Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните
Обновена: 9 юли 2023 23:51 | 9 юли 2023 18:47, Нели Христова
78
Василев: Апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дълговe
Снимка: БГНЕС

Европейската икономика е в криза, сега не е желателно да се правят супер рестриктивни бюджети. 3-те процента дефицит не е самоцел, по време на COVID и след войната в Украйна са вид, че може да се прави адекватна социална политика. Видя се, и че апокалиптичните прогнози не се случиха, не се наложи да се взимат големи дългове. Благодарение на енергийните помощи и други мерки, България отчете най-високият ръст на износа в ЕС, както и най-висок ръст на заплатите в ЕС.

Това каза министърът на финансите Асен Василев пред bTV.

0.8% е дефицитът на касова основа. Въпреки това видяхме, че инфлацията ни е над средноевропейската. Инфлацията у нас идва основно по две линии - на стоките, и на енергията. Цените на храните не падат поради много фактори, свързани с Украйна, заради които и цената на зърното не пада.

Това лято ще продължи тенденцията на спад в цените на храните, ако не стане нещо неприятно с АЕЦ-а в Запорожие, допълни Василев.

В края на месец май бяхме на дефицит от 1.2 млрд. лв., в края на юни излязохме на излишък на 200 млн. Тази събираемост стана по две линии - първата беше очаквана заради корпоративния данък, а втората - НАП започна да работи, и пуска проверки на фирми, които изостават с декларирането на печалбите, и не плащат данък. Тук подходът е по-скоро да се види какво декларира фирмата и какво се вижда в НАП. Става въпрос за предимно големи фирми с над 50 работника, обясни Василев. Себестойността да се направи проверка и да се наложи глоба на малка фирма е по-голяма за НАП от постъпленията за бюджета от проверката на тази малка фирма, обясни министърът.

Чухме апокалиптични картини за енергетиката, пък нищо не е фалирало, направили са си инвестициите, този 1 млрд., който БЕХ ще внесе, е за 2022 г., тоест, това са пари от 2021 г.

И пътища, и влакове, и ЖП-линии ще се строят, всичко това е подсигурено. Проблемът не са парите, проблемът е, че самите министерства не успяха да инвестират тези пари в предходни години. Не успяха реално да си направят поръчките, не успяха да си реализират инвестиционните програми. Сега от тези 8 млрд. има близо 2 млрд. инвестирани. МРРБ например, има бюджет за ремонти от 1.2 млрд. лв., но тук въпросът е дали самото ведомство ще успее да си направи поръчките и ремонтите.

На 1 януари 2024 г. минималната работна заплата ще стане 50% от средната. За догодина е заложено ново увеличение на пенсиите отново със швейцарското правило. Майчинските също се увеличават - втората година става 780 лв., колкото е МРЗ.

ДДС на ресторантьорският бизнес няма да се увеличава, но се предприемат други мерки - всички заплати по банков път, неплащане на сметка в ресторант, ако не се даде касова бележка, и др., допълни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
20
 
! Отговори
от село преди 9 месеца
Този Асенчо освен да си брой хилядарките в джоба и похарчи някой лев за розови *** за друго не мисли ,ни дете ни коте ,а да пита тези семейства с деца и пенсионерите с мижави пенсйи как оцеляват и изнемогват .Сит на гладен не вярва .
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кокорю, ЛЮБИМЕЦЪТ НА НАРОДА, който си го преизбраха и пре-***-избраха и пре-пре-пре-пре-пре-преизбраха се гаври с народа!!! Ама народът си го заслужава! Да е жив и здрав кокорю, а народът да си дууха супата!
14
0
 
18
 
! Отговори
Майора преди 9 месеца
Аз не разбирам що за хвалбае това след като при предното ваше управление взехте за ниша време големи заеми изаради отказа от руска газ нсправихте двуцифрена и най висока инфлация в ЕС! А колкото до високия ръст *** пенсии и заплати , когато достигнат стойността на силните страни , тогаваговори!
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При капитализма има много образовани и умни хора, които не умеят да се справят с живота и дори стават бездомни. Не защото не са умни или мързеливи, а защото не умеят да лъжат, крадат и да мамят. При капитализма тези, които лъжат и крадат да добре, а честният човек е унищожен и смачкан
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имаме голем държавен дълг Асене, той ще расте още, понеже населението ни намалява :))
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
бг се топи с 200 000 годишно, ти ми говори че цъфтим
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не се надявай и не говори преди всичко да е приключило с Украйна само доказа че сте васали на САЩ
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
само средно големи
8
0
 
17
 
! Отговори
СЪС ШИРОКИ КРАЧКИ преди 9 месеца
КРАЧИМ КЪМ ПОГИБЕЛТА.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цените падат НЕ заради енергията, цената на производството и прекупвачите, а тъкмо и единствено заради ТЕБЕ - още година преди войната, при първото служебно кривителство на Грипен Решетников ти се привидяха много пари и ти си ги похарчи, че и с 9 милиарда за 9 дена по новогодишному ни ОБРА до голо, и продължаваш да ни обираш!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички "политици" от т.нар. "елит" са много изненадани, когато някой обяснява, че хората изнемогват. Същото важи и за програмисти, мутри и други МЛАДИ (подчертавам млади) успешно справящи се с вълчия капитализъм. Същевременно има много не толкова млади хора в България, много от които са образовани и за които нещата не са чак толкова розови. Както винаги ситият на гладния не вярва.
5
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Опитай се да изкараш 1 месец със средна работна заплата.
4
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много мъдър мъж!
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоест иска да каже по заобиколен начин че се случиха
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кокорчо жена нема ама държава щял да управлява :)))
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За теб разбира се не! Ама 80% от населението е бедно.