Белев: Бързат със закона за горите заради изборите

Обясни идеите
18 юли 2023 13:20, Росен Стойчев
16
Белев: Бързат със закона за горите заради изборите
Снимка: БГНЕС

Целият натиск в момента да се приеме този Закон за горите е свързан с местните избори – "ето, ние осигурихме дърва". Това мнение изрази пред БНР Тома Белев, лесовъд, бивш заместник-министър на околната среда и водите, експерт в "Зелени закони". Явно дървата от държавната гора осигуряват изборите, допуска той.

Още по темата

"Явно трябва да бъдат обслужени определени локални интереси. Няма друго обяснение защо трите дни за становища бяха събота, неделя и понеделник", коментира Белев пред БНР.

Белев разясни разликата между пространствен и плътен кубически метър дървесина, която касае една от законодателните промени. Досега са били разрешени 10 пространствени кубически метра на домакинство, а сега ще бъдат позволени 15 плътни кубически метра.

Така според Белев става дума за "увеличаване два пъти и половина".

950 000 домакинства у нас ползват дърва за отопление, огрев и готвене. Една пета от тях ги получават по преференциални цени. Помощта се оказва, но няма критерии, по които се раздава. Кметовете пишат списъци, горското стопанство дава, разделя се поравно на всички, изтъкна Тома Белев. По думите му, кметове посочват "домакинства, които не са на място".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: законТома Белев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
ЗЕЛЕН ТЕРОРИСТ Е преди 9 месеца
4 ЛАПИ.. 5 ОПАШКИ.. ..ИЗБИВАТ ЖИВИ ХОРА, ЗА СМЕТКА НА ТЕХНИТЕ КОМИСИОННИ...
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДБ и ПП излъгаха избирателите ,погазиха си всички принципи и накрая се цунаха и седнаха да си делят парата. Нищо хубаво НАС не ни чака , тези се оправят и без нас както винаги .
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закона беше внесен от ДПС и ППДБ. Всички от ПРДБ единодушно го подкрепиха. Честита ви коалиция с ДПС и Герб
12
0
 
5
 
! Отговори
герги преди 9 месеца
Увеличават квотата за сечене от 15млн кубика на година на 45млн кубика ..... до 10 години няма да имаме гори ..... после жеги, наводнения и те така ....
11
1
 
2
 
! Отговори
Майора преди 9 месеца
Екомилионера Белев пак се изказа неподготвен! Та нали твойте хора от коалицията действат , защо пак си недоволен? Да не говорич че заедно със Сандов спирате проекти от жизнено важно значение за инфраструктурата!
10
0
 
2
 
! Отговори
Дочул преди 9 месеца
Чувал съм, че като уволнят някой от ДПС и му плащали с дърва...
9
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
от години дървата се използват от дпс за избори това не е новина защо се сечегората свлачища променя се климата защо никои не мисли по тези въпроси а какда влезе в нс да си осребри живота това е позор за това нс което е там с 40 процентаизб активност мислете на следващите избори
8
2
 
6
 
! Отговори
Абе преди 9 месеца
Тома нали бяха твои хора ПП - ДБ кво стана, пак си недоволен. Ама и ти си един защитник на природата нямам думи.
7
1
 
6
 
! Отговори
ДъПъСъ : преди 9 месеца
Амчи иначи ням да гласуват,баткооо! Ний ко да прайми - ми берем си желязо,люмин дръва туй онуй... НЕма кинти за сарая,баткооо! За баклавичка да има,на хидроинжинерЪ кат му доАт гости и приятели на сараите с гумена лодка, да има там чуека да ги черпва... НЕма се излагами прет аврупейцити,нал тъй,баткооо!За наштЪ партия Депеесееее, са са са са,чатрълака дей, са са са са оп са!
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пеевски е в бизнеса с дърва. Питайте хората от Велинград. Тия "промяната" не само не са такава, но ще бият и учителите си ГЕРБ и ДПС по крадене. После ме питайте пак, защо не гласувам. Само измамници.
5
4
 
3
 
! Отговори
борислав преди 9 месеца
Пълни глупости от уважавания Белев.Никой не задължава нормативно/ по закона за горите/ кметове и ДГС да правят списъци за дърва за огрев ,както и да има преференциални цени.И защо се насажда мнение ,че дървата трябва да са най евтинато отопление ?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така и не изясни разликата между пространствен и плътен куб.метър, но е ясно, че искат да секат безконтролно. То и сега е така, но е незаконно. Сега поне ще бъде законно.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДЪРЖАВНИТЕ РЕСУРСИ ПОСЛЕДНО УБЕЖИЩЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ
2
0
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
В БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА КОЕТО ВСИЧКИ ВИЖДАТ И ЗНАЯТ СЕ ГОВОРИ УКЛОНЧИВО И С ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, ЗАТОВА ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗПАДА.
1
0
 
16
 
! Отговори
дървената мафия преди 9 месеца
Изсекоха и изнесоха гората, после защо има наводнения.