Вили Лилков влиза в борбата за кмет на София

Столицата се управлява по системата „наши хора“
Обновена: 16 юли 2023 14:00 | 16 юли 2023 13:54, Александър Попов
54
Вили Лилков влиза в борбата за кмет на София
Снимка: БГНЕС

Проф. Вили Лилков заяви, че приема да бъде кандидат-кмет на София, след като политици и интелектуалци започнаха подписка за издигане на кандидатурата му.

Вчера бившият депутат от СДС Иван Сотиров - един от включилите се в инициативата, коментира пред БТА, че целта е десните хора и демократичната общност да гласуват за нещо истинско, а не да са изправени пред избор "кое е по-малкото зло" и че това е кандидатура, която да им даде възможност да гласуват по съвест. Потърсен за коментар, проф. Лилков каза, че ще даде отговора си до понеделник.

Днес той публикува отговора си в социалната мрежа.

"Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика „Долу БКП“! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода", написа проф. Лилков в профила си във Фейсбук. По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата "Държавна сигурност", създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си, посочва той.

"Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора", пише проф. Лилков.

"Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения! Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена", декларира той.

Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца, завършва Лилков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Прожектор преди 10 месеца
Това, че много бивши СДС и ДСБ избиратели не припознават едно ченге-копой с генералски пагони за свой лидер, не означава, че са фенове на Банкянската мафиотска мутра с генералски пагони. С издигането от граждански инициативен комитет на кандидатурата на проф. Вили Лилков от ДСБ, десните избиратели на София сега ще имат възможноста да избират между червен ДС "капиталист" и автентичен син демократ.
48
2
 
1
 
! Отговори
Добре преди 10 месеца
Лилков, може да си бил и да си свестен, ама минало ти е времето бе братче... Не се бий на бързея...
47
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 10 месеца
Ти даваш правилна дефиниция за замисъла на СДС, но още след като се пръкна, в партиите на тази коалиция нахлуха хора, които имаха за какво да са недоволни от столетницата. Дойдоха и други, които бяха просто нагаждачи. Трети бяха останали без работа и се вляха в СДС с надеждата да бъдат назначени тук и там след поредните избори. Във всяка местна организация кипяха битки между тези категории седесари. Там, където имаше градивни личности, нещата тръгнаха добре. После БСП си изигра коза със Симеон
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако днешният столичен град беше онази синя София от 90-те години на 20-и век, можеше да се счита, че е спечелил изборите още преди да са проведени. Но днес тук се домъкна кой ли не откъде ли не и един Господ знае кой умник как ще гласува. Но, какво да се прави? Всяка общност си заслужава управляващите, особено ако има възможност да си ги избира сама. Ще му дадем едно рамо, пък де да видим какво ще стане в крайна сметка.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СДС бе уродливото отроче на мафиота Луканов и предателя Желев. Неговата задача бе да имитира опозиция на БКП (БСП) докато другарите си разпределят националното богатство. Това се случи през 90-те г. и затова СДС беше вече ненужно. Чудно ми е докога ще вадят някакви мухлясали старци като този дядо Уили и ще баламосват софиянци с лозунги отпреди 30 г.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е,нека опита. То и Семов опита,но кой ли го помни вече...
43
3
 
6
 
! Отговори
Миличък преди 10 месеца
Младите хора не ги интересува СДС, ДС и прочие. Други са проблемите на София. Добре че си спомняш с умиление как си ходил по митинги но не това са проблемите за решаване.
42
5
 
6
 
! Отговори
Вчера призна преди 10 месеца
Че е изненадан и неподготвен. Днес вече влиза в борбата. Не мисля че е подходящ кандидат. Терзиев може да има лоша основа но има управленски опит и визия за София. Вили ...освен че е писал книги и изследвания....Прекалено е далеч от това което трябва да прави един кмет
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уили Вилков не става бе!Колко да ви го пиша?!
40
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Егати лаладжията. Бил съм и на първия и на втория и на всички митинги до този на 14.12.1989та, когато лъсна лъжата сДС, опозиция и преход. Бил съм и на сбирките в Петър Берон с Румяна Узунова. Нямаше нищо от глупостите дето тоя ръси. Друг е въпросът, че страхливата дребна душица може да се страхува и от сянката си, но тогаз не става за кмет. Факти.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега като ще се навъдят едни кандидати,ум да ти зайде.Мераклии да ни оправят-бол,ама работа няма кой да свърши.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Петата колона започна с внушенията че бил пияница. Те освен да пишат гадости по адрес на човек, друго не могат.
37
5
 
6
 
! Отговори
По-Добре Пияница преди 10 месеца
от Внука и Сина на Държавна Сигурност!
36
3
 
6
 
! Отговори
Наско ментата преди 10 месеца
Наздраве Вили!
35
2
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 10 месеца
И това с богати и успели за да не крада сме го минали вече. Май ти е къса паметта. Тръгнаха си още по/богати без да направят нищо.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1989 год пяхме за 9 000 000 мишлета,, а 2020 год вече сме 4 400 000. Барабар с онзи устойчивия, прииждащите се етнос. С този геноцид срещу българите..След 15 год и остатъка от 2 000 000 няма да го има. Отдавна вече далеч задминахме и Сомалия. Показаха ни пръст, поздравяваха ни с пиратки ... продадоха децата ни, специалистите ни
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вили,изглеждаш ми уморен и състарен.Време ти е за пенсия.На София и трябва млад,енергичен човек,който да я извади от застоя и да я направи европейски град,а не провинциална джунгла.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако не греша, този господин наскоро беше лице в предаването "Джинс". И показа къща на дядо си. Къщата НЕ е поддържана, занемарена е. Какъв кмет би бил, ако няма ищах поне една къща, която има историческа стойност, да поддържа? Как ще обхване всички грижи на голям град?
31
2
 
6
 
! Отговори
Пешо Суджука преди 10 месеца
Честито на ГЕРБ!
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези остатъци,заради които скачахме по площадите и които разбиха надеждата СДС,сега се опитват да се реанимират в колаборация с ГЕРБ.За предатели няма да гласувам.