Овчаров за "Белене": Унищожаваме атомната си енергетика

Превърнахме се в най-големите врагове на Русия, смята той
Обновена: 6 юли 2023 22:24 | 6 юли 2023 22:04, Анисия Иванова
132
Овчаров за "Белене": Унищожаваме атомната си енергетика
Снимка: Bulgaria ON AIR

Продаваме реакторите за "Белене" на Украйна, добро ли е решението на депутатите?

"Не знам как да гледам на това решение - дали със смях, дали с тъга, защото и двете неща са изключително подходящи за този случай. Ние гледаме поредния сериал от тази поредица - евроатлантически слугинаж с грубо предаване на националните интереси на страната. При това този път в изключително некомпетентно и лаишко изпълнение. Лаишко от страна на познанието в енергетиката. Опитаха се да го представят все едно в Украйна има една готова централа, на която ѝ е необходимо само да ѝ боднем един реактор и тя веднага ще тръгне", каза бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той попита тези хора какво общо имат с ядрената енергетика.

"Попитайте дали някой от тях знае четирите множителя, които определят критичността на реактора. За да се изгради атомна електроцентрала, никой не започва просто да строи в празно поле. Първо се дава разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за иск на площадка, след това се дава разрешение за начало на проектиране, после се утвърждава техническият проект. В него трябва да бъде определен не само основното оборудване като реактор, парогенератори, турбини и т.н., трябва да бъдат споменати и всички спомагателни оборудвания", допълни Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му едва тогава започва да се строи.

"Модификацията в АЕЦ "Белене" е от ново поколение, с нови системи за безопасност, с нови пасивни системи за безопасност. И какво всъщност се постига с това решение? Първо - унищожаваме възможността на България да развива атомната си енергетика, второ - отваряме вратите си широко за изграждането на AP1000 в Козлодуй. И третото - в Козлодуй няма оборудване за 600 млн. евро, там има платено оборудване за 600 млн., но доставеното оборудване е за 216 млн.", поясни бившият енергиен министър.

Овчаров припомни, че АЕЦ "Белене" е била най-евтината електроцентрала в целия свят.

"България не може да построи руски реактор, но Украйна ще построи, как точно ще се случи? Откъде ще дойде това оборудване, което липсва? Санкции срещу руската атомна енергетика няма. ГЕРБ 2009, 2010, 2011 година говореха как непременно трябва да завършим тззи централа. 2012 спряха, 2018 година започнаха отново, сега пак спират", възмути се той.

И подчерта, че за миналата година АЕЦ "Козлодуй", има печалба над 5 млн.: "Американците никога не играят игри, в които губят пари."

Той е на мнение, че България вече е в лагера на най-големите противници на Русия: "Директно се превърнахме в най-големите врагове на Русия. Все повече политиката на България се определя не в Министерството на външните работи, а в Министерството на отбраната. Защо искаме Украйна да влезе в НАТО? Те разумните хора не го искат, но нашите папагали са си заровили главите в пясъка и го искат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 56 Цялата администрация си купува монитори комп и какво ли на пазарни цени и по няколко пъти но само АЕЦ спира.
66
2
 
1
 
! Отговори
къде е Р. 5ков преди 10 месеца
Що не кряка за аеца или па се е запил? Ами параванката? Нищо не остана от тройния му шлем! :)))
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 67 Не са го спрели а го купуваме двойно по-скъпо през Азербайжан заедно с лихви за южен поток който беше спрян от САЩ. Но пък танкерния газ от САЩ нещо се бави.
64
5
 
4
 
! Отговори
крундел преди 10 месеца
къде що има консуматор на биоотходи и на издръжка на русийката потомствен предател изпълзя, що народ се е хранил покрай данък русийка не е истина...
63
8
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 10 месеца
А рашистите направо ни спряха газа. Гарантирано или не, но със сигурност. На 27 април 2022.
62
3
 
7
 
! Отговори
пена преди 10 месеца
Ауу, ами сега Р.Овч. от къде ще краде...
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Р.Овч, дето не е румен овчаров. От къде изпълзя тази мсатия корумпирана?
60
1
 
0
 
! Отговори
56 преди 10 месеца
Списъкът е утвърден от изпълнителен директор Иван Генов и е от 2013 г. Питай него защо бройките са така набъбнали .... , да не би от радиацията като шараните около изпускателните тръби на втори контур :) Мога да потърся ориентировка по списъка, от която да го намериш ако още е в нета. Иначе ми е компа.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 67 Що? Любимата русия какво сигурно ти гарантира?
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е кой ще ни остави сами да решаваме. Ние отдавна харизахме това свое право на европейската комисия. Не им се сърдете на нашите избраници. Те са просто служители и много малко зависи от тях. Подложени са на голям натиск от началството в Брюксел. Вече трябваше да сте свикнали с това положение на нещата.
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 65 Блокове 1 и 2 можеха да работят най-много още 3 години, а 3 и 4 най-много още 7. После самите руснаци нямаше да разрешат. А за Южен Поток трябваше да теглим 10 милиарда кредит, по който сега щяхме да плащаме лихви без да печелим нищо.
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колко тъжно... Оказва се, че комунистите, и то най-омразните комунисти, които винаги са грабили и съсипвали държавата ни, разсъждават по-разумно и адекватно, от новите, на които възлагахме толкова надежди... Това наистина е много тъжно.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След 2045г. ще купуваме ел.енергия от "свободния" пазар на "европейски" цени. Както стана с газа. Е два три пъти по-скъпо ще е и като се събудим сутрин няма да знаем с колко пъти ще се повиши или понижи цената до вечерта, но ще свикнем. И турците ще ни продават по малко по фиксирани цени, както азерите правят това с газа и...готово. Целта е да сме зависими и да сме несигурни за бъдещето. Но това е глобална тенденция.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ровч да каже що продаде оригиналните реактори през 2005та.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само за приемане в ЕС Кунева потписва да се спрат 4 блока на АЕЦ Козлодуй които ако бяха раотили щяха да дадат парите за АЕЦ Белене. После за южен поток Клинтън иска Лойко да спре строежа от южен поток България щеше да получи 10 милярда лева печалба от газа за Италия. Сега държавата задлъжнява и трябва да тегли нови заеми за пенсии и заплати. Ето я истинската причина България трябва да е слаба и задлъжнее.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Унищожаваме .. Що не затворите Козлодуй и няма да се крадне. Спират кражби на кафеварки и др.
51
0
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 10 месеца
Много си се олял бе, бритчет! От първо лице мога да ти заявя, че в АЕЦ -а компютрите (мониторите )са под 1600 - а как от 1600 се продават 157000 - тоя номер не е по силите дори на Худини! И ще ни обясниш ли как при персонал общо 3500 човека има 259000 телефона? Аре по-леко, а?
50
3
 
8
 
! Отговори
100 % преди 10 месеца
да..........................прав е ..........................100 %....................сега ще внасяме електроенергия от Турция и Румъния......................................така е!!!Добър вечер................селяни прости!!!!
49
2
 
4
 
! Отговори
адолф преди 10 месеца
До Анонимен 48 Не го мисли тоя, той толкова е откраднал от държавата че няма стигане срещу него да бягаш.В България Румен да се казваш му е майката, дали Овчаров,Гечев или Радев!Гладен няма да останеш.
48
2
 
7
 
! Отговори
пффф преди 10 месеца
Ябе учения я кажи какво крадене направихте при управлението ви с царчето от тая площадка наречена АЕЦ Белене.Що тогава не направихте нещо а само крадохте и рязахте железа?Сега се сети за АЕЦ Белене когато иаме ембарго над "Росатом".И ти си същия като другия Руменчо Гечев - професори по кражби и фалити.