Овчаров за "Белене": Унищожаваме атомната си енергетика

Превърнахме се в най-големите врагове на Русия, смята той
Обновена: 6 юли 2023 22:24 | 6 юли 2023 22:04, Анисия Иванова
132
Овчаров за "Белене": Унищожаваме атомната си енергетика
Снимка: Bulgaria ON AIR

Продаваме реакторите за "Белене" на Украйна, добро ли е решението на депутатите?

"Не знам как да гледам на това решение - дали със смях, дали с тъга, защото и двете неща са изключително подходящи за този случай. Ние гледаме поредния сериал от тази поредица - евроатлантически слугинаж с грубо предаване на националните интереси на страната. При това този път в изключително некомпетентно и лаишко изпълнение. Лаишко от страна на познанието в енергетиката. Опитаха се да го представят все едно в Украйна има една готова централа, на която ѝ е необходимо само да ѝ боднем един реактор и тя веднага ще тръгне", каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той попита тези хора какво общо имат с ядрената енергетика.

"Попитайте дали някой от тях знае четирите множителя, които определят критичността на реактора. За да се изгради атомна електроцентрала, никой не започва просто да строи в празно поле. Първо се дава разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за иск на площадка, след това се дава разрешение за начало на проектиране, после се утвърждава техническият проект. В него трябва да бъде определен не само основното оборудване като реактор, парогенератори, турбини и т.н., трябва да бъдат споменати и всички спомагателни оборудвания", допълни Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му едва тогава започва да се строи.

"Модификацията в АЕЦ "Белене" е от ново поколение, с нови системи за безопасност, с нови пасивни системи за безопасност. И какво всъщност се постига с това решение? Първо - унищожаваме възможността на България да развива атомната си енергетика, второ - отваряме вратите си широко за изграждането на AP1000 в Козлодуй. И третото - в Козлодуй няма оборудване за 600 млн. евро, там има платено оборудване за 600 млн., но доставеното оборудване е за 216 млн.", поясни бившият енергиен министър.

Овчаров припомни, че АЕЦ "Белене" е била най-евтината електроцентрала в целия свят.

"България не може да построи руски реактор, но Украйна ще построи, как точно ще се случи? Откъде ще дойде това оборудване, което липсва? Санкции срещу руската атомна енергетика няма. ГЕРБ 2009, 2010, 2011 година говореха как непременно трябва да завършим тззи централа. 2012 спряха, 2018 година започнаха отново, сега пак спират", възмути се той.

И подчерта, че за миналата година АЕЦ "Козлодуй", има печалба над 5 млн.: "Американците никога не играят игри, в които губят пари."

Той е на мнение, че България вече е в лагера на най-големите противници на Русия: "Директно се превърнахме в най-големите врагове на Русия. Все повече политиката на България се определя не в Министерството на външните работи, а в Министерството на отбраната. Защо искаме Украйна да влезе в НАТО? Те разумните хора не го искат, но нашите папагали са си заровили главите в пясъка и го искат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Еххх Ако ни управляваха американци щяхме много повече да приличаме на Чехия и Полша, но ни управляват московски слуги като Р.Овч и България много повече прилича на Армения отколкото на държава управлявана от САЩ като Германия, Япония и Южна Корея. Проблемът на България е Русия и нейните слуги у нас, а не Америка. Хабите си времето и енергията за грешната кауза Русия която е обречена.
86
1
 
13
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Енергетиката е най корумпираната част от Икономиката ни със Земеделието,ама защо не неправитне вищо с пЪрванов...със сТни-шеф?взехте руските комисионни и саботирате Държавата ни работещи за...путин!!!Чайра не е...авария...саботаж е!!!децата ни ще презират децата ви...въпреки парите ви!!!...а ограбени от нас Българите
85
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпроса ми към ревльовците е защо до сега я няма централата след като толкова много я искахте ? Защото са ГЕРБ СДС ДПС и ПП ДБ на влас.
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Така... Зеленски може да фърли и по бг
83
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако България беше нормална, правова държава, този бандит щеше отдавна да е в затвора. БСП не са влас вече 10 г. а Овчаров 20 г. никой не пречи да се направи най-после тая правова държава и се построи АЕЦ. Но явно не е това проблема а часни интереси да се спъва България и краде.
82
5
 
4
 
! Отговори
Така... преди 10 месеца
Зеленски ги иска за да прави атомни бомби.
81
9
 
15
 
! Отговори
предатели преди 10 месеца
продажбата на ядрени реактори на украинците е национално предателство...............и заплаха за националната сигурност на България...............................скоро ще плащаме скъп ток на Турция и Румъния.................вместо да си произвеждаме евтина електроенергия от АЕЦ.
80
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Реакторите не прашасват,защото стоят под открито небе на дъжд,сняг и вятър...
79
11
 
14
 
! Отговори
БСП преди 10 месеца
и "Възраждане" останаха единствените български партии в парламента.
78
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 89 преди 10 месеца
България има много добри специалисти по ядрена енергетика.....................инженери, физици и химици!!!
77
8
 
11
 
! Отговори
РО преди 10 месеца
Румен Овчаров е инженер-физик по атомни електроцентрали, той не е само икономист и политик..............а пишещите против него тук нямате грам идея как работи една АЕЦ...............той е прав 100 %...........................без ядрена енергетика ще купуваме скъп ток от Турция и Румъния........................в момента се извършва национално предателство от ГЕРБ, ПП, ДПС,СДС,ДБ!!!!
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпроса ми към ревльовците е защо до сега я няма централата след като толкова много я искахте ?Това само означава, че не ни трябват повече реакторите нито е разумно да седят на склад и да прашасват. Другото е че нямаме необходимите специалисти и сме зависими от враговете в РФ да в построят. Украйна ни направи услуга с това
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя как може да работи цял живот против народа си,в полза на Русия.Е, и в собствена полза. Презряна мерзка твар...
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Румен Магнитски говори да си оправдае парите от Рашките
73
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Това е целта!
72
2
 
11
 
! Отговори
Това ли каза преди 10 месеца
Лъжливото овчарче !
71
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подкупват нашите политици като им дават големи пари за тях лично, но са дребни суми на фона на това което България губи. Така продажниците във властта ощетяват България.
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе не знам, но с тези "рекордно ниски" цени на газа цената му е пак два пъти по-висока от преди "реформите" на ЕС в сектора. Така ще стане и с тока. И ще ни обяснят, че това е справедливо защото вече не сме "зависими от Русия". А някой ще си мажат филиите през това време. То се е видяло накъде вървят нещата. В САЩ тока е по-евтин отколкото у нас. Но пък американците не са шарани като нашето "европейско семейство".
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Блокове 1 и 2 можеха да работят най-много още 3 години, а 3 и 4 най-много още 7. Като са могли ето печалба 10 милярда и купуваме нова АЕЦ.
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 67 Ако спреш южен поток не е престъпление че е от САЩ спрян, но ако спреш през Украйна е престъпление че е САЩ не дава и печели.