Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните
Обновена: 9 юли 2023 23:51 | 9 юли 2023 18:47, Нели Христова
78
Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe
Снимка: БГНЕС

Европейската икономика е в криза, сега не е желателно да се правят супер рестриктивни бюджети. 3-те процента дефицит не е самоцел, по време на COVID и след войната в Украйна са вид, че може да се прави адекватна социална политика. Видя се, и че апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дългове. Благодарение на енергийните помощи и други мерки, България отчете най-високият ръст на износа в ЕС, както и най-висок ръст на заплатите в ЕС.

Това каза министърът на финансите Асен Василев пред bTV.

0.8% е дефицитът на касова основа. Въпреки това видяхме, че инфлацията ни е над средноевропейската. Инфлацията у нас идва основно по две линии - на стоките, и на енергията. Цените на храните не падат поради много фактори, свързани с Украйна, заради които и цената на зърното не пада.

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните, ако не стане нещо неприятно с АЕЦ-а в Запорожие, допълни Василев.

В края на месец май бяхме на дефицит от 1.2 млрд. лв., в края на юни излязохме на излишък на 200 млн. Тази събираемост стана по две линии - първата беше очаквана заради корпоративния данък, а втората - НАП започна да работи, и пуска проверки на фирми, които изостават с декларирането на печалбите, и не плащат данък. Тук подходът е по-скоро да се види какво декларира фирмата и какво се вижда в НАП. Става въпрос за предимно големи фирми с над 50 работника, обясни Василев. Себестойността да се направи проверка и да се наложи глоба на малка фирма е по-голяма за НАП от постъпленията за бюджета от проверката на тази малка фирма, обясни министърът.

Чухме апокалиптични картини за енергетиката, пък нищо не е фалирало, направили са си инвестициите, този 1 млрд., който БЕХ ще внесе, е за 2022 г., тоест, това са пари от 2021 г.

И пътища, и влакове, и ЖП-линии ще се строят, всичко това е подсигурено. Проблемът не са парите, проблемът е, че самите министерства не успяха да инвестират тези пари в предходни години. Не успяха реално да си направят поръчките, не успяха да си реализират инвестиционните програми. Сега от тези 8 млрд. има близо 2 млрд. инвестирани. МРРБ например, има бюджет за ремонти от 1.2 млрд. лв., но тук въпросът е дали самото ведомство ще успее да си направи поръчките и ремонтите.

На 1 януари 2024 г. минималната работна заплата ще стане 50% от средната. За догодина е заложено ново увеличение на пенсиите отново със швейцарското правило. Майчинските също се увеличават - втората година става 780 лв., колкото е МРЗ.

ДДС на ресторантьорският бизнес няма да се увеличава, но се предприемат други мерки - всички заплати по банков път, неплащане на сметка в ресторант, ако не се даде касова бележка, и др., допълни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
сглобката на Лена преди 9 месеца
За съжаление, най-апокалиптичната прогноза се сбъдна. Новите шарлатани, подкрепяни мощно от Лодкаря и Гнома, ни измамиха. Циничната сглобка "власт срещу пране" е болезнен факт. Неизмерима подлост в името на парите и властта. Нещата стигнаха до абсурдност. Нулевата толерантност към корупцията е БРАТСКА ПРЕГРЪДКА С БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ. Спомогнаха с всички сили за прегрупирането на мафията. Докато тази сглобка не бъде счупена - никакъв шанс за постигане на човешка и съдебна справедливост.
55
0
 
2
 
! Отговори
открихме топлата вод преди 9 месеца
Няма пари за пенсии и заплати но има пари за Гебревци, Прокопиевци, Пеевци, сменят се здрави мантинели с нови, прехваленото Околовръстно вчера построено в ремонт, Зеленский Анатемосания от свещеник ни отмъкна ядрената енергетика и всичко е цветя и рози...храните поевтиняват всяко лято но после скачат с повече. Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2023/07/09/demerdjiev-zastana-zad-radev-poziciiata-mu-pred-zelenski-beshe-dostoina.575795#comment-newest
54
1
 
2
 
! Отговори
Оставка преди 9 месеца
На Шмекерите, Шайкаджиите и Ментите. Такава дик*та*тура не е имало в цялата история на България. Да си подариш реакторите, да анулираш решение на НС от 2018 след референдум "Да се развива ли ядрената енергетика"? Да нарушаваш Конституцията и Законите за Референдумите. Да цензурираш и преследваш неудобни журналисти, политици,медии, хора с различно от "статуквото мнение". Жестока инфлация след приемането ни ERMII. Унищожаване на лев, граници, здравеопазване, ЛГБТ, Конституция, енергетика, история.
53
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
Храната ще е новото оръжие на путин!еС не случайно налага рестрикции...зелени...войната не замърсява?мерцедесите на обслужващите путин?пройзвеждаищите храна били...злото!!!с вдигането на осигурителният на земеделците на Лукойл тока ли ще платиш???те ако могат ще се осигуряват на...5 бона...ама ги ограбва всеки дошъл на "власт"...няма кой да ви храни съвсем скоро!!!банкноти и коли не се ядат!!!обслужващите путин!!!
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо храната продължава да поскъпва?Нали нямало инфлация?Месото в Русе вече струва 14 лева,а беше 8,ама инфлацията била 10 %,щот тъй говорел теле-визУрЪт...демокрацията продължава.Продължаваме да пърдим от глад.ПП стои зад всеки.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бил борел някакви руснаци и русофили по тоя начин.
50
8
 
3
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 9 месеца
От колко години ви повтарям аз на вас, че това е човека. Вие само ми давате минуси. Не знам как може да не харесвате някой, само защото е гей... както виждате, Асен Василев е наистина сериозен икономист. Няма да го наричам гений за да не се дразните, но за мен той е такъв.
49
4
 
3
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 9 месеца
ВЕЛИК ЧОВЕК! ПОКЛОН!
48
0
 
5
 
! Отговори
w преди 9 месеца
Ококорчо, та твоя бюджет няма и месец. Или си радваш, че издържа цял месец!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Както е тръгнало скоро 1 рубла ще се сменя за 100 евро .
46
0
 
5
 
! Отговори
Гига преди 9 месеца
Забелязвам, че живеещите на улицата се увеличават по средата на лятото. Не искам, какво ще бъде зимата.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви са тия касови апарати,че ако от тях не се издадат касова бележка не се отчита в банковата сметка на клиента,като касовата бележка както й викат се печати от принтер включен с касовия апарат и още с монитор по който се набира продуктите за купуване,които не са с баркод за пропускване за определената цена на бройка,на килограм като за хранителен магазин,ако се плати в кеш е равносилно с набирането на закупената стока с маркирането се отчита какво количество от артилулите липсва за снабдяване
44
7
 
7
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 9 месеца
Руснаци и русофили ! Как е ? Не ви харесва нали ? И още по-лошо ви чака . А иначе всичко казано в статията е вярно ! А пък на нас ни харесва и постепенно и трудно но се измъкваме от руските лапи . Добре е !
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Асене,с 70 лв увеличиха пенсията на майка ми,а ток,вода,тел,храна и лекарства с колко,а миличък финансите?
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уникален боклуколъжец
41
5
 
5
 
! Отговори
Германец преди 9 месеца
"Прогонването на американските крадци, агенти и слуги няма алтернатива" -- тези крадци, агенти и слуги с нас ли са в стаята в момента?
40
3
 
4
 
! Отговори
До фактите преди 9 месеца
Брат спирай дрогата! Иначе няма да изкараш много.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Нексо одобряваме Асен.
38
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Украйна ни изнася евтино зърно заради войната, но цените на зърното били високи заради Украйна. Харвардска логика.
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя 100% ходи с вuбрaтop с дистанционно отзад, дистанционното дава на Киро да си играе.