Божков: За двата блока в АЕЦ "Белене" има разговори с Франция

Депутати предлагат оборудването да бъде продадено на Украйна
Обновена: 6 юли 2023 11:02 | 6 юли 2023 11:02, Йоана Цонева
31

Депутати от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна.

"Това е все още предложение за решение, което мина през Комисията по енергетика изненадващо бързо, това говори, че вероятно ще бъде внесено бързо и в парламентарната зала за разглеждане. Като предложение е изненадващо и прибързано, защото ако се върнем в историята 12 месеца назад, ще видим, че тази тема е повдигана преди среща на украинския министър на енергетиката с българския служебен министър Росен Христов от страна на украинците. Беше взета от служебното правителство за информация", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи през януари 2023 е била приета енергийна стратегия с изненадващ консенсус в цялото общество и почти същият състав на парламентарната комисия на енергетиката. "Тя беше стратегическо развитие на електроенергетиката в България. Там ставаше въпрос 4000 мегавата ядрена мощност в България до 2040 година. Като два блока се предвижда да се изградят в АЕЦ "Козлодуй" и два блока в АЕЦ "Белене", обясни Божков.

Той допълни, че за двата блока в АЕЦ "Белене" са започнали разговори с Франция, като се разглеждат два сценария. "Единият с възможност проучване на възможността на използване на това оборудване. Тук всякакви заключения и изводи, които правят различни депутати, са крайно необосновани дали е възможно, или не, да се използва, защото предстоеше и предстои да се сключи договор, с който би трябвало да се види дали може да се използва. Водеха се преговори за това да се види дали може да се използва след задълбочено изследване, което трябва да продължи поне 8 месеца", заяви бившият  зам.-министър на енергетиката.

Според Божков първо трябва да се изследва докрай необходимостта и възможността от използването на доставеното оборудване.

"Може да се направи след завършване на преговорите и сключване на договорите с французите. Те се наеха с тази нелека задача. В случай, че тези проучвания покажат, че цената, по която ще се изгради централата с хибридно оборудване тази цена е висока, е добре да се отиде на друга технология, но за това трябва време", коментира той.

Запитан какви ще бъдат ползите на България, ако продаде оборудването за АЕЦ "Белене", Божков отговори, че ако бъде продадено на добра цена и бъде зачеркнат проекта "Белене", ще можем да изградим необходима централа в обозримото бъдеще. "Не трябва да забравяме, че документално обектът "Белене" е по-напред от разширението на 7 и 8 блок АЕЦ "Козлодуй", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те и България я продават, половината на ФАЩ останалите на Руzzиа.
8
1
 
9
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
смятам че 12 г лицето БМБ да не построи, но плати белене и накрая продаде, заслужава народен съд. Т Ж построи 6 реактора за 17 г.... на онези технилогии и комуникции.... и работят още ....
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Христо Христов Франция строи малка във Финландия вече 30 г. и не може да я завърши. Цената на по-малка е от Белене вече над 100 милярда $.
6
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Аз ако живеех на 120 км от централата, веднага бих се изнесъл след посдписването на договора. Французите нямат специалисти за своите си централи, камо ли за тези строени от Съветския съюз. Да припомня аварията, която причиниха в унгарската АЕЦ в Пак при рутинно почистване.
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна и Турция ще строят АЕЦ с Русия като Укр даже е война с Русия. Турция също строи АЕЦ с Русия нищо че е нато. Само бг политици прават предателство поредно и ще купуваме скъпи реактори от Франция и СЩ..
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подарете ги тези реактори на Белене като е платена и ГЛОБА към 10 милярда към Русия заради Росатом и горивото за Козлодуй. После да не ревете, защо се налага РЕЖИМ НА ТОКА като искат да затвроят Козлодуй!!!! Боко спря Белене с рефередум и после БОКО ЩО РЕВ , защо БЕЛЕНЕ НЕ БИЛ ПОСТРОЕН за да не станем ЗАВИСИМИ!!!
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От Вашингтон са наредили да се ускори процедурата по унищожаване на България. Изискват от нас по бързи действия за ликвидация. Всичко ценно каквото има останало на територията трябва да се разпродаде в кратки срокове за да може до няколко години да закрием държавата официално и тука да стане една голяма военна база част от така наречения "източен фланг". Тук ще бъдат разположени смесените войски за нападение срещу Русия както и част от тактическите ядрени оръжия.
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още един рублажия с накривена устичка. Свърши вашата, другари.
1
5
 
10
 
! Отговори
Продаваме България преди 10 месеца
а за територията?