Божков: За двата блока в АЕЦ "Белене" има разговори с Франция

Депутати предлагат оборудването да бъде продадено на Украйна
Обновена: 6 юли 2023 11:02 | 6 юли 2023 11:02, Йоана Цонева
31

Депутати от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна.

"Това е все още предложение за решение, което мина през Комисията по енергетика изненадващо бързо, това говори, че вероятно ще бъде внесено бързо и в парламентарната зала за разглеждане. Като предложение е изненадващо и прибързано, защото ако се върнем в историята 12 месеца назад, ще видим, че тази тема е повдигана преди среща на украинския министър на енергетиката с българския служебен министър Росен Христов от страна на украинците. Беше взета от служебното правителство за информация", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи през януари 2023 е била приета енергийна стратегия с изненадващ консенсус в цялото общество и почти същият състав на парламентарната комисия на енергетиката. "Тя беше стратегическо развитие на електроенергетиката в България. Там ставаше въпрос 4000 мегавата ядрена мощност в България до 2040 година. Като два блока се предвижда да се изградят в АЕЦ "Козлодуй" и два блока в АЕЦ "Белене", обясни Божков.

Той допълни, че за двата блока в АЕЦ "Белене" са започнали разговори с Франция, като се разглеждат два сценария. "Единият с възможност проучване на възможността на използване на това оборудване. Тук всякакви заключения и изводи, които правят различни депутати, са крайно необосновани дали е възможно, или не, да се използва, защото предстоеше и предстои да се сключи договор, с който би трябвало да се види дали може да се използва. Водеха се преговори за това да се види дали може да се използва след задълбочено изследване, което трябва да продължи поне 8 месеца", заяви бившият  зам.-министър на енергетиката.

Според Божков първо трябва да се изследва докрай необходимостта и възможността от използването на доставеното оборудване.

"Може да се направи след завършване на преговорите и сключване на договорите с французите. Те се наеха с тази нелека задача. В случай, че тези проучвания покажат, че цената, по която ще се изгради централата с хибридно оборудване тази цена е висока, е добре да се отиде на друга технология, но за това трябва време", коментира той.

Запитан какви ще бъдат ползите на България, ако продаде оборудването за АЕЦ "Белене", Божков отговори, че ако бъде продадено на добра цена и бъде зачеркнат проекта "Белене", ще можем да изградим необходима централа в обозримото бъдеще. "Не трябва да забравяме, че документално обектът "Белене" е по-напред от разширението на 7 и 8 блок АЕЦ "Козлодуй", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
А сегааааа...кой ще гушне комисионите ааа..много закъсняхте драги!!
28
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ Добрев преди 9 месеца
Останали сме само продажници в това упрравление, а ние сме си по принцип само на работа в Българският парламент, иначе сме си уредили живота в чужбина и не ни пука какво ще остане от БЪЛГАРИЯ.
27
0
 
2
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 9 месеца
Борба на интереси и при това чужди. Щяло да караме Лада казаха от ГЕРБ, но било много добре, ако подарим реакторите на АЕЦ Белене на Зеленски! Защото Добрев искал АУДИ и ще го зареждаме не с нормално ядрено гориво, а с 3 пъти по скъпо, а и няма къде да складираме или да върнем преработеното УРАНОО ГОРИВО. МНОГО ТЕНДЕНЦИОЗНО СЕ ГОВОРИ. А Народният Съд си чака своят час.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До Анонимен 21 Реактори са платени вече. Но не са по 10 бона а ще стане 10 бона и повече ако ги продадат и купат нови от САЩ и Франция. Както е много скъп тока от американски марици.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПРОДАЖНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
24
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 9 месеца
По БНТ1 сутринта имаше анкета - одобрявате ли посещението на Зеленски в България. Процента на неодобрение беше 78. Сегашните управляващи са вредни за България - крадлива шайка , която си разпределя останалото за присвояване от Костов.
23
1
 
8
 
! Отговори
НЯМА ДА СТАНЕ преди 9 месеца
34 години ни разграбват, сега "ударно" - ПОДАРЯВАТ въоръжението на армията ни на чужда (и го наричат "обновяване" без нищо ново да влиза или ако влезе - в бъдеще, евентуално, несъизмеримо и най-важното СИ ГО ПЛАЩАМЕ, както сме платили подареното - т.е. ПЛАЩАМЕ въоръжението на чужда държава и отслабваме своя), същото с ядрени реактори, същото искат и с Булгартрансгаз, Борика и Лева. Да нямаме армия, енергия, инфраструктура, пари и да зависим за ВСИЧКО това (и още) от ДРУГИ ДЪРЖАВИ! Тоя път НЕ!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като продадьт всичко ще стигнат и до нас
21
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 9 месеца
До Анонимен 21 - ти каза "Всеки българин да плати по 10 хиляди лева и да си довършим АЕЦ Белене" - осъзнаваш ли, че току що каза, че ДОВЪРШВАНЕТО на АЕЦ-а струва 60 МИЛИАРДА? Кого поднасяш ;) Кой вярва, че подаръкът на ядрени реактори е "добра сделка" или "няма друг начин". ПЪТВО-с всичките разходи по реакторите (доставка, консервация, поддръжка, ГЛОБИ) струват В ПЪТИ ПОВЕЧЕ от предложеното, ВТОРО-те имат площадка БЕЗ реактори и са във война, а ние имаме площадка С РАКТОРИ, пари и мир! РАЗКРИТ!
20
2
 
7
 
! Отговори
Марионетките, преди 9 месеца
са се активирали да ни разпродават...
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки българин да плати по 10 хиляди лева и да си довършим АЕЦ Белене. Само така може да стане. Другото са празни приказки.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Управляват ни продажници, купени или държани с нещо друго от ПОСОЛСТВОТО. Турция договаря трети АЕЦ с Русия. Белене е започнат още преди турците да си помислят за АЕЦ. Сега като затворим и ТЕЦовете или няма да имаме ток, или ще го купуваме от чужбина на висока цена.
17
0
 
3
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 9 месеца
Ние сме дали 1.5 милиарда (или колко там беше) САМО ЗА РЕАКТОРИТЕ, но сме правили ОГРОМНИ разходи за консервиране, подръжка, доставка, ГЛОБИ на Росатом (благодаря, симеон дянков, нарискащ се да "пласкаш" и БНБ), да не говорим за площадката в Белене! ТЕЗИ ПАРИ КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАТИ??? Остави площадката, но всичко останало ЗАЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА! Айде да отида в завода за коли, да взема една на ниво шаси с двигател и да им кажа "давам ви парите за желязото"! А останалото?
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АЕЦ Белене трябваше вече да работи. Всички управници спирали проекта са престъпници, продали Българските Национални интереси.
15
0
 
7
 
! Отговори
Вьзмутен преди 9 месеца
Ако бях спрял метрото условна поне нямаше да ми се размине
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За по облите хора е трябва по дебело въже и як клон! След изсичането на горите е трудно да се намерят яки клони за дебели въжета! Знаете за какво става въпрос!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами като документално е напреднал проектът, какво чакате? - довършвайте го. А не сега да продадем ( а може и да го подарим) оборудването на Украйна, а после всичко наново.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ясно е че ядрените реактори накрая ще отидат в Перник. Каква Украйна каква Франция. Още като ги купувахме беше ясно че си купуваме желязо за вторични суровини.
11
2
 
8
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
за 17 г ТЖ построи 6 блока, за 15 г членство в ЕС закрихме 2 и продаваме 2 ВЪВ ВЕКА НА ЕНЕРГИЯТА!... ТОВА ДРАГИ БЪЛГАРИ СИ ГО ИЗБРАХТЕ САМИ ВЕЧЕ, за каквото сте гласували това получавате, БЕДНОСТ И ФИЗИЧЕСКО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ВАС И ДЕЦАТА ВИ от тази територия.
10
0
 
6
 
! Отговори
Хахахаха преди 9 месеца
Щели да продадат на цената, на която сме купили преди 10-15г. Алоооо цената на една кола втора употреба се вдигна с 50% за 2г. Такова специфично оборудване все на сушата цена ли ще стои? Ако ние купувахме нямаше ли да ни го продадат с макс печалба? Защо пак ние ще продаваме без печалба, да не дава Господ и на загуба, пък може и да подарим, ако нашите прод.аж.ници решат. за толкова години все бяха идвали управници ама като тея и то за втори път никога.топ капацитети и защитници на чужди държави