Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните
Обновена: 9 юли 2023 23:51 | 9 юли 2023 18:47, Нели Христова
78
Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe
Снимка: БГНЕС

Европейската икономика е в криза, сега не е желателно да се правят супер рестриктивни бюджети. 3-те процента дефицит не е самоцел, по време на COVID и след войната в Украйна са вид, че може да се прави адекватна социална политика. Видя се, и че апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дългове. Благодарение на енергийните помощи и други мерки, България отчете най-високият ръст на износа в ЕС, както и най-висок ръст на заплатите в ЕС.

Това каза министърът на финансите Асен Василев пред bTV.

0.8% е дефицитът на касова основа. Въпреки това видяхме, че инфлацията ни е над средноевропейската. Инфлацията у нас идва основно по две линии - на стоките, и на енергията. Цените на храните не падат поради много фактори, свързани с Украйна, заради които и цената на зърното не пада.

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните, ако не стане нещо неприятно с АЕЦ-а в Запорожие, допълни Василев.

В края на месец май бяхме на дефицит от 1.2 млрд. лв., в края на юни излязохме на излишък на 200 млн. Тази събираемост стана по две линии - първата беше очаквана заради корпоративния данък, а втората - НАП започна да работи, и пуска проверки на фирми, които изостават с декларирането на печалбите, и не плащат данък. Тук подходът е по-скоро да се види какво декларира фирмата и какво се вижда в НАП. Става въпрос за предимно големи фирми с над 50 работника, обясни Василев. Себестойността да се направи проверка и да се наложи глоба на малка фирма е по-голяма за НАП от постъпленията за бюджета от проверката на тази малка фирма, обясни министърът.

Чухме апокалиптични картини за енергетиката, пък нищо не е фалирало, направили са си инвестициите, този 1 млрд., който БЕХ ще внесе, е за 2022 г., тоест, това са пари от 2021 г.

И пътища, и влакове, и ЖП-линии ще се строят, всичко това е подсигурено. Проблемът не са парите, проблемът е, че самите министерства не успяха да инвестират тези пари в предходни години. Не успяха реално да си направят поръчките, не успяха да си реализират инвестиционните програми. Сега от тези 8 млрд. има близо 2 млрд. инвестирани. МРРБ например, има бюджет за ремонти от 1.2 млрд. лв., но тук въпросът е дали самото ведомство ще успее да си направи поръчките и ремонтите.

На 1 януари 2024 г. минималната работна заплата ще стане 50% от средната. За догодина е заложено ново увеличение на пенсиите отново със швейцарското правило. Майчинските също се увеличават - втората година става 780 лв., колкото е МРЗ.

ДДС на ресторантьорският бизнес няма да се увеличава, но се предприемат други мерки - всички заплати по банков път, неплащане на сметка в ресторант, ако не се даде касова бележка, и др., допълни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
този гледа като умопоб ъркан ! не му вервайте !
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вдигнахте ДДС -то за тока на 20% отново, а за фирмите продължавате да давате помощи. Реално с 3.5% увеличение от ЕРП-тата плюс 11 ДДС отгоре покачването е с 14-15%. И го направихте в началото на лятото, когато потреблението е по-малко. Дефакто съдирате когата на обикновените хора да ви пращат луксозната издръжка и помощите, които давате на Украйна а субсидирате богатите.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А бе този да не е сляп! Цените на стоки и услуги не отговарят на заплатите на средностатистическия Българин. Стиви Уондър да беше ще види очевадните кражби!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До ъцз Инфлацията я прави той за да крадне и не дига данъка на богатите демек на себе си и такива като него в НС и бизнеса.
32
2
 
15
 
! Отговори
до 32 преди 9 месеца
Спад - няма, дори има още повишаване, но на Асанчу Дохода му се е Покачил с 0 нули накрая и за това му изглежда Евтинджос!
31
2
 
19
 
! Отговори
ъцз преди 9 месеца
абе тиккво заспала... къде е този спад в цените????
30
3
 
18
 
! Отговори
Муахаха преди 9 месеца
а аз като Влеза в ХиперМаркета и Погледна Цените - Виждам от Апокалипсис Нагоре откакто Асанчу беше вече Веднъж Финансов Министър!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тези прогнози бяха на асен василев и цялата шайка около сегашното правителство. значи здраво са лъгали
28
11
 
2
 
! Отговори
MNENIE преди 9 месеца
От цялата Плеяда Партийци , май Асен Василев е Най-Читав , разбира се след Президента Радев .
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До от село Спазвай финансова дисциплина на ЕС и не раждай деца защото фалит.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прогонването на американските крадци, агенти и слуги няма алтернатива. Това е задача номер едно на свободните хора в тази държава.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Откак за пръв път изпълзяхте на сцената досега, само лъжи от вас. Това, което можеше да се купи 2012 година, сега се купува, но е със 125% по-скъпо.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напротив,сбъдват се бедните българи са вече тотал щета.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При спад в цените на храните ще спаднат и данъка и още по-голям дефицит и дългове и фалит.Той само го казва. Единствения вариант да оцелее е ако цените скочат пак и задържат ниски пенси и заплати и ново обедняване.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво от това че имаме най-висок процент ръст на мижавите си доходи, като номинално растежът е най-нисък?
21
1
 
26
 
! Отговори
Битови неволи преди 9 месеца
За какъв спад на цените говори този урунгел, след като тези дни бях на пазарв Kaufland и Lidl и съм се сблъскал със суровата действителност.Всички цени бяха с 30-40 стотинки нагоре, в сравнение с пазаруването ми отпреди 10 дни !
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зиг Зиг Лаурел и Харди! Хилядолетен клоунски Райх! Идва нов Златен Век, всички ще станете милионери, като при Жан Виденов!
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми нормално на 1000 лева заплата увеличение с 200 лева е 20%, на 4000 както е в нормалните увеличение с 400 е само 10% увеличение. Ама реално 10% на 4000 е двойно повече като стойност от нашите 20% ръст.
18
0
 
15
 
! Отговори
Бай Ментор преди 9 месеца
Не се знае още!Събрали сте се една шайка от рискови хора , които са готови на всичко за "лява ръка - десен джоб"!
17
0
 
22
 
! Отговори
Мамин сладък Ачо преди 9 месеца
Сития на гладния не вярва Асенчо. България не е София. Твойта заплата не я взимам аз и другите в провинцията. И не не е нормално всички да дойдем в София за да сме добре.