница да се лекувате,малко или повече ще Ви дерат кожата.Веднаж вземат пари от пациента и втори път от здравна каса.Малко са лечебните заведения,където отношението към пациента е добро.Работи се на обороти за по -голям оборот.В хирургичните отделения често възникват вътреболнични инфекции,което забавя възстановяването на пациента.Веднаж изписан, пациента вече е нежелан и гледат на него с досада.Голям ресурс изтича в здравеопазв
96
5
 
10
 
! Отговори
до114 преди 10 месеца
Аз пък не съм ползвал болници 30 г -затова такива като тебе със претенции ,че ми били плащали моето трябва да ми работят безплатно във градината ! Явно си много голяма работа и не си разбрал че ина солидарност във системата и хора който се раждат болни а богатите навсякъде плащат повече и не трябва да мрънкат ,защото нямат две усти и два гъ,,,,,!Саже държавата ррябва да вдигне данък печалба на 50% за най печелившите иначе всеки който работи непечеливша работа трябва да напусне страната !
95
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 107 : Aз съм пушач. Освен че се осигурявам на максимум плащам и маса пари за акцизи и ДДС за цигарите. Като голями данъкоплатци заслужаваме някой отворко като теб да ни слугува и чисти пепелниците. А колкото за здравеопазване - имам си здравна застраховка и ходя само в частни клиники. Един път отидох при личния за една служебна бележка - и чаках два часа да минат всички, за които АЗ плащам, че да ми дойде реда. Не, мерси!
94
4
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 10 месеца
до адвокат Тенев: да ама преди 1990год. нямаше банани,джипове и чалгарки...
93
10
 
7
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 10 месеца
Зимно време се лекувам с свинско с зеле,много чесън,люти чушлета и греяна ракия - лятно време се лекувам евентуално,като лягам гол на някой мравуняк - лекуват всичко ейии....
92
7
 
13
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
През последните години системата е сривана, а не подобрявана. На омразната "комунистическа" нищо й нямаше, но поискахте демократична и стана, каквото стана. Не само в България, де. А частната болница е частен бизнес като да речем превозвачески, затова държавата не трябва нито да му се меси, нито да го финансира.
91
12
 
21
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 10 месеца
Как лъгаха и излъгаха народа в началото на 1990год. Една спокойна България в която имаше всичко и то евтино преди 1990год. я ограбиха и разгромиха на всички нива...
90
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Другарки и другари, здравеопазването е скъпа дисциплина. Не е за всяко гюведжарско общество.
89
7
 
3
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Е кво лошо? Като на запад. Като не плащаш гледай си работата. Аман аз да плащам само на некви да си въртят купона в тоя живот.
88
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не виждам защо аз трябва да плащам на всеки пушач или пияндурник, на всеки закотвил се от 20 години на дивана си и затова със сърдечни проблеми, неосигурен тъмнокафев и пр. ***. Здравеопазването не е право, камо ли доброто здравеопазване. Като почнат пушачите да плащат петорна осигурителна вноска, като почнат да спортуват невероятните бг мъже опънали шкембета и увесили цомби още на 30 г. и т.н., като спрат да раждат по милион деца братята и СПРЕ ДА СЕ КРАДЕ, ще почне да ме интересува.
87
1
 
39
 
! Отговори
Ж преди 10 месеца
Здравеопазването трябва да е социално благо и отговорност на държавата. За тези които са само по здравна каса да могат да ходят само в държавни болници и съответно частни да не могат да получават пари от държавата по пътеки. За отрицателно време държавните ще се превърнат в супер болници. А сега парите от скъпите и печеливши пътеки отиват в частните, а останалите в държавните и там идвам оцеляват. Спрете мафията с частните болници