Овчаров за "Белене": Унищожаваме атомната си енергетика

Превърнахме се в най-големите врагове на Русия, смята той
Обновена: 6 юли 2023 22:24 | 6 юли 2023 22:04, Анисия Иванова
132
Овчаров за "Белене": Унищожаваме атомната си енергетика
Снимка: Bulgaria ON AIR

Продаваме реакторите за "Белене" на Украйна, добро ли е решението на депутатите?

"Не знам как да гледам на това решение - дали със смях, дали с тъга, защото и двете неща са изключително подходящи за този случай. Ние гледаме поредния сериал от тази поредица - евроатлантически слугинаж с грубо предаване на националните интереси на страната. При това този път в изключително некомпетентно и лаишко изпълнение. Лаишко от страна на познанието в енергетиката. Опитаха се да го представят все едно в Украйна има една готова централа, на която ѝ е необходимо само да ѝ боднем един реактор и тя веднага ще тръгне", каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той попита тези хора какво общо имат с ядрената енергетика.

"Попитайте дали някой от тях знае четирите множителя, които определят критичността на реактора. За да се изгради атомна електроцентрала, никой не започва просто да строи в празно поле. Първо се дава разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за иск на площадка, след това се дава разрешение за начало на проектиране, после се утвърждава техническият проект. В него трябва да бъде определен не само основното оборудване като реактор, парогенератори, турбини и т.н., трябва да бъдат споменати и всички спомагателни оборудвания", допълни Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му едва тогава започва да се строи.

"Модификацията в АЕЦ "Белене" е от ново поколение, с нови системи за безопасност, с нови пасивни системи за безопасност. И какво всъщност се постига с това решение? Първо - унищожаваме възможността на България да развива атомната си енергетика, второ - отваряме вратите си широко за изграждането на AP1000 в Козлодуй. И третото - в Козлодуй няма оборудване за 600 млн. евро, там има платено оборудване за 600 млн., но доставеното оборудване е за 216 млн.", поясни бившият енергиен министър.

Овчаров припомни, че АЕЦ "Белене" е била най-евтината електроцентрала в целия свят.

"България не може да построи руски реактор, но Украйна ще построи, как точно ще се случи? Откъде ще дойде това оборудване, което липсва? Санкции срещу руската атомна енергетика няма. ГЕРБ 2009, 2010, 2011 година говореха как непременно трябва да завършим тззи централа. 2012 спряха, 2018 година започнаха отново, сега пак спират", възмути се той.

И подчерта, че за миналата година АЕЦ "Козлодуй", има печалба над 5 млн.: "Американците никога не играят игри, в които губят пари."

Той е на мнение, че България вече е в лагера на най-големите противници на Русия: "Директно се превърнахме в най-големите врагове на Русия. Все повече политиката на България се определя не в Министерството на външните работи, а в Министерството на отбраната. Защо искаме Украйна да влезе в НАТО? Те разумните хора не го искат, но нашите папагали са си заровили главите в пясъка и го искат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 9 месеца
Проруската 5 колона ще драпа до последно да държи БГ в руска зависимост. И е добре най-после да слезе на земята и да осъзнаем, че нямаме ресурси да поддържаме атомна енергетика. Никога не сме имали, даже по времето на соца. Всичко беше чуждо от СССР, Чехия, ГДР и западни страни. Комисионни те и далаверите на държавните чиновници оправдаваха съществуването на АЕЦ. Била евтина енергията. Евтина, друг път. Нито е евтина нито е екологична. Някой замисля ли се как ще се отървем от това нещо един ден.
106
1
 
2
 
! Отговори
Късата памет преди 9 месеца
Беляне няма шанс да се построи. Още в началото проекта беше корупционен. Първия сигнал, че нещо не е наред е оттеглянето от проекта на немския концерн RWE. След това всичко е наливане на милиарди в бездънна яма. Р. Овч. е сред главните виновници за това развитие на проекта. Ако наистина Украйна иска да купи оборудването, това е последен шанс за България да си върне част от прахосаните пари.
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"България беше зависима от газ, петрол, ядрено гориво (ток) и части за оръжейни системи от големия брат." - Сега зависими от другия голем брат.
104
2
 
5
 
! Отговори
Заради АЕЦ Белене преди 9 месеца
Мястото на Румен Овч. и Бойко Борисов /дс-агент Буда/ е зад решетките и те ще отидат там след края на войната в Украйна.
103
4
 
5
 
! Отговори
Нищо не губим преди 9 месеца
Тази централа в Белене не съществува, така че нищо не губим. Десетилетия само имагинерни приказки и крадене за проект, който винаги е бил обречене на НЕреализация.
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"И подчерта, че за миналата година АЕЦ "Козлодуй", има печалба над 5 млн.", Вярно е това, но тая година нещата ще са много ама много различни. Миналата година всичко беше на печалба, а в момента тецовете са на голяма загуба, фотоволтаиците са на загуба, почти всичко е на загуба, Козлодуй ще е с много малка печалба тая година.
101
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
Тези които казват че ток не ни е необходим... в един момент в България ще трябва да има поне 2,5 милиона автомобили или пълни хибриди или чисто електрически. С каква енергия ще ги зареждаме? Коя ще е тази ел централа да зарежда електро транспорта?
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако направиме нова АЕЦ, тока няма да евтин. От Козлодуй е евтин, защото централата се е избила преди 5 десетилетия. Ако се направи нова, тепърва ще трябва да се избива.
99
4
 
3
 
! Отговори
До Лоялен преди 9 месеца
На знам колко сме американска колония, ама преди войната в Украйна, България беше зависима от газ, петрол, ядрено гориво (ток) и части за оръжейни системи от големия брат. Първите 3 се използват във абсолютно всички отрасли на икономиката и с обект на националната сигурност, за оръжията е ясно, добре че НАТО ни пази.
98
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
ФАКТИ: Уестингхауз с АР1000 фалира в Китай(5 реактора строеше) и беше принудена да предае технологията защото пари немаше. Китайците не само че достроиха тези 5 реактора но и създадоха САР1000 проект (China AP1000) като въведоха Френски и Руски технологии и сега вече 3 поколение САР1000 се строи в Китай. След Китайците втория по големина строител на атомни реактори е РосАтом...
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак се изказа тоя приказно богат пенсионер. Преди 5 дена имаше новина, че България е потребявал най-малко ток от 50 години насам, като включим че скоро освен Македония друг наш съсед няма да купува ток от нас, освен Гърция зимата, та не знам как ще се избие централа за 20 милиарда. Населението намалява, индустрия няма.
96
3
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 9 месеца
Не,овчаров!НЕ!С недовършването на аец Белене с освобождаваме от руската енергийна зависимост,или още една глътка свобода.
95
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
руски реактори - ще се монтират от руски учени, ще работят с руско гориво. Минаха ви. Изиграха ви. А нали се води война? Те купуват руска техника.Изнасят селскостопанска продукция. Тук нещо не се връзва. А вие, неграмотните, търчите за пари и накрая ще се спънете и падането ще бъде много болезнено.
94
7
 
3
 
! Отговори
проклятие преди 9 месеца
Дано феновете на руската техника друго освен Москвичи и Лади да не могат да карат!Докато не се откажат от русофилските си идеи!
93
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не го харесвам, но каквото е казал, е факт.
92
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е най- срамната история на България! Ердоган ще строи втора атомна с руснаците, ние си продаваме ядреното оборудването на Зеленски, това което ще ни даде енергийна независимост и ще сме по-богати. Заради този дявол ядрен апокалипсис ще унищожи целия свят.
91
4
 
12
 
! Отговори
българина преди 9 месеца
ТЖ построи 6 реактора за 17 г, без интернет и лаптоп, БМБ за 12 затвори 2 и продаде 2 с еврофондове! сами си го избрахте
90
8
 
20
 
! Отговори
Чапаев и Петка преди 9 месеца
Бихме искали да узнаем другарят Овчаров колко парици задели настрана - в Гранд Кайман или някъде другаде, покрай Белене. Американците ни го казаха и вкараха Овчаров в "Магнитски". Толкова пари са окрадени от бедния народец покрай Белене. Няма кой да разрови тази *** и да извади истината на светло. Жалко.
89
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами овчаров къде бяхте вчера вие ,бсп възраждане и всички други инакомислещи да поведете един Протест ? или внезапното театро на друсания артист ви изненада ?
88
8
 
10
 
! Отговори
Лоялен преди 9 месеца
Анонимния под мен незнам от кой клон пада но сме американска колония от 30 год